A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A koronavírus-járvány miatt máris sokan elvesztették az állásukat, és várhatóan még többen járnak így. Azoknak, akik munka nélkül maradnak, átmenetileg az álláskeresési járadék jelenthet megoldást. Ezt most a járványvédelmi korlátozások miatt érdemesebb elektronikusan, ügyfélkapun keresztül igényelni.

A járvány súlyosan érinti a gazdaságot, több gyár leállt, bizonyos szolgáltatások szünetelnek, sok ember megélhetése került veszélybe. Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint csak márciusban 30-40 ezer állás szűnt meg, a leépítések pedig áprilisban és májusban várhatóan folytatódnak. A kormány százezres munkanélküliséggel számol így sokak számára az egyetlen bevételi forrás az álláskeresési járadék lesz (korábban munkanélküli segélynek hívták). 

Ki kaphat álláskeresési járadékot?

Álláskeresési járadékot az kaphat, aki a munkanélkülivé válását megelőző három évben legalább 360 napig dolgozott, azaz:

– folyamatos munkaviszonnyal rendelkezett,

– egyéni vagy társas vállalkozásban dolgozott, vagy 

– közfoglalkoztatott volt. 

Az álláskeresési járadék nemcsak az elbocsátott alkalmazottnak jár, hanem azoknak is, akiknek közös megegyezéssel vagy munkavállalói felmondással szűnt meg a munkaviszonyuk. Az álláskeresési járadék 90 napig jár. 

Mennyi lesz a járadék?

Az álláskeresési járadék összege a korábbi  jövedelemtől függ. Jövedelemnek az a járulékalap számít, ami után a munkerő-piaci járulékot fizették. Vállalkozóknál ez legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum 150%-a.

A pontos összeget a munka elvesztését megelőző négy negyedévben befizetett munkaerő-piaci járulékalap havi átlaga alapján számítják ki. Ha valaki nem dolgozott végig a négy negyedévben, akkor a rövidebb időszak átlaga alapján számolnak. Ha egyáltalán nem volt ezalatt munkaviszonya, akkor a legkisebb kötelező bér 130 százaléka alapján számolják ki az álláskeresési járadék összegét.

A járadék a kiszámított járulékalap 60 százaléka lesz, de nem lehet magasabb a minimálbérnél. Így az álláskeresési járadék maximális összege 2020-ban bruttó 161.000 Ft / hó. Ha a járadék folyósítása alatt az illető talál legalább egy napi 4 órás állást, akkor kérvény alapján megkaphatja egy összegben az álláskeresési járadék fennmaradó összegének 80 százalékát. 

Az álláskeresési járadék 90 napig jár, ez idő alatt biztosítottak az álláskeresők. De miután ez lejár, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni egyénileg egészen addig, amíg nem találnak újra állást. (2020. január elsejétől ez 7.710 forint havonta.) 

Igényeljük elektronikusan!

A támogatáshoz regisztrálni kell a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat lakcím szerint illetékes foglalkoztatási osztályán. Mivel járványvédelmi okokból a személyes ügyfélfogadás korlátozva van, ezért jobb ügyfélkapun keresztül igényelni a járadékot és szkennelve csatolni a szükséges dokumentumokat.

Ügyfélkapu hiányában marad a lassabb személyes ügyintézés. A hivatalban adnak  egy igazolást a személyes megjelenésről, majd az eljárást egy későbbi időpontban folytatják le. 

Ha tehát valaki elveszíti az állását, indítsa el online az álláskeresési járadék igénylését. Regisztráljon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén (eugyintezes.munka.hu). Ezután a hatóság e-mailen  felveszi vele a kapcsolatot. Az álláskeresési járadék igényléséről itt tájékozódhatunk: bit.ly/tamogatas1

Szilágyi Katalin