A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Elszomorító állapotban a hazai közlekedési morál

Szükség van-e változásra a hazai közlekedési kultúrában? – erre a kérdésre keresett választ a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) online felmérésében, amellyel az idei #közlekedjbiztonságosan kampányát indította útjára. A minikutatásban közel háromezren mondták el véleményüket. Az eredmény meglepő volt. 

A válaszadók 61 százaléka naponta többször is találkozik a közlekedési szabályokat megszegő autósokkal. További 30 százalékuk pedig hetente többször tapasztal ilyet. Hasonló arányban látják romlónak a hazai közlekedési morált a válaszadók: több mint kétharmaduk (68 %) szerint egyre több az agresszíven közlekedő. 

A válaszadóknak mindössze 29 százaléka érzi magát biztonságban mindenhol az utakon, a többiek megneveztek egy vagy több olyan helyet, ahol ez nincs így (pl. városon kívül, főutakon vagy az autópályán). 

A válaszadók maguk is szabálytalankodnak: csaknem felük, 42 százalékuk nem feltétlenül áll meg a stoptáblánál, legfeljebb lassít, és 27 százalékuk, azaz nagyjából minden harmadik válaszadó csak lassít, de nem mindig tartja be a sebességkorlátozást az útépítéseknél, karbantartásoknál. Több, mint negyedük (27 %) látja azt, hogy a közlekedők gyakran nem adnak elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak. Csaknem kétharmaduk (67 %) pedig azt tapasztalja, hogy a gépjárművezetők nem tesznek eleget a jobbra tartási kötelezettségnek. 

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne javítani a hazai közlekedési morálon (több válasz is jelölhető volt), a kérdőívet kitöltők 63 százaléka írta azt, hogy már az általános iskolában tanítaná a gyerekeket a kulturált közlekedésre. 35 százalékban jelölték meg a jogosítványszerzés feltételeként a pszichológiai alkalmasságot, 27 százalék szerint még több kamerára és rendőrre lenne szükség, 25 százalék pedig úgy véli, szigorúbb büntetésekkel lehetne változtatni a helyzeten.

Forrás: NÚSZ Zrt.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu