A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A legalább 5, de maximum 60 lakásos társasházak készülhetnek energiatakarékossági pályázat benyújtására. A fejlesztésre a kérelmeket április végétől lehet benyújtani, de ez a nagy érdeklődés miatt csak annak fog sikerülni, aki addigra teljesen kész pályázati anyaggal rendelkezik.

A szűkösen mért pályázati források miatt ma sikeres kérelmet annak van módja benyújtani, aki a rendelkezésére álló első pillanatban már beadja a támogatási kérelmét. A pályázati keretek általában néhány óra alatt kimerülnek. Esélye a sikeres pályázásra így csak annak van, aki jó előre, már hónapokkal a lehetséges beadás előtt összeállítja az anyagát.

A mostani támogatási lehetőség azoknak a lakóközösségeknek szól, melyek társasházként vagy lakásszövetkezetként működnek. Legfeljebb 60 lakás lehet a társasházban, s csak régebbi házak pályázhatnak, olyanok, melyek építési engedélyét legkésőbb 2006. december 31-ig kiadták. Viszont nem lehet pályázni igazán régi házakkal, olyanokkal melyek 1946 előtt épültek. Indulhatnak a

  • távfűtéses,
  • házközponti fűtéssel rendelkező,
  • vagy egyedi fűtéses társasházak.

A feltétel csak az, hogy a háznak már legyen egyedi hőszabályozós fűtési rendszere – vagy legkésőbb a mostani fejlesztés keretében ez is valósuljon meg. A fő bírálati szempont ugyanis az, hogy mekkora energia-megtakarítás érhető el a fejlesztés során. Ennek a várható mennyiségét energetikai tanúsítással kell igazolni.

A KSH adatai szerint ebbe a körbe országosan 116 ezer épület 2,7 millió lakása tartozik. Ez az a kör, amelyik versenybe szállhat a 10 milliárd forint elköltéséért.

A pályázati útmutató szerint a támogatásnak az a célja, hogy lecseréljék a szén-dioxid-kibocsátásért nagymértékben felelős berendezéseket: fűtési rendszereket, vízmelegítőket. Ez így lakásonként 400-600 ezer forint körüli támogatást jelent, de ezeket a kereteket nem határozták meg előre forintra pontosan. Az egy pályázóra jutó támogatási összeget az elérhető energia-megtakarítás alapján számolják ki. A megtakarítást úgynevezett szén-dioxid-egységekben mérik. Az elérhető támogatás minden megtakarított szén-dioxid-egységre 750-950 forint lehet, de nem lehet több az összes fejlesztési költség felénél. A szétosztható állami támogatás összesen 10 milliárd forint. A kereteket régiónként határozták meg.

A főbb támogatható tevékenységek a következők:

  • nyílászárók cseréje,
  • teljes hőszigetelés,
  • gépészeti rendszerek felújítása,
  • megújuló energiaforrások beépítése.

A pályázatokat április 30-től a keret kimerüléséig lehet benyújtani, kizárólag elektronikus úton.

Előre meg kell adni a kivitelezőt

Építőipari vállalkozások számára a pályázati kiírás most azért is kiemelkedően fontos, mert kizárólag ebben a szakaszban tudnak a felújításokkal kapcsolatos megbízásokat szerezni! A pályázati dokumentációhoz ugyanis nem egyszerűen árajánlatot kell mellékelni, hanem meg is kell nevezni a végleges kivitelezőt, és előszerződést is kell kötni vele. A kivitelező csak bejegyzett, a kamarai kivitelezői nyilvántartásban regisztrált vállalkozás lehet. Ugyanennek kell megfelelnie a kiválasztott kivitelező valamennyi alvállalkozójának is.

A pályázattal kapcsolatos információk egyelőre a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján érhetők el, a hivatalos kitöltőprogram még nem jelent meg.