A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egységesítik a járulékokat – Júliustól nevében is újra tb-járulékot fizetünk

Júliustól összevonják a járulékokat. Négy járulékfajta egybeolvad, ezeket egyetlen számlára kell majd elutalni. Megszűnik a másfélszeres járulékalap a minimálbér vagy garantált bérminimum után járulékot fizető vállalkozóknál. Jön viszont a minimum járulékalap: legalább a minimálbér 30 százaléka után be kell fizetni a járulékokat akkor is, ha valaki csak néhány órát dolgozik naponta.

Az összevonás után, 2020 júliusától megszűnnek a külön-külön fizetendő járulékok:

  • nyugdíjjárulék (10%),
  • természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%),
  • pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%),
  • munkaerő-piaci járulék (1,5%).

Mindezek helyett 2020. július 1-től 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot kell a bruttó fizetésekből levonni és befizetni. Ennek egy részét a kormány a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át. A nyugdíjjárulék tehát nevében megmarad, csak éppen az egységes tb-járulék keretében fogjuk fizetni.

A minimálbéres vállalkozók jobban járnak

A járulékfizetés változása a vállalkozók számára nemcsak átcímkézést jelent, hanem tényleges járulékcsökkenést hoz magával.

Jelenleg az egyéni és a társas vállalkozók az egészségbiztosítási és a munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg. Ez megváltozik. Júliustól az egységes tb-járulék alapja a minimálbér vagy a garantált bérminimum lesz. Ez a könnyítés azokat a vállalkozókat érinti, akik a minimálbér vagy a garantált bérminimum alapján fizetik a járulékaikat. Akik ennél többet vesznek ki a vállalkozásból, azoknak a tényleges kivét alapján kell a járulékot számolni. 

Jön a minimum járulékalap: nem lesz jó a részmunkaidős ügyvezetőnek

Vállalkozásoknál gyakori megoldás, hogy az ügyvezető csak részmunkaidőben dolgozik, s a bére után a járulékokat is csak erre a néhány órás alkalmazásra vagy megbízásra fizetik meg. Például napi 1-1, azaz heti 5 órára alkalmazzák az ügyvezetőt, mert ez is elég a teendők ellátásához. Ilyenkor a fizetendő járulék is arányosan csökkent: a teljes összeget a heti 40 órás munkára kell megfizetni, így a heti 5 órára ennek csak a 12,5 százaléka fizetendő. Ez megváltozik. Júliustól bármilyen kicsi időre is szól a biztosítási jogviszony, a járulékot legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni. Ettől a szabálytól csak néhány, konkrét esetben lehet eltérni:

  • ha a biztosítási jogviszony hónap közben keletkezik vagy ér véget,
  • ha fizetés nélküli szabadság, gyes vagy hasonló ok miatt szünetel hónap közben a munkaviszony,
  • ha adott hónapban a dolgozó táppénzen volt.

Minden más esetben kötelező legalább a minimálbér 30 százaléka után megfizetni a tb-járulékot.

Ugyanezt a 30 százalékos minimális járulék-alapot vezetik be a szociális hozzájárulási adó esetén is. Tehát hiába lesz akár heti 12 óránál rövidebb idejű a munkaviszony, a szociális hozzájárulási adót akkor is legalább a minimálbér 30 százaléka alapján kell megfizetni.

Ez a változás azért jelentős, mert szemléletében tér el az eddigi eljárásoktól. A részmunkaidős alkalmazottak után eddig semmiféle minimum összegű járulékalap vagy adóalap nem volt, minden közterhet a tényleges bérük alapján kellett megfizetni. Ez tehát egy új elem az adórendszerben.

Családi adókedvezmény

Jól járnak a változással azok is, akik nem tudták teljes egészében elszámolni a gyermekek után járó adó- és járulékkedvezményt. Egy háromgyermekes, bruttó 250 ezer forintot kereső szülő 2019-ben összesen 99 ezer forint családi adó- és járulékkedvezményre jogosult. Ezt levonhatta a személyi jövedelemadóból, az egészségbiztosítás járulékból és a nyugdíjjárulékból. Egyetlen járulékot kellett megfizetnie: a 3.750 forintos munkaerő-piaci járulékot. Még mindig maradt azonban 19 ezer forint, melyet már nem volt miből levonni, így ezt nem tudta érvényesíteni. 2020-tól az igénybe vehető összeg ezzel a 3.750 forinttal nő, mert a levonást az egységes járulék alapján lehet kiszámolni. 

Egészségügyi szolgáltatási járulék

A módosításokkal együtt nő az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege is. Ez a 2019-es 7.500 forintról 7.710 forintra emelkedik (napi összege 257 forint). Ezt azoknak kell fizetniük, akiknek nincs munkaviszonyuk vagy vállalkozásuk és más jogon sem válnak biztosítottá. 

Veszélyes tervek: fizetős lehet az egészségügyi ellátás?

Az új tb-törvény egy veszélyes újdonságot tartalmaz a tartozást felhalmozókkal szemben. A törvény szerint, aki egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett és tartozása eléri a 3 havi járulék összegét, annak megszűnik a jogosultsága a térítésmentes állami tb-re. Ez az összeg 23.130 forint. Ez azt jelenti, hogy aki ekkora tartozást felhalmoz, annak fizetőssé válik az egészségügyi ellátás, nem jogosult tb-re. Orvosi kezelés, kórházi ápolás vagy akár egy gyógyszer kiváltása esetén nem csak jelzi a rendszer, hogy nincs rendben a tb-fizetése, de nem is kaphatja meg az ingyenes ellátást. Fizetnie kell a kezelésért, s teljes árat kell fizetnie a gyógyszerekért is a patikában.

A Pénzügyminisztérium egy korábbi közlése szerint ez a változás azokat érinti csak, akiknek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük és elmaradnak a havi befizetésekkel. Azoknak nem kell tartaniuk a TAJ-számuk érvénytelenné válásától, akik például munkaviszonyban állnak, de a munkaadójuk elfelejti befizetni utánuk a járulékot. A részletszabályokat ugyanakkor még nem ismerjük, azok majd egy végrehajtási rendeletben jelennek meg.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu