A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A veszélyhelyzet során alkalmazandó intézkedésekkel kapcsolatban kiadott kormányrendelet szerint a rendkívüli intézkedések, többek közt az Olaszországból történő hazautazást követő 14 napos otthoni karantén alól akkor mentesülhet a gépkocsivezető, ha erre külön engedélyt kap. A kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy a mentesség csak különös méltánylást érdemlő esetben lehetséges az ORFK rendészeti főigazgatójának felmentésével, ha

  • az érintett az országba belépéskor egészségügyi vizsgálaton átesett,
  • az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg és
  • az érintettet a járványügyi hatóság nyilvántartásba vette.” (45/2020 kormányrendelet 5.§)

Arról, hogy e rendelkezést hogyan lehet a fuvarozókra érvényesíteni, az MKFE kért állásfoglalást az ITM-től. Eszerint a hivatásos magyar gépkocsivezetőkre vonatkozó érvényes szabályozás a következőkben foglalható össze. 

A veszélyeztetett területről érkező, COVID-19 fertőzés gyanúját  nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők az országba történő belépés után az áru lerakodását – a lerakóhely előírásainak figyelembevételével – elvégezhetik.

A gépkocsivezetők ezt követően kötelesek a lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön megkezdeni a hatósági házi karantént (járványügyi megfigyelést), amely legfeljebb 14 napig tart.

A magyar gépjárművezető a 14 napos hatósági házi karantén letelte előtt is vállalhat újabb fuvarfeladatot (gépkocsivezetői munkát), de kizárólag abban az esetben, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit (nincsenek légúti tünetei, láza vagy egyéb betegségre utaló panasza), és ezt a munkáltatója is így ítéli meg.

Fentiek teljesülése esetén a lakóhelyét/tartózkodási helyét akkor hagyhatja el és kezdheti meg a munkavégzést (a következő fuvarfeladatot), ha erről az illetékes járványügyi hatóságot (a karanténra vonatkozó határozatot hozó járási hivatal) értesíti.

Ezután a felrakóhelyről a legrövidebb úton kell elérnie a járványidőszakra kijelölt tranzit útvonalat, és azon haladva – legfeljebb az azon kijelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve – hagyhatja el az országot. A tranzit útvonal az M1-es, M7-es, M3-as és M5-ös autópálya. A kijelölt benzinkutak láthatók az MKFE térképén itt: https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/kijelolt_tranzit_utvonal_HU.pdf

A veszélyeztetett területről érkező, COVID-19 fertőzés gyanúját  nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők az országba történő belépés után az áru lerakodását – a lerakóhely előírásainak figyelembevételével – elvégezhetik.

 

Forrás: MKFE