A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

EKAER – kell-e bejelentés furgonos szállításra?

2021-től módosultak, többségükben enyhültek az EKAER előírások. Idén már csak a korábbi kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni. A változások a kisteherautókkal fuvarozókat is érintik. Előfordulhat-e, hogy furgonosként eddig nem volt dolgunk az EKAER-rel, most pedig be kell jelenteni a szállításokat?

Az EKAER, azaz az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működése korábban a 3,5 tonna alatti kisteherautók forgalmát ritkán érintette. A rendelet úgy fogalmazott, hogy csak az útdíjköteles járművekkel végzett szállítás tartozik az EKAER hatálya alá. Útdíjköteles alatt az e-útdíj hatálya alá tartozó, tehát 3,5 tonna feletti teherautókat kellett értenünk.

Két esetben viszont szükség volt a kisteherautók forgalmának a regisztrációjára is:

– ha a nem útdíj köteles jármű össztömege meghaladta a 3,5 tonnát, vagy

– ha a 3,5 tonna alatti jármű kockázatos terméket szállított.

Az első feltétel részben a túlpakolt furgonokat érintette, részben pedig azokat a személygépkocsiként vizsgáztatott, nagyobb kisteherautókat, pickupokat, amelyek össztömege meghaladja a 3,5 tonnát. Kockázatos termékek esetén a jármű kategóriájától függetlenül szükség volt a bejelentésre, ha a rakomány meghaladta az 500 kg súlyhatár vagy az egymillió forintos értékhatár valamelyikét.

2021-től csak a kockázatos termékeket kell jelenteni

A 2021-től érvényes szabály már nem tartalmazza a bejelentés feltételei között az útdíjköteles gépkocsik megjelölését. Látszólag ez a kötelezettségek bővülését jelenti, hiszen minden szállításra, akár személygépkocsira vagy kisteherautóra is, egységesen vonatkozik a bejelentésre kötelezés. Valójában ez nem jelent plusz kötelezettséget. A nem kockázatos termékek szállítását ugyanis nem kell bejelenteni. A kockázatosnál pedig eddig sem különböztették meg a járművek kategóriáit. Így az útdíjköteles járművekre való leszűkítés kikerülhetett a rendelet szövegéből.

Tehát csak a korábbi kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni, ha elérik a súly- vagy értékhatárt, bármilyen járművel szállítják is őket. A korábbi kockázatos termékeket ma bejelentésre kötelezett termékeknek nevezzük, de ugyanazok a termékek tartoznak ide, mint korábban. A terméklistát az 51/2014 NGM rendelet mellékletében találjuk meg. Ha változás lesz, akkor ezt a listát fogják majd módosítani.

A 3,5 tonna alatti szállítások közül csupán azok kényszerülnek bejelentésre, amik eddig is ebbe a körbe tartoztak. Ebben nincs változás. Módosítást az fog jelenteni, ha bővítik a bejelentésköteles termékek körét olyan áruféleségekkel, amik korábban nem szerepeltek a kockázatos termékek listáján.  

Anyagszállítás építkezésre

Nem kell tartania az új szabályoktól azoknak sem, akik korábban is kockázatos terméket szállítottak kisteherautóval anélkül, hogy szükségük lett volna a bejelentésre. Például ide tartoznak a tehertaxisok, akik építőanyag-kereskedőktől szállítják a vevőnek az építkezéshez szükséges anyagokat. Nekik továbbra sem lesz bejelentési kötelezettségük.

Azokat az anyagokat, amiket eddig nem tekintettek kockázatosnak, ma sem terheli a bejelentés. Így például tégla, nyílászáró, gerenda stb. szállítása nem tartozik ide. Korábban kockázatos termék volt a homok, kavics, sóder, aszfalt, tűzifa stb., ezeknek a szállítása most is bejelentés-köteles. De nem csak a szállított áru besorolását kell nézni. Belföldi szállításnál kizárólag az első adóköteles értékesítés tartozik az EKAER hatálya alá. Amikor a nagykereskedő adja el az árut építőipari cégnek, az már nem az első értékesítés lesz, így nem terheli bejelentés. Akkor sem kell bejelentés, ha magánszemély a vásárló.

Belföldi szállításnál a következő esetekben van szükség bejelentésre:

– a szállított termék szerepel a bejelentésköteles áruk listáján

– a termék egy feladótól egy címzettnek szállított mennyisége eléri az 500 kg-ot vagy értéke az egymillió forintot

– a szállítás az első belföldi adóköteles értékesítés

– a vevő áfaköteles vállalkozás (csak ekkor lesz adóköteles az értékesítés).

EU-országból Magyarországra vagy innen az EU-ba szállítás során:

– a szállított termék szerepel a bejelentésköteles áruk listáján

– a termék egy feladótól egy címzettnek szállított mennyisége eléri az 500 kg-ot vagy értéke az egymillió forintot

– a szállítás értékesítés vagy bármilyen más célú kiszállítás (minden esetben kell regisztráció).

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu