A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Két hónappal ezelőtt vezeték be azt a rendelkezést, hogy félmilliós bírsággal sújthatják a hibás autót átengedő műszaki vizsgabázist. A kormány tervei szerint most büntethetővé válik a vizsgabiztos is, ha elmulaszt adatot szolgáltatni a feltárt visszaélésekről. A mulasztó vizsgabiztost 5 évre eltilthatják a szakmájától, s öt év után újra vizsgáznia kell majd, hogy visszakerülhessen a névjegyzékre.

A szakmától való eltiltás a legsúlyosabb büntetés, ami egy vizsgabiztost munkájával összefüggésben érhet. A tervek szerint ez a rendkívüli szankció akkor jár majd, ha két éven belül ötször mulasztáson érik, vagy egyszer követ el valamit, ami súlyos szabályszegésnek minősül. Ha a műszaki vizsga során a mérőműszereket befolyásolja, vagy hamis adatokat rögzít, akkor ezért azonnali eltiltás jár.

Az eltiltás 5 évre szól. A vizsgabiztost törlik a névjegyzékből. Öt év után is csak akkor kerülhet vissza, ha újra elvégzi a szükséges tanfolyamot és vizsgát tesz.

Az eltiltás mellett a közlekedési hatóság fel is függesztheti 6 hónapra a vizsgabiztost. A felfüggesztés akkor jár, ha nem jelenti be saját adatainak változását: személyi adatait, képzettségét, beosztását, munkahelyét kell bejelentenie. A felfüggesztés maximum 6 hónapig tarthat, vagy addig, amíg nem pótolja a hiányzó adatbejelentést.