A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Varga Szilárd

A furgonosok általában expressz szállítást végeznek, a lehető leggyorsabban kell célba juttatniuk a csomagot. Ez megfeszített munkatempót követel a sofőrtől, ami nem kis teljesítmény, különösen egy hosszabb külföldi útnál – mondja Varga Szilárd, a Szili furgonnal vlog készítője, akit a kisautós szállítás előnyeiről, nehézségeiről kérdeztünk

 

– Miben különbözik a furgonos szállítás a kamionostól?

– Mindenben és semmiben! A jármű nagyságában, a szállítható áru mennyiségében, az expressz szállításban és a kényelem hiányában, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni. De mindettől függetlenül a furgonos áruszállítás is ugyanolyan fontos része a körforgásnak, mint minden más.

Többféle típusú és felszereltségű furgonnal szállítunk. Van zárt dobozos, ponyvás, hűtős, utánfutós. Ezek között is van különbség attól függően, hogy hány raklap fér fel rá. 90 százalékban az autóiparnak szállítunk, de szóba jöhet bármi, ami befér. A rakomány nagy százalékban raklapos áru, de van rá példa, hogy be-becsúszik kézi rakodás is.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a furgonos szállításnak?

– Egyetlen előnye van, az pedig a gyorsasága. A furgonok általában expressz szállítást végeznek, a lehetséges legjobb tranzit időkkel. Ez egyben a nehézsége is. A tranzit idő teljesítése ugyanis csak úgy lehetséges, ha a sofőr megfeszített munkatempóban dolgozik. Ez nem kis teljesítmény, főleg egy spanyol vagy portugál munkánál. Egy-egy ilyen fuvarnál több órán át tartó maximális koncentrálásra van szükség az utakon, ami emberpróbáló feladat.

Mennyire kényelmesek ezek a járművek, lehet bennük pihenni?

– Sokkal rosszabb a helyzet, mint gondolnánk! Sajnos a furgonokat nem hosszútávú szállításra tervezték, így a kényelmi kialakítás nincs egyenes arányban a szállítás távolságával. Kicsi a fülke, kevés hely van a személyes dolgok elrakodására. A legtöbb furgon nem rendelkezik légrugós üléssel, így egy hosszútávú munkánál bizony megérzi az ember, hogy van gerince. Már a legtöbb furgon rendelkezik ággyal, amin tökéletesen lehet aludni és kipihenni a megtett út fáradalmát, ha nincs éppen kánikula.

Kinek ajánlott a kisautós fuvarozás?

– Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kicsit csavarogni Európában. Fontos, hogy az illetőnek legyen kitartása, ne legyen hajlamos a vezetés közbeni elalvásra és bírja a stresszt. Lényeges, hogy legyen problémamegoldó készsége is, hiszen egy idegen országban fel kell találnunk magunkat egy-egy baki vagy nehézség kapcsán. De azt tudni kell, hogy ez kemény munka, úgy kell megcsinálni, hogy abban ne legyen hiba. Ha bármi becsúszik, az fájhat a zsebnek.

Milyen vezetési és egyéb tapasztalatra van szükség ehhez a munkához?

– Sima B kategóriás jogosítvány és 102 egészségügyi besorolás szükséges ahhoz, hogy valaki furgonozzon. Azoknál a cégeknél, amelyek veszélyes áruszállítással is foglalkoznak, követelmény az ADR vizsga. A rutin és a gyakorlat a cégektől függ. Van, ahol kezdőket is alkalmaznak, és van, ahol csak rutinos pilótákat vesznek fel. Én azt ajánlom mindenkinek, aki furgonozásban gondolkodik, hogy legyen tisztában korlátaival és legyen őszinte önmagához, mit bír és mennyire szívós. És persze nem árt néhány éves vezetési tapasztalat sem.

Hogyan viszonyulnak a hazai és külföldi hatóságok a furgonosokhoz?

– Sajnos azt kell mondjam, hogy nem szeretnek minket a rend éber őrei. Minden országban más és más miatt kell figyelnünk. Németországban például megbüntethetnek azért, mert járatod az autót, hogy töltse az akkumulátort. A tachográf hiánya miatt a furgonos sofőrnek lázlapot kell tölteni. Ha ezt rosszul vezetjük, akkor okirathamisítás miatt büntetnek meg, ha meg nem vezetjük, akkor annak a hiánya miatt.

Azért is megbírságolnak, ha olyan tárgyat vagy eszközt próbál az ember az autóban tartani, amit önvédelmi célokra használhat. Néhány hete Németországban átvizsgálta a furgonomat egy rendőr, és talált nálam egy nagyon régi gázsprayt, ami lehet, hogy már nem is működött. Elmondása szerint fegyvernek számít, ezért elkobozta és 300 euróra büntetett.

Mivel a bírságokat nem a mi fizetésünkhöz mérik, komoly gondot okoz, ha több büntetést szedünk össze. Sajnos a szigorú ellenőrzésekhez hozzájárult több vállalkozó vagy cég, akik mérhetetlen kapzsiságuk és profitszerzésük miatt sokszor és sokféleképpen rúgták fel a szabályos szállítmányozás alapjait, nem törődve azzal, hogy közben sofőrjüket áldozták fel. Oda kell tehát nagyon figyelni, mert a fizetésünk nagy része vándorolhat a rendőrség kasszájába.

Anyagilag van különbség, hogy kamionnal vagy furgonnal szállítunk?

– A fizetést tekintve természetesen a kamionosokat sokkal jobban megbecsülik.

Hogyan ítélik meg a szakmán belül a furgonos sofőröket?

– Tíz éve még nagy összetartás volt az utakon, bármerre jártunk, mindenki köszönt mindenkinek, legyen az nagy vagy kicsi autó. Ma ez már majdnem eltűnt. Valamiért a kamionos társadalom nem akarja elfogadni a kisebb autóval dolgozókat. A miértjét már nem kutatom és már azon is túl vagyok, hogy ez fájjon. Persze vannak üdítő és nagyon jól eső kivételek, ezért az általánosítás nem biztos, hogy helyénvaló.

Lecserelné a furgont kamionra?

– Egyértelmű a válaszom, nem! Nekem a furgonozásban van az a fajta szabadság, amit nem cserélnék kamionra. A munkám végeztével, ha van rá szabadidő, megyek és felfedezem a környéket. Bemegyek a közeli városokba és sétálgatok, fotózok, videót készítek, vagy tengerpartokat látogatok, bevásárlóközpontokban nézelődöm, vagy csak úgy elvegyülök a helyi lakosok között és sodródom az árral. Én ezt szeretem, ezért csinálom, ez nekem a szabadság.

Szilágyi Katalin