A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Új fizetős utak Magyarországon

Számos autópálya-szakasz és gyorsforgalmi út építését, bővítését fejezték be 2021-re, így több szakasszal bővült a fizetős utak hálózata. Az M4-es autópálya 2020-ban vált teljessé az újonnan átadott keleti résszel. Most már fizetős az eddig díjmentes szakasz is. Fizetős lett az M25-ös út Maklári és Eger-dél csomópont közötti szakasza, az M44-es út Kondoros és Békéscsaba közötti szakasza és az M76-os út első, közel 5 kilométeres szakasza. Díjköteles az M85 folytatása (Sopron gyorsforgalmi bekötése), az M4-es Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Abonyig, az M76 első közel hat kilométere az M7-től Balatonszentgyörgyig. A fizetős utakat megyékre lebontva itt lehet megnézni: bit.ly/fizetosutak_terkep.

Forrás: MKFE, autopalyamatrica.hu

Forgalomkorlátozásra kell számítani  a 8-as főút budapesti csomópontjánál

Április végéig le lesz zárva a külső sáv a 8-as főút 48-as és 50-es kilométere között, egy 700 méteres szakaszon.  A budapesti csomópontnál a forgalom kétszer egy sávon mindkét irányban biztosított marad.

Forrás: NIF Zrt.

Téves érvényességgel adtak ki tachográf kártyákat 2016-ban

A  2016. március 7. és 2016. november 1. között gyártott, öt évre érvényes digitális tachográf kártyákat tévesen, 2021. március 6-án lejáró tanúsítvánnyal látták el. Ez azt jelenti, hogy  a  2021. március 7. és november 1. között lejáró kártyákat a menetíró csak  2021. március 6-ig fogadja el, ezután lejártként fogja kezelni (kidobja).

Az érintett kártyákat díjmentesen cserélik. A cseréhez egy e-mailt kell írnunk a kartyapotlas@itm.gov.hu címre. Az e-mailben adjuk meg a  kártyánk számát, nevünket, születési időnket, lakcímünket és a postacímünket. A kérelem beérkezéséről egy  angol és magyar nyelvű visszaigazolást kapunk. Ezt tartsuk a járművön! Az új kártya megérkeztéig a tachográf kinyomaton (hátoldalon lévő lázlap) rögzítsük napi tevékenységünket. A ITM tájékoztatása szerint az új kártyákat a kérelem beérkezését követő egy héten belül postázzák. Az érvényességét vesztő kártyát a 28 nap igazolása érdekében tartsuk magunknál! A 28 nap elteltével pedig küldjük el a következő címre: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Közúti Gépjármű-közlekedési Hatósági Főosztály, 1440 Budapest, Pf. 1.

A kártya problémáról az ITM tájékoztatja az Európai Unió tagállamainak ellenőrző hatóságait is.

Forrás: NIT

Elkezdődött a villany-hibrid mozdony tesztelése

Megérkezett Európába az első, árufuvarozásra tervezett villany-hibrid mozdony, amit   a kínai CRRC ZELC vállalat a Rail Cargo Hungaria igényei szerint fejlesztett. A következő hónapokban ellenőrzik a mozdonyokat. A sikeres tesztek után Európában a Rail Cargo Hungaria használ majd először károsanyag kibocsátás mentes, nagyteljesítményű mozdonyokat a vasúti árufuvarozásban. A mozdony a felsővezeték nélküli szakaszokon is képes villamos meghajtással közlekedni. Ehhez állóhelyzetben vagy útközben töltőpontokon töltik fel az energiatárolókat. A környezetbarát villany-hibrid mozdony a tervek szerint legalább 10 kilométert képes megtenni vízszintes pályán önerőből, felsővezeték nélküli szakaszon.

 Forrás: MTI

Terelőút épül Miskolcon

Lényeges fázishoz érkezett a Miskolc déli tehermentesítő útjára épülő  Y-híd kivitelezése. Elbontják a Kisfaludy utcai szakaszt és átépítés miatt lezárják a Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót. A Csokonai Vitéz Mihály utcát meghosszabbítják a Fonoda utcáig. A Vörösmarty utcán épületbontási és törmelék feldolgozási munka folyik. A beruházás a tervek szerint 2022. év végére készülhet el.

Forrás: NIF Zrt.

Külföld

Nem engedik be Csehországba negatív teszt nélkül a Németországba tartó kamionosokat

Nemengedik be Csehországba azokat a Németországba tartó külföldi kamionokat, amelyek sofőrjei nem rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel.  Az intézkedés összefügg azzal a német döntéssel, amely Csehországot a koronavírus új mutációi miatt magasan kockázatos államnak minősítette,  felújította a rendszeres határellenőrzéseket, és negatív koronavírus-tesztet követel meg mindenkitől.

Forrás: trans.info

Július 1-jével változik a svájci útdíj

Svájcban az EURO 6-os környezetvédelmi besorolású járművek díja változatlan marad, viszont 2021. július 1-jétől az EURO-4-es és 5-ös emissziós osztályú járművek díja megegyezik majd az EURO 0-3 tehergépjárművekével. A részecskeszűrővel szerelt járművek 10%-os díjkedvezménye pedig megszűnik

.Forrás: MKFE

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu