A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ma délelőtt elfogadta a Parlament az EKAER módosításáról szóló törvényt. Hamarosan a részletszabályokat is átírják – ezeket egy miniszteri rendelet fogja tartalmazni. Az alapelvek nem változtak, a módosuló szabályok néhány pontosítást és egyszerűsítést hoztak magukkal.

Az adózás rendjéről szóló törvény helyett mostantól már a miniszteri rendelet tartalmazza az áruforgalom bejelentésére vonatkozó részletes előírásokat. Ez azzal is jár, hogy szükség esetén gyorsabban hozzá lehet nyúlni a szabályokhoz. Biztos, hogy a jövőben is várható még módosítás. Például változhat a kockázatos termékek köre: a kormány már most jelezte, hogy a tapasztalatok alapján új termékek is kerülhetnek a kockázatos áruk listájára, s le is vehetnek onnan egyes cikkeket.

Mikorra várhatók a módosítások?

A törvényt február 20-án elfogadta a Parlament, kihirdetése március 1. előtt biztosan megtörténik. A részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet tervét szintén 20-án reggelig lehetett véleményezni (nem egészen 1 napot adtak erre). Valószínű, hogy a következő hét elején el is fogadja a kormány a rendeletet, így február utolsó hetében meg is jelenik a módosított jogszabály.

Melyek lesznek a főbb változások?

  • Egyszerűsödnek a mentességek, változnak a határértékek
  • emelkedik a mentesség alsó határa
  • bővül a mentességek köre
  • egyértelmű lesz a mentességre vonatkozó szabály (a vagy/és probléma)
  • változik a bejelentés szabálya, ha a címzett szállítja el a terméket
  • kevesebb kockázati biztosíték kell
  • nem fogják azt megbírságolni, aki olyan szállítást is bejelent, amit nem kellene
  • kérhető egyedi mentesség közeli szállításokra
  • a legnagyobb szállítók egyszerűsített bejelentést tehetnek

Nézzük részletesebben a várható változásokat!

Egyszerűsödnek a mentességek, változnak a határértékek

A kockázatos termék és kockázatos élelmiszer határértékének a megkülönböztetése megszűnik: kockázatos termékeknél egységesen 500 kg és 1 millió forint lesz a bejelentés határa.

Emelkedik a mentesség alsó határa

Kockázatos termékeknél a súlyhatár marad 500 kg, az értékhatár egységesen 1 millió forint lesz. Nem kockázatos termékeknél 2,5 tonna a súlyhatár és 2 helyett 5 millió forint lesz a bejelentés értékhatára.

Bővül a mentességek köre

Mentesül a bejelentés alól a hulladékszállítás, az anyagkísérő okmánnyal szállított fémkereskedelmi engedélyköteles termék, a gyógyszer és a postai szállítások

Egyértelmű lesz a mentességre vonatkozó szabály (a vagy/és probléma)

A mentesség akkor érvényes, ha a szállítás egyik tulajdonsága sem haladja meg az előírt mértéket. Tehát csak akkor mentesül a bejelentés alól, ha a súly is ÉS az áruérték is a határérték alatt marad.

Változik a bejelentés szabálya, ha a címzett szállítja el a terméket

Ha az első belföldi adóköteles értékesítés során a megvásárolt termék elszállításáról nem az eladó, hanem a címzett gondoskodik, akkor neki kell megtennie a bejelentést is. Az eladó így mentesül az olyan szállítás bejelentéséről, melynek egyetlen részletét sem ismeri.

Kevesebb kockázati biztosíték kell

A kockázati biztosíték kiszámolásához eddig az előző 60 nap szállításait kellett figyelembe venni. Ezt 45 napra csökkentik, tehát 25 százalékkal csökken a kötelező biztosíték mértéke.

Nem fogják azt megbírságolni, aki olyan szállítást is bejelent, amit nem kellene

A hatályos szabályok szerint hibás bejelentésnek számít, ha valaki nem EKAER-köteles szállítást bejelent. A hibás bejelentés pedig az adózás rendjéről szóló törvény megsértésének számít, amit akár 500 ezer forinttal is büntet a törvény. Ezt kiveszik a törvényből, nem lesz bírságolható az ilyen önkéntes bejelentés.

Kérhető egyedi mentesség közeli szállításokra

Ez komoly egyszerűsítés lesz a közeli, gyakori szállításokra, például útépítésekhez történő aszfaltszállításra, vagy építkezéshez betonszállításra. ezt útszakasz-menteségnek fogják hívni. Csak 20 km-nél rövidebb szállításokra kérhető, gyártásszervezési okokra hivatkozva abban az esetben, ha a gyakori szállítás miatt a napi bejelentések aránytalanul nagy terhet jelentenének.

A legnagyobb szállítók egyszerűsített bejelentést tehetnek

Az évi 300 milliárd forint forgalom feletti, nagyrészt termelő tevékenységet végző cégeknek csak néhány alapadatot kell bejelenteniük. Ez összesen 10-15 céget érint az országban, olyanokat, mint a MOL, Audi, Samsung, Mercedes, E.On, Suzuki stb.

További részleteket a változásokról és a szabályok értelmezéséről az EKAER-kalauz című kiadványban talál – már a 2. kiadás rendelhető, mely a márciustól érvényes, módosított jogszabályok alapján készül! A megrendeléseket március 10-én szállítjuk olvasóinknak.