A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Belföld

Júniustól visszaálltak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

Magyarországon június elsejétől ismét a korábban megszokott vezetési és pihenőidő szabályok érvényesek. Ne feledkezzünk meg erről!

Forrás: MTI

Gyorsabban kaphatják vissza az áfát a kkv-k

A Pénzügyminisztérium kérésére a NAV azzal segíti a kis- és középvállalkozásokat, hogy 75 nap helyett 30 nap alatt utalja ki a visszaigényelt áfát. A megbízhatónak minősített kkv-k pedig még korábban juthatnak pénzükhöz, 30 napról 20 napra rövidült a kiutalás ideje.

Forrás: NAV

Új fejlesztés a NAV-tól: számlázás okostelefonról

Elérhető a NAV ingyenes számlázóprogramjához kifejlesztett  mobilapplikáció, amellyel számláinkat már mobiltelefonról is kiállíthatjuk. Az alkalmazással kiállított számlát azonnal elküldhetjük e-mailben, vagy akár AirDropon keresztül, mms-üzenetben, Viber üzenetben, Facebook Messengeren. A számlák az alkalmazásban és az online számlázó webes felületén bármikor visszakereshetők, megnyithatók, továbbíthatók. Az App Store és a GooglePlay áruházakból letölthető alkalmazás teljesíti a kötelező adatszolgáltatást is. Használatának csupán egy feltétele van, hogy regisztráljunk az online számla rendszerbe (onlineszamla.nav.gov.hu) és a NAV online számlázó programjába.

Forrás: MTI

Útfelújítás a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti szakaszon

Felújítási munkák kezdődtek a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti 22 kilométeres útvonalon. Az előreláthatólag 2020. december 31-ig tartó munkák részeként megújul a Mezőhegyesi Élővíz-csatorna-híd, és új aszfalt réteget kap az út. A felújítás ideje alatt forgalomkorlátozásra és sebességkorlátozásra számíthatunk.

Forrás: Magyar Közút

Új engedélykiadási gyakorlat az erősen túlsúlyos szerelvényekre

Változik az erősen túlsúlyos és/vagy túlméretes járműszerelvények közlekedési  engedélyeinek kiadása. Az új eljárásrend azokat a járműveket érinti, melyek 80 tonna felettiek, 3,5 méternél szélesebbek vagy 24 méternél hosszabbak.

Ezeket a túlméretes szerelvényeket le fogják mérni. Az útvonalengedéllyel elsőként csak az előre egyeztetett mobil mérőpontig mehetünk. A továbbhaladáshoz pedig újabb engedélyre lesz szükség, amit a mérlegelés után kapunk meg. Külön eljárási díjat nem kell fizetni.

Ha a mérlegelésnél az derül ki,hogy a szállítmány súlyosabb vagy hosszabb az előre bejelentettnél, akkor új engedély kell. A változás 2020. június 15-én lépett életbe.

Forrás: MKFE

Mit tegyünk, ha migrénesek vagyunk?

A migrén sosem jön jókor, de vezetés közben különösen veszélyes lehet. Megjelenéséhez hozzájárulhat a kialvatlanság, a fronthatás, éhség, folyadékhiány, és a villódzó fények is. Leggyakrabban a csillogó, vibráló pontok, színes cikk-cakk vonalak, homályos foltok látása, zsibbadásérzés, beszédzavar és féloldali végtaggyengeség utalhat migrén közeledtére – mondta el dr. Széll Ibolya neurológus főorvos a kreszváltozás.hu-nak. Ezt követően alakul ki a lüktető fejfájás, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység, lassuló reakcióidők és gondolkodás. Ha tehetjük, ilyenkor ne üljünk autóba. Ha muszáj, akkor a szakember szerint érdemes gyorshatású és hatékony migrén ellenes készítményeket használni. Ezek nem azonosak a hagyományos fájdalomcsillapítókkal.

Tartsunk belőle a teherautón és a gyógyszert a legelső gyanús jel észlelésekor vegyük be. Ezzel megelőzhető a roham kifejlődése. Bőven legyen kéznél folyadék is!  Kérjük háziorvosunk vagy a foglalkoztatás-egészségügyi orvosunk tanácsát, a legjobb a javaslatuk alapján alkalmazni a szereket.  

Forrás: kreszvaltozas.hu

Külföld

A mobilozás miatt a jogsi is ugorhat Franciaországban

Szigorú büntetést vezettek be Franciaországban a vezetés közbeni mobilozásért. Ha valaki a telefont használva követ el valamilyen közlekedési szabálysértést, akkor azt a jogosítványa is bánhatja. A szabálysértés elkövetője hat hónapra, egyes esetekben, akár egy évre elveszítiheti a vezetői engedélyét – írta a Le Figaro. Eddig csak 135 eurós pénzbírság és három büntetőpont fenyegette azokat, akik Franciaországban vezetés közben használták a mobiljukat.

Forrás: trans.info

Szuper biztonságos lett a parkoló Calais-ban

A C4T parkoló Calais-ban nemrég megszerezte a TAPA biztonsági tanúsítványát. Bekerítették, kivilágították, és kamerákkal figyelik. Ezen felül kutyás biztonsági őrök is felügyelik napi 24 órában.

Forrás: trans.info

Magyar fejlesztésű határforgalom figyelő alkalmazás

Már két éve működik egy magyar fejlesztésű applikáció, a BorderWatcher. A közösségi határfigyelő alkalmazás tartalmaz minden olyan információt, ami alapján eldönthető, hogy melyik határátkelőt célozzuk meg. Kezdetben csak a magyar határátkelők forgalmát mutatta, ma már Közép- és Nyugat-Európa több országának határátkelőit is tartalmazza (osztrák/német, szlovén/horvát, szerb összes). Az alkalmazás színkódokkal jelöli a terheltséget. A sötétzöld negyed óra alatti, a sötét vörös pedig a 4 óránál is több várakozást jelent. A várakozási idő mellett rövid szöveges információkat is olvashatunk határátkelőkkel kapcsolatban, például “Lassú haladás”, “Gyors haladás”, “Több sor dolgozik”, vagy éppen “Rendszerleállás”. Ezek segítségével könnyen eldönthetjük, hogy merre induljunk el. 

Forrás: hungarokamion.hu

 

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu