A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Új járványügyi szabályok léptek életbe Ausztriában, melyek érintik a hivatásos gépkocsivezetőket is

November 22-től új járványügyi előírások léptek életbe Ausztriában. Ennek értelmében csak akkor léphetünk be olyan munkahelyre, ahol a másokkal való érintkezés nem kizárható, ha megfelelünk a tesztelt, felgyógyult vagy oltott szabálynak. Ez az ún. 3G szabály.

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a következők valamelyikével kell rendelkezni:

– legfeljebb 72 órán belüli érvényességű PCR-teszt, vagy

– gyógyultság igazolása (legfeljebb 180 nap), vagy

– oltási igazolás (legfeljebb 360 nap, 2021. december 6-ától legfeljebb 270 nap).

A sofőrökre vonatkozik némi engedmény. Nekik nem kell betartani a 3G szabályt, ha a szabadban, naponta legfeljebb kétszer, 15 percnél nem hosszabb ideig érintkeznek a fel- vagy lerakó munkatársaival. Tehát ebben az esetben a sofőrnek nincs szükség tesztre vagy oltási igazolványra. Szintén nincs szükség a szabályok betartására, ha a sofőr egyedül tartózkodik a kabinban. Viszont, ha négykezesben vezet vagy pakolót visz magával, akkor a fülkében is elvárt a 3G szabály betartása. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a töltőállomásokon FFP2 maszkot kell használni! 

Forrás: Verkehrsrundschau 2021.11.17, NiT Hungary

Holland tiltakozás a kamionok 8 hetenkénti kötelező hazatérése ellen

A Mobilitási Csomag részeként született visszatérési szabály kimondja, hogy az EU területén dolgozó kamionoknak 8 hetente vissza kell térniük a honállamukba. A holland fuvarozói szövetség (TLN) az előírás elhalasztását követeli. Meglátásuk szerint a szabály alkalmazása a szállítási lánc működését akadályozza. Az intézkedés a fuvarozó vállalkozásokat új teherautók beszerzésére és újabb gépkocsivezetők alkalmazására kényszeríti akkor, amikor sofőrhiány van. 

Az intézkedés hozadékaként megnövekszik az üres futások száma is. Ez főleg a  kelet-európai vállalkozásokat fogja hátrányosan érinteni, mivel a nyugatról keletre tartó áruszállítások száma alacsonyabb, mint ellenkező irányba. A TLN azt javasolja az EU Bizottságnak, hogy a versenysemlegesség szellemét sértő szabály bevezetését halasszák el.

Forrás: Verkehrsrundschau 2021.11.02.

A német kis és középfuvarozók többsége akkor sem választja a kombinált fuvarozást, ha megérné

300 kilométernél nagyobb távolságok esetén a fuvarozóknak gazdaságilag előnyösebb a kombinált fuvarozást választani. Mégsem választják. A német közúti teher- és hulladék-szállítási egyesület (BGL) nagyszabású közvélemény kutatása alapján kiderült, hogy a kisvállalkozók 62 százaléka a kombinált fuvarozás előnyei ellenére mégis a közutat választja. A közvélemény kutatásból az is kiderült, mi tartja vissza őket:

– kevés a munkaerő a feladat megszervezéséhez, és hiányzik a felkészültség

– nem rendelkeznek olyan rakfelülettel, ami alkalmas a vasúti daruzáshoz

– többségük nem ismeri a kombinált fuvarozás árait, ezért nem is számol a lehetőséggel,

– nincs a telephelyük közelében vasúti kapcsolat.

A BGL arra a következtetésre jutott, hogy a kisvállalkozók vasútra csábítása érdekében egy olyan internetes felületet kell kialakítani, ahol előre lefoglalhatják a szállítás időpontját. Ezzel csökkenthető a várakozással és rakodással töltött idő. Hasonló internetes foglalási rendszer már a nagyobb tengeri kikötőkben is sikeresen működik.

Pénzért mindent? 

Harmincmillió eurót fizet a Jost Logitics, egy belga-luxemburgi cég, csakhogy elkerülje a kelet-európai sofőrök alacsony bérezése miatti bírósági eljárást. A cég éveken át foglalkoztatott Nyugat- és Közép-Európában, kelet-európai gépkocsivezetőket alacsony fizetésért. Az eljárás még tart, sajtóhírek szerint a belga bíróság döntése decemberre várható.

Forrás: Verkehrsrundschau 2021.11.02.

Összeállította: Kaibinger Tamás

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu