A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Francia minimálbér – megjelent a részletes tájékoztatás

Alig két nappal az új előírások bevezetése előtt magyar nyelven is elérhetővé vált a francia munkaügyi minisztérium tájékoztatása a július elsejétől hatályos minimálbér-előírásokkal kapcsolatban. Összefoglaltuk a szabályokat – nincs könnyű dolguk a fuvarozóknak.

Kire vonatkoznak az előírások?

Alig két nappal az új előírások bevezetése előtt magyar nyelven is elérhetővé vált a francia munkaügyi minisztérium tájékoztatása a július elsejétől hatályos minimálbér-előírásokkal kapcsolatban. Nincs könnyű dolguk a fuvarozóknak.

Július elsejétől a Franciaországba irányuló és innen induló nemzetközi, valamint a kabotázsfuvarokra vonatkoznak a minimálbér-előírások. Az országba belépéstől számítva a gépkocsivezetőknek és kísérőknek bruttó 9,67 eurós minimálbért kell kifizetni. Az előírásokat nem kell alkalmazni a saját számlás szállításokra. Azok a vállalkozások tehát, melyek nem fuvarozást végeznek, hanem saját árujukat szállítják, mentesülnek az előírások alól.

Az önfoglalkoztatókra nem vonatkozik az előírás. Ez az egyéni vállalkozókat, meg társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjait (kft., bt. ügyvezetője) jelenti. A tájékoztató szerint nekik arra sem kell semmilyen külön papírt felmutatniuk, hogy önfoglalkoztató státuszukat igazolják.

Az előírások nem vonatkoznak a tranzitra sem. Ha tehát a fuvarozó nem érint francia le- vagy felrakót, akkor számára semmilyen új szabály nem lép életbe.

Személyszállítás esetén csak menetrendszerű autóbusz-járat esetén érvényesek a minimálbér-szabályok. Akkor kell kiküldetésnek tekinteni az utazást, ha utasok francia területen felszállhatnak, vagy leszállhatnak. Ha nem menetrendszerű, hanem alkalmi utazásról van szó (pl. turistaút), akkor ne kell a járművezetőre a kiküldetési szabályokat érvényesíteni.

Kiküldetési tanúsítvány

A munkavállalóknak rendelkezniük kell egy francia nyelven elkészített, szabályos kiküldetési rendelvénnyel. Ez a dokumentum maximum 6 hónapig érvényes, azon belül azonban több útra is felhasználható. A tervezett utak ütemezését nem kell a tanúsítványnak tartalmaznia.

A kiküldetési rendelvényt egy online felületen lehet kitölteni, majd ki kell nyomtatni 2 példányban. Az egyik példánynak a sofőrnél kell lennie, a másikat a vállalkozás franciaországi megbízottjánál kell tartani. Online beküldés nincs, az internetes felület nem menti el a dokumentumot, csak kinyomtatni lehet a kitöltés után.

A kiküldetési rendelvény mellett a sofőrnél még ott kell lennie a munkaszerződésének is (nem kell lefordítani, magyarul is lehet).

A kiküldetési irat a következő adatokat tartalmazza:
• a kiküldő vállalkozás neve, cégneve, postacíme, elektronikus levélcíme, telefonszáma, jogi formája, a kijelölt szakmai irányító neve, születési ideje és helye, társadalombiztosítási adatai (ahová a cég fizeti a társadalombiztosítási hozzájárulást)
• a kiküldött dolgozó neve, születési ideje és helye, tartózkodási helyének címe, nemzetisége, a munkaszerződés aláírásának dátuma, a foglalkoztatási jogviszonya, szakmai képesítése (ezt még nem lehet pontosan tudni, milyen adatot kell beírni)
• a munkavállaló bruttó órabére és az euróra átszámítás árfolyama, a vállalkozás által rendszeresített intézkedések a szállás és étkezés költségeinek megtérítésére (pl. napidíj)
• a franciaországi képviselő neve, postai és elektronikus címe és telefonszáma
• és egy egyelőre szintén nehezen értelmezhető adat: hivatkozás a kiküldő vállalkozás nemzeti elektronikus nyilvántartásban való szereplésére a 1071/2009/EK rendelet 16. cikke alapján.
Mindezeket az adatokat egy formanyomtatványon kell majd megadni. A szükséges dokumentumok várhatóan ezen a weboldalon, a francia munkaügyi minisztérium honlapján lesznek elérhetők: http://bit.ly/francia-2016 (ez egy általunk rövidített link). E cikk írásakor a megjelentetett információk még rendkívül hiányosak, s kizárólag francia nyelven olvashatók.

Kijelölt francia képviselő

A fuvarozó vállalkozásnak rendelkeznie kell egy franciaországi képviselővel, aki a hatóságokkal történő kapcsolattartásért felelős. Ezt a képviselőt nem lehet egy útra megbízni: a megbízás legrövidebb időtartama minimum 18 hónap lehet. Ez a képviselő legalább 18 hónapig köteles megőrizni a járművezetők kiküldetési rendelvényeinek, munkaszerződéseinek, a bérelszámolásoknak, a munkaidő nyilvántartásoknak, a munkabér tényleges kifizetésének igazolásának és a munkavállaló munkaadótól kapott kinevezésének másolatait, és ezen dokumentumok francia nyelvű fordításait.

A képviselő bárki lehet, aki francia földön tartózkodik. Lehet vállalkozó és természetes személy is, vagy egy céget, irodát is meg lehet bízni ezzel a feladattal.

Milyen bért kell kifizetni a sofőröknek?

Korábban egységesen a 9,67 eurós órabérről tudtunk, ez a mostani tájékoztató szerint nem ennyire egyszerű. Az érvényes órabért kollektív szerződés határozza meg. Eltérő típusú munkavégzés (autóméret) esetén más a fizetendő bér is. Pl. 3,5 tonna alatti és 3,5-11 tonna közötti tömegű járművek sofőrjei számára 9,68 euró, 11-19 tonna között 9,71 euró, 19 tonna felett 9,73 euró. Ha a sofőr felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik (ez francia végzettséget jelent, Magyarországon nincs ennek megfelelő sofőri szakképesítés), akkor 10 eurós a kötelező bér. Személyszállításban 10,1076 a legkisebb és 10,6445 euró a legnagyobb órabér.

Bérként a következő tételeket lehet figyelembe venni:
• munkabér
• túlóráért járó emelt díj
• bérkiegészítés (például letöltött szolgálati évek száma)
• kiküldetési pótlék (például külföldi munkavégzésért)
• esetleges természetbeni juttatások.

Az összegek meghatározása bruttó összegben történik. Ellenben nem lehet figyelembe venni a költségtérítés címén kifizetett összegeket, mint például az utazási, lakhatási vagy étkezési költségtérítést, akkor sem, ha ezek kifizetése átalánydíj alapján történik.

A forint és euró közötti átváltást az Európai Központi Bank által nyilvánosságra hozott legutolsó, a kiküldetés kezdő napján érvényes referenciaárfolyamot alkalmazva kell elvégezni. A vállalkozás úgy is dönthet, hogy nem a napi árfolyamot alkalmazza, hanem a megadott félévi, vagy rövidebb rövidebb referencia-időszakra meghatározott árfolyamot is.

A szabályok bevezetésével kapcsolatosan kiadott tájékoztatók napról-napra frissülnek, érdemes többször ránézni a weboldalakra. A központi tájékoztató oldal ezen a linken érhető el. A linkelt oldalon lefelé görgetve elérhetőek a különböző nyelveken, így magyarul készített összefoglalók és táblázatok is (pl. az alkalmazandó bérekről)

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu