A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Alig néhány nappal az utazási korlátozások bevezetése után enyhültek az előírások. A legfontosabb, hogy a személyforgalomban érkező magyar sofőrök is beléphetnek karantén nélkül az országba, ha a munkáltató igazolását hozzák magukkal. 

A szeptember elsejétől bevezetett korlátozások hátrányosan érintették azokat a fuvarozókat, akik nem a teherautóval, hanem személyforgalomban lépnének be az országba. Rájuk is 2 hét karantén várt volna. Ez most megváltozott. Az új előírás két könnyítést tartalmaz:

  • magyar állampolgár szabadon beléphet az országba, ha igazolni tudja, hogy korábban üzleti vagy gazdasági ügyben, munka miatt lépett ki Magyarországról.
  • Külföldi állampolgár is szabadon beléphet, ha üzleti vagy gazdasági tevékenység miatt érkezik az országba. 

Ez azt jelenti, hogy mentesülnek a karantén alól mindazok, akik a munkáltatójuk igazolásával érkeznek Magyarországra – a magyar és külföldi állampolgárságú sofőrök egyaránt. Magyar sofőr számára a munkáltató igazolja, hogy a kiutazása, külföldi tartózkodása gazdasági célból történt (fuvarozás miatt). A sofőr így szabadon hazatérhet, bármilyen közlekedési eszközzel. Külföldi állampolgár számára pedig azt kell igazolni, hogy a beutazása gazdasági céllal történik (munkavállalás miatt). 

A munkavégzés igazolására a járművezető tartson magánál munkáltatói igazolást! Ez a dolgozó személyi adatai mellett azt tartalmazza, hogy az illető a vállalkozásunk alkalmazásában áll és nemzetközi közúti szállítási tevékenységet folytat. Magyarország területére személyforgalomban történő belépésének célja a gazdasági tevékenységként végzett közúti fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás. 

A munkáltatói igazolásra kötött forma nincs, a szükséges adatok szabadon leírhatók, de használható például a NiT által készített minta is: bit.ly/munkaltatoi.

Forrás: 422/2020 kormányrendelet

Nagy Csaba