A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A viszály azzal kezdődött, hogy a belorusz bíróság nyolc év szigorított fegyházra ítélt egy lengyel származású újságírót és kisebbségi vezetőt, majd kiutasítottak három lengyel diplomatát. Lengyelország ezután felfüggesztette a forgalmat a Bobrowniki határátkelőn.

A belorusz hatóságok nem késlekedtek a válasszal: február végétől az EU tagországok, valamint Svájc, Lichtenstein, Izland és Norvégia tehergépkocsijai számára a Kukuryki nevű belorusz falu közelében fekvő határátkelőn engedélyezik csak a közlekedést. (Ez a határátkelő több néven is ismert. A lengyel oldalt Kozlovichinek nevezik, ami a lengyelországi Breszt régióhoz tartozik. A másik oldalt Belorussziában Kukurikynek hívják. Ezért ha valaki a breszti vagy a kukuryki átkelőt említi, akkor is gondoljunk a jelenleg egyetlen járható lengyel-belorusz határátkelőre.)

A kamionok Kukuryki előtt 20 órás várakozásra számíthatnak. A nem a felsorolt országokhoz tartozó tehergépkocsik Kukurykit nem vehetik igénybe, nekik kerülőt kell tenniük Litvánia vagy Lettország felé.  

A lengyel belügyminisztérium Belorusszia felé teljes határzár életbe léptetését helyezte kilátásba. Ez sok uniós fuvarozót hátrányosan érintene, mivel még mindig élénk forgalom zajlik az EU országai és Belorusszia, valamint Oroszország között. A szankciók és korlátozások nem vonatkoznak ugyanis az élelmiszerre, gyógyászati termékekre. A belorusz határon havonta még mindig tízezer lengyel teherautó kel át. A teljes határzár azt jelentené a lengyel fuvarozóknak, hogy csak Litvánia felé kerülve juthatnának el Belorussziába.

Az uniós határ mentén belorusz csapatösszevonásokról érkeztek hírek. A helyzet napról napra változhat, ezért a Belorussziába szállító gépkocsivezetőknek tanácsos érdeklődni indulás előtt, milyen fogadtatásra számíthatnak a lengyel-belorusz átkelőn. 

Forrás: Verkehrsrundschau