A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Év végéig még elérhető a 2,5 százalékos olcsó hitel

Ez év végéig igényelhető még a bankoktól a második Növekedési Hitelprogram – ez a legolcsóbb hitel, amit vállalkozás igénybe vehet. Az államilag támogatott hitel fix kamata 2,5 százalék, s akár milliárdos összeget is fel lehet venni 10 éves futamidőre. Ha egy vállalkozásnak van fedezete és a fejlesztéséhez hitelre van szüksége, akkor ennél kedvezőbb lehetőséget nem tud találni.

A Növekedési Hitelprogramot 2013 nyár elején hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank. Az állami forrásokból nyújtott 2,5 százalékos hitelhez a kereskedelmi bankokon keresztül lehetett hozzáférni. A programot ebben az évben is meghosszabbították. A második szakaszban, csak ebben az évben már több mint 400 milliárd forint hitelt helyeztek ki vállalkozásokhoz. Majdnem 10 ezer vállalkozás jutott pénzhez ebből a keretből. Legutóbb szeptember elején jelentették be, hogy a nagy érdeklődés miatt még 500 milliárd forinttal megnövelik a keretet. Ez a pénz még 2014. december 31-ig igényelhető, év végén véget ér a hitelprogram is. Az igényeket úgy kell időzíteni, hogy nem december végéig lehet beadni a kérelmeket, hanem eddig az időpontig lehet szerződést kötni a hitel kihelyezésére.

A 2,5 százalékos hitel minden olyan cégnek jó lehetőség, amely fejleszteni akar, és ehhez fel tud mutatni valami fedezetet. Fedezetre ugyanis szükség van a pénz eléréséhez. A hitel három különböző célra vehető fel:
• új beruházásokra, fejlesztésre (pl. gépvásárlás, építés, bővítés, ingatlanvásárlás)
• forgóeszközök finanszírozására (pl. árukészlet vásárlása)
• korábban felvett forinthitel, vagy devizahitelek kiváltására
• EU-s pályázat önrészére.

Újra le kell írnunk: ennél a 2,5 százalékos kamatozású lehetőségnél jobbat piaci alapon nem találni. Ennek az évi 2,5 százalékos költségnek minden banki díjat tartalmaznia kell: a kamatot, a banki költségeket és a bankgarancia díját is. Ez kiváló lehetőség például arra is, hogy a vállalkozások kiváltsák a jelenleg sokkal magasabb kamatokkal futó devizakölcsöneiket is.

A hitelből autó és ingatlan is vásárolható. Személyautót nem lehet venni ebből a keretből (a vegyes használatú, nagy rakodóterű kocsik közül azt meg lehet venni, aminek 8704 a vámtarifaszáma). Személyautót csak akkor lehet vásárolni, ha a cég taxizással, személyautós személyszállítással foglalkozik. Teherautót korlátozás nélkül lehet a hitelből vásárolni.

Az a vállalkozás kaphat hitelt, melynek nincs lejárt köztartozása, lejárt hiteltartozása, tud biztosítékot felmutatni és megfelel a banki hitelképességi vizsgálaton. A hitelt igénylő vállalkozásokkal szemben megkötés még, hogy a hitelprogram indulása, azaz 2013. augusztus 31. után alapított vállalkozások nem pályázhatnak.

A felvehető összeg nagysága a hitelt folyósító banktól is függ. Az Unicredit például csak 10 millió forint fölötti kérelmekkel foglalkozik. Az Erste Bank már 3 millió forinttól is lehetővé teszi az igénylést. A felső határ 10 milliárd forint. A programhoz általában egy 20 százalékos önerőt kell biztosítani. Ennek pontos mértéke szintén a finanszírozó bank előírásától, meg az ügyfél hitelképességétől függ. A pontos feltételekhez éppen ezért mindenképpen a cég saját bankját érdemes felkeresni – a banki honlapokon az interneten a „Növekedési Hitelprogram 2. szakasz” címmel érhetők el az ide tartózó információk.

A szerződést év végéig kell megkötni, a megítélt hitelt viszont jövő év június 30-ig kell felhasználni, addig a bankban a pénz az ügyfél rendelkezésére áll. A törlesztés futamideje 10 év is lehet.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu