A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A 71 menekült halálát okozó embercsempész-akció miatt Ausztria fokozott ellenőrzést vezetett be a határai mentén. Jelenleg a keleti határok mentén minden olyan autót megállítanak és átvizsgálnak, mely embercsempészetre alkalmas lehet.

Az osztrák hatóságok vasárnap este óta kivétel nélkül minden olyan járművet ellenőriznek, melybe embereket lehet elrejteni. Zárt, dobozos furgonokat, nagyobb teherautókat, nyergeseket is megállítanak. Az osztrák-magyar határon hétfő délelőttre 30 kilométernél hosszabb sor alakult ki az M1-es autópályán. A várakozási idő 2 órára becsülhető. Sopronnál 6, Kópházánál 4 kilométeres a dugó. Az intézkedés nem jelenti a határellenőrzés visszaállítását, hivatalosan ez közlekedésrendészeti és közbiztonsági ellenőrzés. A hatóságok nem útlevél-ellenőrzést végeznek, csak embercsempészetre utaló jeleket keresnek a megállított autókban.

Az intézkedést Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter jelentette be vasárnap, és azt is elmondta, hogy az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket. A miniszter elmondta azt is, hogy a szigorítást egyeztették Magyarországgal, Szlovákiával és Bajorország német szövetségi tartománnyal.
Ausztria keleti részén megerősítik a rendőri jelenlétet, mivel további menekültáradat érkezése várható. Stájerországból és Karintiából rendőröket vezényelnek át Burgenlandba.

Ausztria az intézkedéssel a múlt hetihez hasonló tragédiákat akarja megelőzni. Emlékeztetőül: a múlt héten 71 szíriai menekült fulladt meg egy zárt hűtőkocsiban. A szlovák feliratú autót az embercsempészek Magyarországon vásárolták, s magyar rendszámmal közlekedett. A raktérbe zsúfolt menekültek valószínűleg még magyar területen haltak meg a járműben.

Az osztrák hatóságok arra is számítanak, hogy a nagy figyelmet kapott tragédia után az embercsempészek más útvonalat fognak a jövőben választani. Valószínűsítik, hogy nem közvetlenül Magyarország felől érkeznek majd, hanem Szlovákia felé próbálnak kerülni, s úgy akarnak átjutni Ausztriába. Ezért ezeket az útvonalakat is vizsgálni kezdték. Jelenleg 54 ember dolgozik az ellenőrzéseken, de újabb rendőröket vezényelnek a térségbe az ország nyugati tartományaiból. Az ellenőrzéseket éjjel-nappal végzik. Az első lebukás már vasárnap éjjel megtörtént: egy francia rendszámú Chrysler kisbuszban 9 felnőttre és 2 kisgyermekre bukkantak.

Időközben a magyar hatóságok is szigorítottak az ellenőrzéseken. Az Ausztria felé vezető utakon (M1, de M7 is) lehet számítani arra, hogy főleg a zárt dobozos járműveket állítják meg a rendőrök.

Szlovákiában is fogtak már magyar rendszámos embercsempész-autót: szlovák sajtóhírek szerint Érsekújvár közelében egy Mercedes Sprinterből szállítottak ki 29 iratok nélküli líbiai és szíriai állampolgárt, köztük 9 gyermeket.