A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Belföld

Új tengelysúlymérő állomás Vámoscsaládnál

Az M86-os úton, a „Vámoscsalád” pihenőhely mellett mindkét oldalon új tengelysúlymérő állomás épült. Elkészült két új pihenőhely is: a Vámoscsalád és a Rábaköz pihenő, ahol oldalanként 31 teherautó-parkolót, valamint 5 és 3 autóbusz-parkolót alakítottak ki.

Forrás: NIF Zrt.

Átadták az M1-es autópálya új, szárligeti csomópontját

Átadták az új Szárligeti csomópontot az M1-es autópálya 48-as kilométerszelvényében, így annak valamennyi fel- és lehajtóágát használhatják a közlekedők. Az új csomópont a későbbiekben Tatabánya-Tata új elkerülő útvonalának csatlakozását is biztosítja majd az M1-es autópályához.

A csomópont megnyitásával nem változik meg a Fejér, és Komárom-Esztergom megyei autópálya matricák érvényességének határa. A Komárom-Esztergom megyei matricával rendelkezők a Bicskei csomópontig, a Fejér megyei matricát használók továbbra is Tatabánya-Óváros csomópontig jogosultak az autópálya igénybevételére.

Forrás: Magyar Közút

Megújul a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti útvonal

Megújul a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti 22 kilométeres útvonal Pitvaroson és Csanádpalotán keresztül. A burkolatfelújításon túl megújul a Mezőhegyesi Élővíz-csatorna-híd és a Pitvarosi körforgalom is. A felújítási munkák előreláthatóan 2020. december 31-ig tartanak, ez idő alatt az érintett szakaszon sebességkorlátozások lesznek.

Forrás: Magyar Közút

Az M15 már autópálya

Autópályává minősítették az M15-ös autóutat. A még tavaly decemberben átadott útnak köszönhetően felgyorsult a magyar-szlovák forgalom, az M70-es úttal négysávos kapcsolat épült ki Szlovénia felé.

Folyamatban van az M30-as út kivitelezése is, amellyel Kassáig lehet majd négysávos úton közlekedni.

Forrás: MTI

Külföld

Dánia 2021-től bevezeti a minimálbért

2021 január 1-től a dán minimálbér törvény hatálya alá esnek azok a járművezetők, akik belföldi fuvart, kabotázst vagy a kombinált fuvarozás közúti részét végzik Dániában. Ez azt jelenti, hogy a külföldi fuvarozóknak dániai kabotázskor dán minimálbért kell fizetni a sofőrjeiknek. Hogy pontosan mennyit, azt később ismerteti a dán közlekedési minisztérium. Az új előírások nem vonatkoznak a nemzetközi fuvarokra és a 3,5 tonnánál kisebb járművekkel végzett fuvarokra.

A külföldi fuvarozóknak regisztrálniuk is kell egy kormányzati jegyzékbe, és be kell jelenteniük a minimálbérrel érintett fuvarokat. A regisztráció elmulasztásáért vagy a kabotázsművelet helytelen bejelentéséért 10.000 dán korona (kb. 475.000 forint) bírságot szabhatnak ki. Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy a járművezető nem kapja meg a dán minimálbért, a büntetés még magasabb, 35.000 dán korona lesz (kb. 1.650.000 forint).

Forrás: trans.info

Elektronikus határátlépés-foglalási rendszer Fehéroroszországban

Új határátlépés-foglalási rendszert vezetett be Fehéroroszország 3 átkelőnél. A határátlépéshez időpontot kell foglalni. Ehhez létre kell hozni egy felhasználói fiókot a regisztrációs felületen, és ezen keresztül kell időpontot foglalni. A foglalás kötelező:

– a lett-fehérorosz határon az Urbany és a Grigorovschina határállomásokon,

– valamint a lengyel-fehérorosz határon: a Kuźnica–Bruzgi határátkelőnél.

A lengyel-fehérorosz határon lévő Brestnél a tehergépjárművek mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól (a buszok azonban nem).

A regisztráció díja 27 BYN bejelentésenként (kb. 3500 HUF). A foglalást a

bit.ly/feherorosz_regisztracio oldalon legkésőbb a határra érkezés előtt 3 órával kell megtenni.

Forrás: MKFE

Nyáron körülményesebb az ukrajnai teherfuvarozás

Ukrajnában nyári közlekedési korlátozást vezettek be. Azokon a napokon, amikor a levegő hőmérséklete meghaladja a +28 Celsius fokot, a nappali órákban (08:00-20:00) tilos közlekedni a 24 tonna össztömeget meghaladó vagy tengelyenkénti 7 tonnánál nagyobb terhelésű tehergépjárművekkel az ukrán közutakon. A korlátozásra az útburkolat védelme miatt van szükség. A korlátozás nem vonatkozik a veszélyes, a romlandó árut és az élő állatokat szállító járművekre.

Eddig az állami utakon volt érvényben a hőségkorlátozás, ezt az idén kiterjesztették az önkormányzati kezelésben lévő utakra is, tehát a településeken belül is érvényes. A tilalmat táblákkal jelzik, és a szabály betartását a korábbiakhoz képest szigorúbban ellenőrzik.

Forrás: trans.info

28 új sebességmérő kamera figyel a horvát utakon

28 helyszínen telepítettek Horvátországban új forgalomellenőrző kamerákat. Ezek képrögzítésre és sebességmérésre is alkalmasak. A horvát hatóságok célja a közlekedésbiztonság növelése a nemzetközi forgalmat is bonyolító útvonalakon. A sebességmérő kamerák más jogsértések rögzítésére is alkalmasak, így észlelik a biztonsági öv használatának elmulasztását, a kézből való mobiltelefonhasználatot, a szabálytalan előzést és a záróvonal átlépést. Az új eszközök közül kettőt már tavaly nyáron felszereltek. Ezekkel bő két hónap alatt 50 000 szabálysértést rögzítettek, tehát naponta több mint 800-at – és ez csak 2 kamera. Az automata sebességellenőrző eszközökkel felszerelt útvonalakon 17 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Figyelj a Közutasokra!

Újabb kampányt indít a Magyar Közút, ezúttal „Figyelj a közutasokra!” felszólítással.

A 2000-es évtől napjainkig a Magyar Közút 17 mérnökségi szakembere hunyt el a figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. Legutóbb a 8-as főúton csapódott be egy autó a munkaterületre, és csak a szerencsén múlt, hogy a forgalomirányító kisebb sérüléssel megúszta a balesetet. (A balesetről készült felvétel itt érhető el (bit.ly/DurvaBaleset.) Most óriásplakátokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy vigyázzunk a dolgozó közutasokra és persze egymásra is. A plakátokat gyorsforgalmi utak és két forgalmas főút mentén helyezik ki.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.