A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Romániában egy szabályosan kivágott fára 2-3 feketén kitermelt jut. Nem csoda, hogy egyre keményebben veszik fel a harcot a famaffia ellen. Az illegális fakitermelések megállítása érdekében szigorították a büntetéseket, és egy nyomonkövető rendszert is felállítottak. Aki nem tartja be a szabályokat, akár börtönt is kockáztat, a járművét meg elkobozhatják. A pénzbüntetés és az áru lefoglalása már csak hab a tortán…

Már fa-maffiáról beszélnek

Romániában az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az illegális fakitermelés. Az ebben érdekelt „famaffia” még az emberölésektől sem riadt vissza. Becslések szerint évente mintegy 20 millió köbméter fa tűnt el az erdőkből, amire tavaly februárban már az EU is összevonta a szemöldökét. Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Románia ellen. Bírálták, hogy a helyi törvények képtelenek megfékezni a hatalmas méretű falopásokat, a nyakló nélküli erdőirtást.

A járvány alatt az illegális fakivágások megsokszorozódtak. Havonta már csaknem 80 ezer farönköt szállító jármű rótta az ország útjait. 

A hivatalos szervek válasza 2020 áprilisában érkezett meg: az erdészek mellett a rendőrök és a honvédség is jogosulttá vált az ellenőrzésre. Júniusban elindították az első GPS alapú rendszerüket, ami a faáruk útját követi (SUMAL 1.0). Közben a famaffia is finomított a módszerein, s az intézkedésekkel csak 17 %-kal sikerült visszaszorítani a falopásokat. Nyáron már a román környezetvédelmi miniszter ismerte el, hogy a fakitermelők, forgalmazók és a hatóság összejátszanak. Továbbra is egy legálisan kivágott fára 2-3 feketén kivágott jut. Következő lépésként módosították az erdészeti törvényt, és bűnténnyé minősítették nemcsak az illegális fakivágást, hanem ezek szállítását is.  

Forrás: erdő-mező

Vigyázat! Szállítás is csak engedéllyel

Az új jogszabály a 10 m3 feletti faanyag szállítását engedélyekhez köti. Az engedélyt a SUMAL alkalmazásban kapjuk meg (erről még lesz szó). Ez igazolja majd, hogy a fa nem illegális erdőírtásból származik. 

Az engedély nélküli faszállítás pedig bűncselekménynek számít, súlyos büntetésekkel:

– 6 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbírság, és

– a szállított faanyag, illetve 

– a szállító jármű elkobzása!

Itt az új rendszer – SUMAL 2.

Idén újabb lépések jöttek. 10 évre megtiltották a romániai rönkfa Unión kívüli exportját.  2021. január 31-én pedig elindult a sokat bírált SUMAL továbbfejlesztett változata, a  SUMAL 2.0. 

Az új rendszer mindent nyilvántart: beazonosítja az erdőben kitermelhető famennyiséget, majd nyomon követi egészen a feldolgozásig. Mindezt digitálisan, papírok nélkül. Az ellenőrző szervek valós időben bármikor ellenőrizhetik, hogy egy-egy erdészetnél, vállalkozásnál hivatalosan milyen famennyiségek szerepelnek. 

SUMAL 2.0 (Forrás: Mmediu)

Így működik a SUMAL 2.0

Az erdészek feladata a kivágandó fák kijelölése, lepecsételése. A fákat megszámozzák, és megmérik a vastagságukat. A mért adatokat az okostelefonjuk segítségével a központi adatbázisba tudják rögzíteni. A SUMAL 2.0 a bevitt adatok alapján kiszámítja a köbtartalmat, és készít egy olyan dokumentumot, amelyből a kitermelő cég generálni tudja a fuvarlevelet.

A raktárakba beszállított fa mennyisége nem lehet több, mint az erdőben kijelölt fáké. Mivel a rendszer zárt, így a köztes raktárakból sem lehet a bevitt mennyiségnél többet kivinni, így elvileg kizárt a lopás.  

A sofőrnek le kell tölteni egy alkalmazást

A rendszer szállítási modulja a SUMAL 2.0 Avize alkalmazás. Ezt kell a sofőröknek letölteni a Google Play áruházból. (bit.ly/SUMALAvizeLetöltés). Ez tartalmazza majd a szállítmány és a szállítóeszköz minden adatát, s generálja a szükséges kísérő dokumentumokat elektronikus formában. Ezen felül kijelöli a szállítási útvonalat, és GPS-en rögzíti is a mozgást. (Az alkalmazás működését leíró kézikönyvet sok képpel, román nyelven itt lehet megtalálni: bit.ly/SUMALAvizeKézikönyv)  

A járművekre felrakott famennyiség alapján az eladó egy szállítási értesítést küld a sofőröknek, amit bluetooth-on keresztül kapnak meg a telefonukra. Ebből készül a digitális fuvarlevél. Ebben minden adata szerepel a szállítmánynak: m3, útvonal, címzett esetleges köztes átrakó stb. Ezt el kell fogadni a sofőrnek, és ki kell egészítenie fényképekkel. A jármű 4 oldaláról és a rendszámról kell fotó, ezek részei lesznek a digitális fuvarlevélnek.

Ha ez megvan, akkor a rendszer generál egy engedélyt, és megad hozzá egy érvényességi időpontot. Ne feledjük, ha az ellenőrzés során a sofőr nem tudja bemutatni a digitális fuvarlevelét, nemcsak a fát, de a járművet is elkobozhatják. 

Ha a faanyagot Magyarországra szállítjuk, a kapott kísérő értesítés másolatát pdf formátumban el kell küldeni a vámhivatal e-mail címére.

Vigyázó szemek kísérik a fa útját

A SUMAL 2.0-nak van egy Erdő felügyelő (Inspectorul pădurii) alkalmazása is. Ezt bárki letöltheti, akár magánszemélyek is. Segítségével nemcsak a hatóságok, de a civilek is azonnal leellenőrizhetik a szállító járművek rendszáma alapján, hogy törvényes-e az adott rakomány, vagy nem. 

Az ellenőrzésre jogosultak:

– erdészeti személyzet

– a román rendőrség, határrendészet, csendőrség tisztjei, altisztjei és ügynökei;

– a Nemzeti Költségvetési Ügynökség (Agenției Naționale de Administrare Fiscală). jogosultsággal rendelkező képviselői.

A SUMAL 2.0 call centerének a száma: +40 031 433 7799

Őri András