A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Két év múlva elektronikus segélyhívó kerülhet minden új autóba – írja a hirado.hu. Az önműködő rendszer folyamatosan figyel minden elektronikus jelet, ami a kocsiban keletkezik, így elvileg még azt is képes lenne egy központnak jelezni, ha az egyik utas nem köti be a biztonsági övet. Használata azonban ennél sokkal visszafogottabb lesz eleinte. A tervek szerint a vészjelző akkor aktiválódik, ha a jármű felborul, kinyílik a légzsák, vagy ütközés miatt a számítógép elzárja az üzemanyag-utánpótlást. Ekkor a készülék vészjelzést küld a katasztrófavédelemnek, megadva az autó pontos gps koordinátáit. A sofőr egy gombnyomással maga is hívhatna segítséget.

A vészjelző rendszert valószínűleg 2015-től bevezetik az EU területén, kötelező lesz az új járművekbe beépíteni. Nagyjából 100 ezer forintos költségnövekedést hoz a készülék, ezért a meglévő autókra biztosan nem fogják kötelezővé tenni.

Ilyen rendszerek létrehozásával a nagyobb autógyártók maguk is kísérleteznek. A mostani terv annyiban tér el például a Mercedes meglévő terveitől, hogy egységesíteni akarja a ma még gyáranként eltérő rendszereket.

Az egységes elektronikus vészhívó nagyon hasznos lehet, amikor valakit baj ér. Főleg éjszaka, néptelen úton tud nagyon nagy szolgálatot tenni, amikor a balesetet szenvedett autót másként csak órákkal később fedeznék fel. Az ár, amit ezért a biztonságért fizetni kell, a totális kontroll. A sofőrnek el kell fogadnia, hogy egy elektronikus szerkezet révén mozgása minden pillanatban követhető, ellenőrizhető. Ez személyiségi jogainkkal is ütközhet, s kellő biztonság nélkül visszaélésekhez is vezethet. Az automata biztonsági vészjelző rendszer bevezetése ezért nem is annyira technikai, mint inkább jogi kérdés, a jogi aggályokra kell választ találni a széles körű használat bevezetése előtt.