A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A magyar, litván és lengyel fuvarozói szövetségek panaszt tettek a francia közlekedési hatóságok ellen az EU Bizottságnál és az EU Munkaügyi hatóságánál (ELA), mert a francia közúti ellenőrök hotelszámlát követelnek  a 45 órás pihenőidő igazolására. A tiltakozó fuvarozó szervezetek szerint ehhez a francia hatóságnak nincs joga.

Az EU Bizottság egyszer már kifejtette, hogy a közúti ellenőrök semmi olyan igazolást nem kérhetnek, ami a járművezetőnek az autón kívüli tevékenységéről szól. Következésképpen nem szabhatnak ki büntetést azért, ha sofőr nem adja át  a kért bizonyítékot. Ám az érdekképviseletek szerint a francia ellenőrzési gyakorlat azóta sem változott, továbbra is megbüntetik a sofőrt ha nincs hotelszámlája.

Az EU Bizottság megállapítása szerint a francia eljárás illegális. A rendőr megkérdezheti a sofőrt, hogy hol töltötte az éjszakát, de erre nézve nem követelhet írásos dokumentumot. Az irányelv szerint csak abban az esetben szabhat ki pénzbírságot a hatóság, ha a gépkocsivezetőt a heti pihenőideje alatt ténylegesen a járművön éri.

Brüsszel legújabb döntése szerint a jogtalanul megbüntetett gépkocsivezetők visszaigényelhetik a bírság összegét.

Forrás: trans.info/de, Verkehrsrundschau