A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Elszámolható távmunkában az otthoni rezsi egy része

A koronavírus-járvány erősödő második hulláma újra arra készteti a vállalkozásokat, hogy minél több embernek tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. A kormány már ősz elejére ígérte, hogy egy új törvényben pontosítani fogja a távmunka feltételeit, ám ez nem történt meg. Helyette megjelent egy gyors kormányrendelet, ami néhány ponton igyekszik rugalmasabbá tenni a távmunka szabályait.

Tavasszal, a kijárási korlátozás elrendelése után nagyon sokan kezdtek távmunkában dolgozni. A munkaadók akkor úgy alakították ki a feltételeket, ahogy tudták. Menet közben tanulta mindenki a távmunkás megoldásokat. Időközben azonban kiderült, hogy a szabályok kevésbé rugalmasak, mint a dolgozók és munkaadóik. Merev szabályok voltak érvényben a távmunkás munkahelyek létrehozására, a távmunkások felügyeletére, munkájuk elszámolására. Látszott, hogy ha meg akarjuk tartani az elért eredményeket, akkor változtatni kell ezeken. Csak egy példa: a munkavédelmi törvény előírja a munkaadó felelősségét a távmunkás munkahelyének a kialakításával kapcsolatban. A távmunkavégzés a törvény szerint az alkalmazott saját eszközével is történhet. Ilyenkor azonban a munka megkezdése előtt a munkaadónak meg kell győződnie az eszköz biztonságos állapotáról. Továbbá a dolgozó nem változtathatja meg a munkakörülményeket a munkaadó hozzájárulása nélkül.

Képzeljük el a gyakorlatban ezt az esetet! A pénzügyes kollégának lehetővé tesszük, hogy otthonról végezze a munkáját. Minden anyagot megkap hozzá e-mailben, a bankszámlához pedig hozzáfér elektronikusan is. Mindehhez a saját számítógépét használja. Ekkor kimegy hozzá valaki a munkahelyéről, átvizsgálja biztonsági szempontból a saját számítógépét, majd ellenőrzi azt is, hogy a nappali sarkában álló íróasztal megfelelő-e munkavédelmi szempontból. Arra is felhívja a figyelmét, hogy nem tolhatja arrébb az asztalt, mert nem változtathatja meg a munkakörülményeket a főnöke hozzájárulás nélkül.

A távmunka mai feltételei meglehetősen korszerűtlenek. Az erre vonatkozó törvények és rendeletek születésének idején még nem voltak elérhetőek a mai technikai eszközök, nem voltak ennyire mindennaposak. Ez mára teljesen megváltozott. A távmunka régies szabályozása ma súlyos beavatkozást jelentene a dolgozók magánéletébe, otthoni környezetébe. A meglévő szabályok alapján ma például nem tudjuk jogszerűen elfogadni, ha valaki nem otthonról, vagy nem állandó helyről dolgozik. Például a helyi könyvtárból vagy egy közösségi irodából végzi a munkáját. Vagy éppen mindig máshonnan, hiszen nincs helyhez kötve, a mobilinternet a változó helyszínre is lehetőséget ad. A mai munkavédelmi szabályok ezt nem tudják követni. Ezért lett volna szükség egy alapos törvénymódosításra, az őszre tervezett távmunkatörvény elfogadására. Ez nem történt meg.

Átmeneti könnyítések születtek

A törvény megalkotása helyett a kormány a veszélyhelyzet újbóli bevezetése után hozott néhány nagyon sürgető rendeletet a távmunkával kapcsolatban. Fontos, a távmunkát támogató intézkedések születtek, ezek azonban csak a veszélyhelyzet idejére szólnak. Remélhetőleg előbb-utóbb a végleges törvényre is sor kerül majd.

Az első intézkedés a munkavédelmi szabályok enyhítése. A munkaadónak nem kell a helyszínen ellenőriznie a távmunkás munkakörülményeit. A munkaadónak ilyenkor csak tájékoztatnia kell a dolgozót az egészséges, biztonságos munkavégzés szabályairól. Ezt követően a távmunkás saját maga választja meg a munkavégzés helyét.

Lehetővé tették, hogy a munkáltató eltérjen a munka törvénykönyvének a távmunkára vonatkozó szabályaitól. Ezek között az a legfontosabb, hogy a távmunkáról a feleknek előzetesen, a munkaszerződésben meg kellene állapodniuk. Most a veszélyhelyzet alatt erre nincs szükség, így a munkaadó akár egyoldalúan is dönthet a távmunka elrendeléséről.

Szintén fontos intézkedés, hogy a rendelet távmunka esetén lehetővé teszi az otthoni rezsi egy részének az elszámolását. A munkáltató átalányként fizethet költségtérítést a távmunkázó dolgozójának. Ennek az összege havonta a minimálbér 10 százaléka lehet, azaz ebben az évben még 16.100 forint. Ezt a munkáltató adómentesen, számlák bemutatása nélkül fizetheti. Ha a távmunka egy hónapnál rövidebb ideig tart, akkor arányosítani kell az összeget.

Forrás: 487/2020 kormányrendelet

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu