A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Francia kabintilalom – hálófülkében sem szabad a furgonban aludni

Még szigorúbban értelmezik a francia hatóságok a kabinban alvás tilalmát, mint korábban gondoltuk. A 3,5 tonna alatti teherautókban akkor sem szabad a napi vagy a heti pihenőt eltölteni, ha azok hálófülkével vannak felszerelve.

A trans.info portál adott hírt arról a tájékoztatóról, melyet a francia hatóságok küldtek az Európai Bizottságnak októberben. Ebben az szerepel, hogy a 3,5 tonna alatti jármű vezetője semmilyen körülmények között nem töltheti a napi vagy heti pihenőjét az autóban. Ez az egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként sofőrködőkre is vonatkozik, nemcsak az alkalmazottakra. A tilalom éppen úgy érvényes a külföldi járművekre, mint a franciákra.

A szállásnak megfelelő körülményeket kell biztosítani például a mosdóhoz való hozzáférést, biztonságot stb. Így az sem fogadható el, ha a sofőr nem az autóban alszik, hanem például mellette sátorozik. Tilos a fülkében aludni vagy a jármű hátsó részében, esetleg a fülke tetejére szerelt hálótérben éjszakázni. A szállás költségét a munkaadónak kell fizetnie.

A tilalom megszegéséért a hatóságok a munkaadót vonják felelősségre. Ez akkor is így van, ha a sofőr alkalmazottként dolgozik, de akkor is, ha alvállalkozója a jármű tulajdonosának. Az intézkedés célja, hogy a munkaadókat rákényszerítsék a megfelelő szállás biztosítására. A bírság legalább 1500 euró, de ennek a duplája is lehet ismétlődő szabályszegés esetén.

A francia hatóságok még olyan esetben is megállapíthatják a szabálysértést, ha a munkaadó igazolhatóan biztosítja a szállásköltséget, de azt a sofőr más célra használja fel és továbbra is az autóban vagy mellette alszik. Külföldiek esetén visszatarthatják az autót is, amit csak további 750 euró letétbe helyezése után engednek továbbhaladni.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu