A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A franciák azt is előírják, milyen szálláson veheti ki a sofőr a pihenőjét

Előbb Belgium, majd Franciaország vezette be a 45 órás pihenők szigorú ellenőrzését. A sofőr a hosszú pihenőjét nem töltheti a kocsiban. Ha a kocsiban alszik, azzal súlyos bírságot és még börtönt is kockáztat. A franciák most leírták, mit várnak el a fuvarozóktól.

Az MKFE tette közzé a francia társegyesületétől származó információkat. Ebben részletes tájékoztatót adnak arról, hogy a francia hatóságok hogyan ellenőrzik a 45 órás pihenő betartását, és mit várnak el a pihenőjüket töltő sofőröktől.

Magyarországról kiindulva a dél-európai, főleg a spanyol, portugál utak nehezen képzelhetők el úgy, hogy a sofőrnek ne kelljen valahol megállnia a 45 órás pihenőre. A francia intézkedések most jelentősen megnehezítették ennek a megszervezését. Eddig többen azt a megoldást választották, hogy spanyol területen maradva tölti el a sofőr a pihenőt, s csak a 45 óra letöltése után lép be Franciaországba. A mostani tájékoztató szerint ez sem lesz jó, mert a hatóságok 28 napra visszamenőleg ellenőrzik a pihenő eltöltését is. A sofőrnek tehát nem csak azt kell igazolnia, hogy francia területen nem töltötte a kocsiban a pihenőt, hanem azt is, hogy az elmúlt 28 napban is betartotta ezeket a szabályokat – bármelyik országban járt is a 45 órás pihenő idején.

Az a legfontosabb, hogy a sofőr gyűjtse össze a szállásra vonatkozó dokumentumokat. Számlákat, bejelentőket, mindent, amivel igazolni tudja, hogy hol, milyen körülmények között töltötte a pihenőt.

A tájékoztató szerint a munkaadónak a francia munka törvénykönyvében meghatározott módon kell a dolgozói számára a szállást biztosítania. Kötelező előírás, hogy a szállás csak lakóépületben lehet, olyan épületben nem, ahol más gazdasági tevékenységet is folytatnak (pl. raktárban nem töltheti el a sofőr a pihenőjét). Szállás csak olyan helyiségben fogadható el, ami legalább személyenként 6 négyzetméter teret ad, s belmagassága nem alacsonyabb 1,90 méternél. A helyiség legyen zárható, legyen ablaka, amit el is lehet sötétíteni. Kötelező a klímaberendezés is, ami képes 18 fokos hőmérsékletet tartani.

Ha csoportos szálláson alszik a sofőr, akkor egy szobában 6 embernél többet nem szabad elszállásolni. Az ágyak között legalább 80 centiméter helyet kell hagyni, s tábori ágyak nem használhatók. A mosdót legfeljebb hárman használhatják egyszerre, tehát egy 6 fős szobához már 2 mosdókagyló kell.

Az előírások szigorúak, s hasonlóan szigorúak a be nem tartásukért kiróható büntetések is. Ha a gépkocsivezető nem a megfelelő körülmények között tölti a pihenőjét, akkor a vállalkozást 30 ezer euróra bírságolhatják, a sofőr pedig 1 éves börtönbüntetést is kaphat.

Ezek az előírások tavaly júliustól érvényesek. Fél évig a franciák nem büntettek a szabályok megszegéséért, idén azonban már elkezdődtek az ellenőrzések és a bírságolások is. Február elején egy magyar sofőrt 4 ezer euróra büntettek Dél-Franciaországban, mert a kocsiban töltötte a pihenőjét.

Az MKFE által közétett tájékoztató eredeti, francia szövege itt olvasható: http://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/rhn_questions_associations.pdf


A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu