A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Építőanyagok kiviteli korlátozása: legyen a sofőrnél a bejelentés!

Pontosította a kormány az építőanyagok kiviteli ellenőrzéséről szóló jogszabályokat. Változott a lista: korlátozás alá esik a vas- és acéltörmelék, valamint a hosszában fűrészelt, 6 mm-nél vastagabb fa is, ugyanakkor több acélárut kivették a bejelentésre kötelezettek alól. A kötelező bejelentésről szóló visszaigazolást a járműben kell tartani. 

Július elsején hozott rendeletet a kormány az egyes építőipari termékek külföldre szállításának korlátozásáról. A kijelölt termékekre az állam elővásárlási vagy vételi jogot formál. Így azokat csak előzetes bejelentés után szabad külföldre eladni vagy akár a saját árut kiszállítani. A kötelező bejelentés után az állam 2 héten belül ad állásfoglalást arról, hogy élni kíván-e az elővásárlás lehetőségével. Ha igen, akkor hiába a külföldi vevő, csak az állam veheti meg a terméket. Csak akkor lehet az országból az árut kiszállítani, ha az állam írásban megerősíti, hogy nem él az elővásárlás lehetőségével. A határidők változatlanok: a kormánybiztos 7 munkanapon belül alakítja ki az álláspontját, s összességében a bejelentéstől számított 10 munkanapon, azaz körülbelül két héten belül lehet hozzájutni a kiviteli hozzájáruláshoz. 

Kisebb módosítás, hogy a bejelentést már nem az állami vagyonért felelős miniszternek fogják továbbítani, hanem a nemrég kinevezett, az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztosnak (Gyutai Csaba). Ő dönt arról az érintett miniszterek bevonásával, hogy az építőanyag külföldre történő kivitele jelentős mértékben veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az építőipari ellátás biztonságára.  

A visszaigazolásnak a sofőrnél kell lenni

A most megjelent rendeletek a július elején kapkodva kiadott jogszabályokat pontosítják.

Lényeges újdonságként azt emeljük ki, hogy a bejelentésre kapott visszaigazolásnak követnie kell a kiszállított árut. Ezt a visszaigazolást meg kell kapnunk a szállításhoz.

Újdonság az is, hogy a rendőrség és a vámhatóság már nem csak a határátkelőhelyeken, hanem  az ország egész területén végezheti az ellenőrzéseket. A hatóságok közvetlenül hozzáférhetnek a bejelentéseket tartalmazó adatbázishoz, onnan veszik le az adatokat. 

Változott a bírság 

Lényeges módosítás viszont, hogy alaposan megváltoztatták a bejelentést elmulasztókkal szembeni bírság összegét. A kisebb értékű szállítmányok esetén ez könnyítés lehet, a nagyobb értékűeknél viszont egyértelműen szigorítás. Az eredeti rendelkezés még úgy szólt, hogy aki elmulasztja a bejelentést, annak a büntetése a szállítmány számla szerinti értékének a 100%-a lesz, de maximum 5 millió forint lehet. Ez rendkívül aránytalan: az 5 milliót el nem érő értékű szállítmányok esetén ez 100%-os büntetés, a nagyobb értékűek esetén viszont az ötmilliós korlát miatt százalékosan sokkal kisebb súlyú büntetés. Ezért ezt a bírságolási módszert megváltoztatták: most egységesen az áru értékének 40 százalékát kell a bejelentés elmulasztása esetén fizetni. Felső határ nincs, mindenkire egyformán a 40% érvényes. A bírság kiszabásához az is elég, ha valaki megteszi ugyan bejelentést, de a visszaigazolást nem várja meg és elindítja külföldre a szállítást. 

Megváltozott a bejelentésre kötelezett termékek köre 

Bekerült a listába 

  • 7204 vámtarifaszámmal a vas- és acéltörmelék, hulladék, újraolvasztott hulladék
  • 407 vtsz hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt, 6 mm-nél vastagabb fa.

Ugyanakkor ki is vettek már több terméket is a listából. A három héttel korábban kiadotthoz képest nem kell bejelenteni a következőket:

  • síkhengerelt, vasból készült különböző termékek (vtsz 7209, 7210, 7211)
  • hidegen alakított vagy húzott rúd vasból, nem ötvözött acélból (7215)
  • síkhengerelt termék, vagy más rúd rozsdamentes acélból (7219, 7222)
  • Más rúd más ötvözött acélból; szögvas, idomvas és szelvény más ötvözött acélból; üreges fúrórúdvas és -rúdacél ötvözött vagy ötvözetlen acélból (7228).

Forrás: 441 és 442/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu