A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Tavaly ősszel beszámoltunk róla, hogy a kormány tervezi az EKAER-bejelentések átalakítását, s utólag is módosíthatóvá tesznek egyes adatokat. A beharangozott újdonságoktól többet vártunk, mint ami megvalósult: a szállított termékek felsorolásán vagy a kirakodás címén továbbra sem lehet változtatni. 

Régi hiányosságot küszöbölt volna ki az EKAER rendszer frissítése, ha szélesebbre hagyták volna a módosítható adatok körét. Sokak számára ma az EKAER az apró tévedések miatt jelent komoly veszélyforrást. Valamelyik fél nem pontosan nevezi meg a termékeket, vagy esetleg meg kellene változtatni az eredetileg kitűzött szállítási címet, ám ezeket nem lehet utólag módosítani. Előfordult az is, hogy a külföldi partner jelzése nélkül egyszer csak megérkezett a magyarországi telephelyre a kamion, esélyt sem adva arra, hogy a vállalkozó még a határátlépés előtt teljesíteni tudja a bejelentésre vonatkozó előírásokat. Marad az izgalom, hogy vajon megússzák-e az esetet, vagy jelentős büntetés lesz-e a történet vége.

Sok ilyen ügyet meg lehetett volna menteni, ha valóban lehetőséget adtak volna egyes adatok utólagos módosítására. Helyette az történt, hogy az amúgy is módosítható adatokat lehet még egyszer javítani a lezárás után is, ha kiderül, hogy valami hibásan szerepelt a bejelentésben.

A bejelentés megtételét követően a következő adatokat lehet módosítani (ebben nincs változás):

– az egyes termékek súlya,

– a termék értéke, beszerzési ára,

– a szállító jármű rendszáma.

Ezeket az adatokat akár több alkalommal is lehet módosítani egészen addig, míg be nem jelentik, hogy a termék megérkezett a kirakodási helyre és le nem zárják az EKAER-számot.

Az EKÁER-szám lezárása után is lehet javítani

Az új szabályok szerint lehetőség van a fenti adatok módosítására az EKAER-szám lezárása után is, ha utólag kiderül, hogy hibásan adták meg az adatokat.

Ez az utólagos módosítás sem korlátlan. A változtatásra csak a bejelentés lezárását követő 3 munkanapon belül kerülhet sor. Sőt, a határidő még ennél rövidebb is lehet, ha időközben a NAV ellenőrzést indít az adott szállítmánnyal kapcsolatban. Ilyenkor a módosításra az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőség.

Adatonkét ötezer forintba kerül

Az utólagos módosításra pótlékot kell fizetni. Ez módosított adatonként 5-5 ezer forint, akármennyi tételről van is szó. Ha a módosítás kockázatos terméket érint, és az új adatok alapján magasabb kockázati biztosítékot kell fizetni, akkor a módosítás csak annak megfizetése után lép hatályba. Más esetben akkortól érvényes, amikor a módosítás megtörtént és a pótlékot a NAV-nak befizették. A pótlékot legkésőbb a bejelentés módosítása utáni munkanapon be kell fizetni. Elengedni, mérsékelni nem lehet, s nincs mód részletfizetésre sem.

A megérkezés bejelentésével lezárul az EKAER-szám

Ezzel együtt bekerült a rendeletbe egy olyan szabály is, hogy az EKAER-számot a kirakodási helyre érkezés bejelentésével egy időben automatikusan lezárják. Korábban a lezárásra külön intézkedés nem volt: be kellett eddig is jelenteni a megérkezést, legkésőbb az átvételi címre érkezést követő harmadik munkanapon, de mindenképpen még a 15 napos érvényességi határidőn belül. Most a megérkezés bejelentése lezárásnak minősül, s ettől kezdve csak az új eljárás szerint lehet az adatokhoz hozzányúlni.

Ez a lehetőség akkor lehet hasznos, ha valóban csak utólag derül ki, hogy tévesek voltak a bejelentésben szereplő adatok. A kamion megérkezik késő délután vagy éjjel a címzetthez. Valaki átveszi, regisztrálja az érkezést, de például a mennyiségi eltérés csak a lerakodást követően válik nyilvánvalóvá. Ilyen esetben jól jöhet a plusz három napnyi módosítási lehetőség.

Nagy Csaba