A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Öt év szigorú működés után januártól alapvetően változtak meg az elektronikus áruforgalmi rendszer működésének a szabályai. A változás sokak számára könnyebbséget hoz, ugyanis csak a korábbi kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni, mást nem. De azokat akkor is, ha 3,5 t alatti autóval történik.

Ideje újra tanulnunk az EKAER-hez kapcsolódó fogalmakat. Nincs már kockázatos termék, helyette bejelentésköteles termékekről beszélünk. (Ezek javarészt élelmiszerek, mezőgazdasági, vegyipari  termékek, ruházati cikkek.) Ezeknek a kijelölt termékeknek a szállítását be kell jelenteni, ha azt közúti fuvarozással végezzük.

A bejelentésköteles szállítási irányok nem változtak. Regisztrálni kell

– az EU más tagállamából belföldre irányuló termékbeszerzést és egyéb célú behozatalt

– a belföldről az EU-ba irányuló értékesítést és egyéb célú kivitelt

– belföldön a nem közvetlenül végfelhasználónak történő első, áfaköteles értékesítést.

Figyelnünk kell arra, hogy a bejelentésre kötelezettek köre kibővült a nem útdíjköteles járművekkel történő szállítással. Korábban a kockázatos termékek szállítását is csak akkor kellett jelenteni, ha azt útdíjköteles járművel, vagy 3,5 tonna össztömeget meghaladó, nem útdíjköteles járművel végeztük. Ez megváltozott. Az új törvényi és rendeleti szöveg szerint minden gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó szállítást be kell jelenteni. Ez a változás a 3,5 tonna alatti kisteherautókkal végzett fuvarozást érinti.

A bejelentésre vonatkozó szabályok lényegileg nem változtak. A bejelentést

– EU-HU viszonylatban a magyarországi címzettnek kell megtennie

– HU-EU viszonylatban az eladónak

– HU-HU viszonylatban a feladónak.

Ha termelői csoport, mezőgazdasági termelői szervezet értékesít, akkor a bejelentést annak kell megtennie, aki a fuvarozást intézi. Ha a terméket egymás után többször is értékesítik, miközben csak egyszer fuvarozzák el közúton, akkor a bejelentésnek a fuvarozással érintett értékesítéshez kell kapcsolódnia. Ha a terméket olyan közreműködő fuvarozza el, aki címzett és feladó is egyben, akkor őt úgy kell tekinteni, mint aki a termék fuvarozását feladóként végzi. Így nekünk kell bejelenteni az EKAER-be például azt a sóderszállítányt, amit megveszünk a bányában, majd kiszállítunk az építkezésre.

Nem változtattak az értékhatáron

Változatlan a súly- és értékhatár: nem kell bejelenteni  az 1 millió forint érték vagy 500 kg bruttó tömeg alatti termékek szállítását. (A határ azokra a szállítmányokra érvényes, amik ugyanattól a feladótól, ugyanahhoz a címzetthez, ugyanazzal az autóval mennek. Tehát hiába éri el az autóba rakott áru értéke az 1 millió forintot, ha több címzett van, akkor nem kell bejelenteni.) A bruttó tömeget csomagolással együtt kell érteni. Az értékhatár változatlanul hagyása valójában szigorítást jelent, hiszen ezt az 1 millió forintos határt öt évvel ezelőtt állapították meg.

Önkéntes bejelentés

Újdonság, hogy az új szabályok lehetővé teszik az önkéntes bejelentést abban az esetben, ha a vállalkozást erre nem kötelezné a jogszabály. Így akkor sincs baj, ha bejelentünk valamit, amit nem kéne. Ha olyan szállítást jelentünk be önkéntesen, ami nem jár együtt termékértékesítéssel, akkor az számít feladónak és címzettek, akinek az érdekében a terméket fuvarozzák. Önkéntes bejelentés esetén nem kell biztosítékot fizetni.

Biztosíték

Változatlanok a kockázati biztosítékra vonatkozó előírások is – az új szöveg szerint ez csak biztosíték. A biztosítéknak mindig el kell érnie a most meghatározott érték és a megelőző 45 napban teljesített bejelentések együttes értékének a 15 százalékát. Nem kell biztosítékot fizetni a megbízható adózóknak, vagy annak a vállalkozásnak, amelyik legalább két éve működik és szerepel a köztartozásmentes adózók nyilvántartásában.

Nem változott a lista

Nem tudni, hogy változik-e majd a bejelentésköteles termékek köre. Ezt egy másik rendelet fogja majd pontosítani. Az irányadó továbbra is az 51/2014 NGM rendelet, ez tartalmazza a kockázatos termékek felsorolását. Egyelőre ezt érdemben nem módosították. Változás tehát ma még nincs, a korábbi lista alapján kell intézni a bejelentéseket.  

13/2020 PM rendelet

Nagy Csaba