A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Valószínűleg a jövő év végéig várni kell rá, de be fog kerülni a forgalmi engedélybe a járművek környezetvédelmi besorolásának jelölésére az EURO-besorolás is – adta hírül az MKFE az innovációs minisztérium közlésére alapozva. A forgalmik átalakítását a NiT Hungary javasolta korábban, a tárca eddig vizsgálódott a megoldás lehetőségével kapcsolatban. 

Másfél éve kereste meg a NiT Hungary a Belügyminisztérium közúti nyilvántartásokkal foglalkozó államtitkárát ezzel az ötlettel. A szervezet azt szerette volna elérni, hogy a járművek környezetvédelmi besorolásának a jelzését egyszerűsítsék. Ma ezt a forgalmi engedélyekben a V.9. pont mutatja, ahol egy kódszámot látunk. Az embereknek ez nem sokat mond, mert a közérthető EURO-besorolást használjuk a mindennapokban. Ez eltért az EU-ban is: e besorolás alapján osztályozzák a járműveket akár az útdíjfizetés szempontjából, vagy éppen ez alapján döntenek az egyes nagyvárosok behajtási korlátozása alóli mentességekről is. A hazai fuvarozók számára így többször jelentős többletadminisztrációval és késedelemmel jár, hogy a forgalmiban szereplő kódszám mellett az EURO-besorolást is jogszerűen igazolják. 

A mostani közlés szerint a minisztérium nem zárkózott el a változástól. A forgalmi engedélyek adatainak módosítására ugyanakkor legkorábban jövőre, várhatóan a harmadik negyedévben kerülhet majd sor. 

Könnyen lehet azonban, hogy sokaknak akkor már nem is nagyon lesz szükségük a változás átvezetésére. Magyarország is készül a digitális jogosítvány és forgalmi engedély bevezetésére. Várhatóan 2023 elejétől a rendőr közúti ellenőrzés során már egyik iratot sem fogja kérni, csak megnézi az adatokat a közúti nyilvántartásban. Belföldön sem a jogosítványt, sem a forgalmit nem kell majd magunknál tartanunk. Külföldön viszont továbbra is szükség lesz majd az eredeti iratokra.  

Nagy Csaba