A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Elkésett behajtási engedély: mit tehetünk?

Olvasónk behajtási engedélyt igényelt az önkormányzattól egy konkrét fuvarra. Ám az engedély nem érkezett meg időben, így le kellett mondania a megbízást. Több mint egy héttel a tervezett fuvar után aztán megjött az engedély és a díjáról szóló számla is.

Felvetődik a kérdés: mit tehetünk, ha nem érkezik meg időben a behajtási engedély? Még a díjat is be kellene fizetni?

A behajtási engedélyezés az önkormányzatokhoz tartozik. Az önkormányzatok saját hatáskörben, önkormányzati rendelettel szabályozzák a behajtási engedélyek kiadását. Így aztán országszerte különböző díjakat kell fizetni, és különböző eljárásokkal találkozunk.

Abban azonban szinte mindegyik rendelet megegyezik, hogy a visszatérítés kérdéséről vagy egyáltalán nem, vagy csak szűkszavúan ír. Amit olvasónk tehet az az, hogy az adott önkormányzatnál kérelmezi a díj elengedését.

Az elbukott fuvar miatti kárt már csak pereskedéssel tudná érvényesíteni. Ha egy közigazgatási szerv, esetünkben az önkormányzat kárt okoz, azért felelős. Az például, hogy az önkormányzat a rendeletben meghatározott ügyintézési határidőben nem állította ki a behajtási engedélyt, egy per során azt is jelenthetné, hogy a bíróság megállapítja az önkormányzat mulasztását és az okozott kár megtérítésére kötelezhetné. Persze nem valószínű, hogy egy elkésett behajtási engedély miatt rászánnánk magunkat egy ilyen jogi csörtére.

Amit tanácsolni tudunk: az igénylés előtt nem árt ellenőrizni, hogy az adott önkormányzat milyen ügyintézési határidővel dolgozik. Ez szintén változó. Lehet 8 nap, de akár 30 nap is. A postázás időtartama ráadásul nem számít bele az ügyintézési időbe.

Ha tehát sürgősen szükségünk lenne a behajtási engedélyre, érdemes kérvényezni az engedély személyes átvételét.

Bikki Laura

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu