A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egyre érezhetőbb az üzemanyaghiány, a mezőgazdasági gépekbe korlátozás nélkül lehet tankolni

Megjelenésekor még senki sem gondolta, hogy mekkora jelentősége lesz a kisbenzinkutak támogatásáról szóló kormányrendeletben a mezőgazdasági termelőkre vonatkozó pontoknak. Pár nappal később viszont kiderült: országos üzemanyaghiány fenyeget, s a kedvezmények nélkül veszélybe kerülhet a mezőgazdasági munkák megkezdése is. 

A március 7-ével kezdődő hétre már érezhető üzemanyaghiány kezd kibontakozni. Elsősorban a nyugati határhoz közeli településeken tapasztalható, hogy egyszerűen elfogy a készlet, nincs gázolaj a kutakon. Emiatt szinte minden hálózat kénytelen korlátozásokat bevezetni. Van, ahol már csak 5-10 litert engednek egy-egy járműtulajdonosnak tankolni. 

A hiányt egyértelműen az ár maximalizálására bevezetett szabályok okozzák. Árplafon nélkül ma a gázolaj jóval 700 forint fölött lenne, a benzin pedig körülbelül 640 forintba kerülne. A kormány a kutak számára kötelezővé tette a csökkentett árakkal történő működést, a nagykereskedők számára azonban nem határozott meg ilyen feltételt. A nagykereskedők egy része így inkább nem hoz be üzemanyagot, de nem akarják azt most már igen jelentős, literenként akár 100 forintos veszteséggel árusítani. A benzinkutak így hiába tartanak nyitva, nem jutnak hozzá az eladható üzemanyaghoz. Hírek szerint az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, a MOL pedig egymagában nem bírja a keresletet kielégíteni. A kövező hetekben így mindenképpen számolnunk kell az üzemanyag-hiánnyal. 

Rendelet garantálja a mezőgazdasági termelők számára a gázolajat

Március 5-én jelent meg a kisbenzinkutak támogatásáról szóló kormányrendelet. Az intézkedések többségéről már hallottunk, azokat a kormányfő korábban már bejelentette. A kutasok többek közt törlesztési moratóriumot vehetnek igénybe a fennálló hiteleikre, nem kell megfizetniük maximum 4 alkalmazott után a szociális hozzájárulási adót vagy a kisvállalati adót,  nem kell bérleti díjat fizetniük az állami és önkormányzati helyiségek bérlete után, támogatást kaphatnak fejlesztéseikhez. 

A rendelet egyik pontja szerint a töltőállomásnak mindenképpen ki kell szolgálnia a személygépkocsik és motorok mellett a 3,5 tonnát meg nem haladó össztömegű teherautókat és össztömegre vonatkozó korlátozás nélkül a mezőgazdasági erőgépeket. 

Az Agrárkamara későbbi közlése szerint ez a rendelkezés biztosíthatja tagjaik számára a tavaszi munkák elvégzésének a lehetőségét. A kamara összegzése szerint minden harmadik tagjuk attól tart, hogy a bevezetett tankolási korlátozások akadályozni fogják a mezőgazdasági erőgépek működését. 

Forrás: 84/2022 kormányrendelet

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu