A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egyszerűbb a kereskedelmi gázolaj adójának visszaigénylése

Már nincs szükség a járművek előzetes regisztrációjára a gázolaj adójának visszaigényléséhez.

Egyszerűbbé vált a kereskedelmi gázolaj adójának visszaigénylése. Korábban a visszaigénylés egyik feltétele volt, hogy az érintett járművet a NAV nyilvántartásba vegye. A nyilvántartásba vételi kérelmet az első visszaigénylés előtt kellett beadni az adóhatósághoz. A kérelemmel el kellett küldeni a jármű adatait és a vállalkozó kapcsolódó dokumentumait, mint fuvarozói vagy személyszállítási engedély, forgalmi engedélyek, bérleti vagy lízingszerződések, de még a tankolásokhoz az üzemanyag-forgalmazóval kötött szerződést is mellékelni kellett. Szintén be kellett jelenteni, ha valakinél változtak a korábban már nyilvántartásba vett adatok. A visszaigénylést az adóhatóság kizárólag a regisztrált járművekkel kapcsolatban teljesítette.

Ezt a regisztrációs kötelezettséget korábban a jövedéki adóról szóló törvény tartalmazta. Ezt a paragrafust tavaly novemberben teljes egészében törölték a törvényből, hogy ezzel is csökkentsék a vállalkozók adminisztrációs terheit. Így ma már nincs szükség a járművek előzetes regisztrációjára. Aki a régi szabályok alapján mégis elküldi a nyilvántartásba vételi kérelmet a NAV-hoz, ne lepődjön meg, ugyanis nagy valószínűséggel a nyilvántartásba vételt elutasító határozatot fog kapni. Nem azért, mert hibás lenne a beadott kérelem, hanem azért, mert nincs szükség erre az eljárásra.

A korábban nyilvántartásba vett adatokat a NAV valószínűleg törölni fogja.

Jelenleg tehát a gázolaj jövedéki adójának a visszatérítéséhez nincs másra szükség, mint a BEV_J02 jelű nyomtatvány beküldésére.

A felhasznált üzemanyag jövedéki adójának egy részét a személyszállító és fuvarozó vállalkozások jogosultak visszaigényelni. A visszatérítést a kormány a kőolaj nemzetközi ára alapján határozza meg negyedévenként. Az összeg attól függ, hogy a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alatt marad-e vagy nem. Ha alacsonyabb az ár, akkor magasabb a jövedéki adó, így a visszatérítés mértéke is. A visszatérítés így vagy 3,50, vagy 13,50 forint literenként. A március 31-éig visszaigényelhető összeg 2020 júliusa óta 13,50 forint.

Az adót kizárólag az üzemanyag-kártyával történő vásárlások, vagy a saját telephelyen létesített kútból történő tankolások után érvényesíthető (ha tehát sima bankkártyával vagy készpénzzel fizetünk a benzinkúton, az után nem lehet visszaigényelni).

Az adó visszatérítésére jogosultak:

– a fuvarozók, azaz díj ellenében áruszállítást végzők 7,5 tonnánál nagyobb járművekkel,

– a díj ellenében személyszállítást végzők 9 fős autóbusznál nagyobb járművel,

– saját számlás áruszállítók 7,5 tonna feletti járművek után,

– saját számlás személyszállítók 9 fős autóbusznál nagyobb járművel.

A visszatérítés ütemezését törvény határozza meg. Gyakorisága megegyezik az áfabevalláséval, azaz az adó a választásunk szerint visszaigénylő

– havonta,

– negyedévente és

– évente.

A visszaigényléshez szükséges dokumentum még a tankolásról szóló bizonylat az alábbiak szerint:

– benzinkútnál történő tankolás esetén a beszerzés helyét, idejét, a jármű rendszámát tartalmazó számla, melyet az üzemanyagkártya kibocsátója állít ki

– telephelyi tankolás esetén pedig a tankolás dátumát, a tankolt üzemanyag mennyiségét és a rendszámot tartalmazó kimutatás.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu