A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Élőállat szállítás: átalányban fizethető a túlsúlydíj

A sofőrrel együtt fognak mérni

Az élőállat-szállítás szabályainak enyhítésével egészítették ki a túlsúlydíj szabályairól szóló rendeletet. Új lehetőség nyílt meg a kiválasztott szállítók előtt: éves átalányban fizethetik a túlsúlydíjat 5 vagy 10 százalékos többletsúly esetén.

Az élőállat-szállítók közül azok kaphatnak külön elbírálást, akik kizárólag állatok szállítására használható felépítménnyel rendelkeznek. Számukra lehetőség van előzetes regisztrációra. A regisztrációnak az az értelme, hogy az esetleges túlsúlydíjat így éves átalányban megfizethetik, s ez lehetővé teszi az engedélyezett össz­tömeg túllépését egy éven keresztül. Az 5 százalékos túllépés átalánydíja 800 ezer forint, a 10 százalékosé 1,3 millió forint.

A sofőrnek benn kell ülni a mérés alatt

Változott a mérlegelés menete is. Az új előírások szerint, ha a járművet súlyellenőrzésnek vetik alá, akkor a mérlegelés alatt a sofőrnek a járműben kell tartózkodnia. Ezt az eddigi szabályozás nem tette kötelezővé.

Ha a mérés során a járművet túlsúlyosnak találják, az ellenőr csak akkor engedheti továbbindulni a sofőrt, ha a rakomány átrendezésével vagy átrakodással a tengely- vagy össztömeg-túllépést megszünteti. Az eddigi szabályhoz kiegészítésként most hozzátették, hogy akkor is továbbengedhető az autó, ha a helyszínen megszerzi a közútkezelői hozzájárulást. Ennek érdekében az ellenőr jogosulttá vált a megállapított túlsúlydíj beszedésére is.

A változások márciustól érvényesek.

53/2020 ITM rendelet

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu