A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Elfogadták a törvényt, ami alapján bármikor elszállíthatják a közutakat elfoglaló, tilosban parkoló vagy elhagyott járműveket. A szállítás és tárolás költségeit a tulajdonosnak kell kifizetnie.

A decemberben elfogadott törvénymódosítás annak a lehetőségét teremtette meg, hogy bármilyen közútról elszállítsák a forgalmat zavaró járműveket. Eddig is volt ilyen szabály, de csak az autópályákon volt érvényes.

Mostantól az országos közút üzemeltetője bárhonnan elvitetheti azt az autót, ami 

  • ott vesztegel, ahol a megállás tilos és veszélyezteti a forgalom biztonságát vagy
  • a közútkezelői feladatok ellátását akadályozó, a forgalom által nem indokolt helyzetben van,
  • a közúti ellenőrzéseket akadályozó helyzetben várakozik, vagy
  • a közút területén hátrahagyott módon várakozik.

A legutolsó pont alapján akkor is el lehet vitetni egy hátrahagyott járművet, ha az szabályosan parkol, csak egyszerűen régóta sorsára hagyták. A korábbi szabályok nem adtak lehetőséget az ilyen régóta parkoló autó elvitelére: ha azon volt rendszám, nem volt kivonva a forgalomból és nem volt összetörve, akkor nem lehetett roncsnak tekinteni. 

Sajnos azt a törvény nem tisztázza, hogy a „hátrahagyott“ kifejezésen mit kell értenünk. Például valaki kórházba kerül, s hónapokig nem nyúl hozzá az út szélén szabályosan parkoló járművéhez. Vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a közút kezelője azt hátrahagyottnak minősíthesse? Reméljük, egy későbbi kormányrendelet tisztázza majd a nyitva hagyott kérdéseket.

Kártalanítást nem fizetnek

Azt a törvény már jó előre tisztázza, hogy a közútkezelőt semmilyen kártalanítási kötelezettség nem terheli azért a kárért, amit a járműhasználat akadályozásával okoz. Például valakinek elvitetik a tilosban parkoló furgonját, így az illető jelentős bevételtől esik el, mert amikor dolgozni indul, hiába keresi a járművet. Ilyen okkal nem követelhet kártérítést. Sőt, a szállítás költségeit is neki kell megtérítenie.

90 napig várnak a gazdára

A közútkezelő értesíteni fogja a tulajdonost az autó elszállításáról, akinek így utólag meg kell térítenie a szállítás és a tárolás költségeit. Erre a tulajdonosnak 90 napja lesz. Ha ennyi időn belül nem jelentkezik, akkor a közútkezelő jogosult lesz az autót eladni vagy más módon értékesíteni. Például hulladékként kezelni és átadni az autóbontónak. 

Nagy Csaba

2023. évi CVII. tv.