A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

EKAER: fontos változás lépett hatályba

Két lényeges változás lépett hatályba az EKAER-ben április elsejétől. Az új szabályokat a február végi rendeletmódosítás tartalmazta, de csak mostantól kell alkalmazni őket. A legfontosabb, hogy változik a bejelentő személye, ha a vevő gondoskodik az áru elfuvarozásáról.

Címzetti bejelentés

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) működésének az egyik alapja eddig az volt, hogy belföldön minden a feladónak kell kérnie a rakomány nyilvántartásához szükséges EKAER-számot. Sok esetben ez nem volt egyszerű. Ha a gyártótól vagy forgalmazótól a vevő a telephelyen megvette az árut, majd azt például a saját autójával szállította el, akkor a feladónak egyszerűen nem voltak a birtokában a bejelentéshez szükséges adatok. Nem ő rendelte a fuvart, sokszor nem is tudta megadni a szállító jármű rendszámát. Ez feszültségekhez is vezetett: a fuvart megrendelő, vagy akár a saját autójával szállító vevő nem nagyon értette, hogy miért kellene neki ezeket az adatokat átadnia. A rakomány már az ő birtokába került, s az eladónak már nem sok köze van ahhoz, hogy azt milyen autóval szállítja el és milyen kirakodási címre viszi.

Az ilyen helyzetek eddig a bejelents szempontjából nem is voltak egyértelműek. Az áru ugyanis az eladó telephelyén cserélt gazdát – itt nem történt közúti szállítás. Amikor pedig szállításra került sor, akkor már a feladó is és a címzett is az áru új tulajdonosa volt. Több vállalkozó is úgy értelmezte, hogy ezt a szállítást már nem kell az EKAER-be bejelenteni, hiszen ekkor már nem cserél gazdát a termék. Ezt a problémát oldja meg és teszi egyértelművé az EKAER egyik mostani módosítása.

Az új szabályok szerint, ha két feltétel teljesül, akkor nem az eladó, hanem a vevő (az EKAER-ben címzett néven) jelenti be az EKAER-be az adatokat. Ez a két feltétel a következő:
• a szállítandó áru nem kockázatos termék
• a szállítást a vevő intézi (saját autóján ő szállítja, vagy ő fuvaroztatja el).

Arra is ügyelni kell, hogy az új szabály miatt olyan vállalkozásoknak is foglalkozniuk kell az EKAER-rel, akiknek eddig semmi dolguk nem akadt a bejelentésekkel! Ha egy vállalkozás olyan árut vásárol, ami most kerül először kereskedelmi forgalomba, akkor mindenképpen figyelni kell az EKAER-rel kapcsolatos szabályokra is.

A kockázatos termékekre vonatkozó előírások nem változtak. Kockázatos termék vásárlása esetén továbbra is a feladónak kell bejelenteni a szállítást akkor is, ha nem ő fuvaroztatja el a megvásárolt terméket. A feladónak kell fizetnie a kockázati biztosítékot is.

EKAER-szám törlése

Az EKAER-rendelet másik változása április 1-től, hogy megfelelő indoklással törölni lehet a már kiadott EKAER-számokat. Erre eddig csak akkor volt mód, ha nem is kellett a terméket elfuvarozni, mert a megrendelést törölték.

Indokolni kell a módosításokat

Szintén április elsejétől él a rendszernek az a változása, hogy minden módosítást szövegesen indokolni kell. Ez nem egy külön jogszabály-változás, csak a programba most került be kötelező módon. Ha az ügyintéző a termék súlyát, értékét, vagy a jármű rendszámát módosítja, akkor meg kell adni a módosítás indokát is. A korábbi adatok sem vesznek el, a módosítások utólag is listázhatók lesznek a pontos időpontok rögzítésével.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu