A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Belföld

Továbbra sincs kamionstop

A veszélyhelyzet miatt a nehéz tehergépkocsik hétvégén és munkaszüneti napokon is közlekedhetnek a hazai utakon. A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az intézkedéssel a hazai vállalkozásokat segítik a belföldi fuvarok rugalmas szervezésében.

Forrás: MTI

A vezetési és pihenőidők könnyített szabályai

Magyarország – más tagállamokhoz hasonlóan –  második lépésben május 31-ig hosszabbította meg a vezetési és pihenőidő szabályokra alkalmazott könnyítéseket. Lapzártánkkor még nem lehet tudni, hogy lesz-e újabb hosszabbítás.

A könnyített szabályok szerint a napi vezetési idő 11 óra lehet. A heti vezetési idő 56-ról 60 órára nőtt, a kétheti vezetési idő pedig 90 óráról 105 órára. 5,5 óra után kötelező a 45 perces szünet. A napi pihenőidő 11 óráról 9 órára csökkent.

Figyelem: ezek a könnyítések csak Magyarországon érvényesek!

Forrás: MTI

Ingyenes segítség a fuvarszervezéshez

A soforallas.com csapata kifejlesztett egy internetes adatbázist, ami segít összekötni a fuvarozó cégeket a megrendelőkkel. A Fleethero.net oldalra fuvarozók, szállítmányozók és gyártó/kereskedelmi cégek regisztrálhatnak, majd kereshetnek és szűrhetnek az igényeik szerint, valamint azonnal felvehetik a kapcsolatot egymással. A kapcsolati és cégadatokat csak regisztrált tagok láthatják. Az oldal ingyenes, azoknak a vállalkozásoknak, akik szeretnének fuvarhoz jutni, érdemes regisztrálni.

Forrás: Magyar Logisztikai Egyesület

Meddig érvényes a tűzoltó készülék veszélyhelyzetben?

A veszélyhelyzet végét követő harmincadik napig halasztható a tűzoltó készülékek kötelező felülvizsgálata. Ezt írja elő a 177/2020-as kormányrendelet.  Tehát a veszélyhelyzet megszűnése után 30 napon belül el kell végezni a tűzoltó készülékek elmaradt időszakos felülvizsgálatát, karbantartását

.Forrás: MKFE

Rossz minőségű olajjal kereskedtek

Mintegy 4,5 millió liter olajat adott el feketén egy bűnszövetség. Lengyelországban vásárolt, Romániába szánt olajat adtak el itthon, adófizetés nélkül. A fuvarokat egy szlovák sofőr intézte, a szállítmányokat Inárcson, Aszódon, Kartalon vagy Székesfehérváron rakták le, majd innen adták tovább. Vevőik a bázisolajat dízelautókhoz, kisteherautókhoz, mezőgazdasági gépekhez, szivattyúkhoz használták fel. Az igazságügyi szakértő szerint az olaj minősége nem felelt meg a magyar szabványnak. A nyomozók és a pénzügyőrök az egyik orgazdánál a nagy mennyiségű olaj mellett egy mobil üzemanyagtöltő-állomást is találtak tartályokkal, töltőpisztolyokkal, üzemanyag-számlálóval. Harminc ember ellen emelhetnek vádat.

Forrás: MTI

Külföld

Applikáció mutatja a határátkelők várakozási idejét

Az Európai GNSS Ügynökség (GSA)  kifejlesztette a Galileo Green Lane elnevezésű mobil alkalmazást, amely 187 európai határátkelőhely várakozási idejéről nyújt valós idejű tájékoztatást.

Az alkalmazást ezen a linken keresztül is letölthetik androidos operációs rendszerre: bit.ly/galileo_hatarfigyelo.

A telepítés után kapcsolják be a készülék beállításainál a helymeghatározást! Az aktuális határhelyzet megtekintéséhez a (három ponttal jelölt) jobb felső sarokra kell kattintani és a megnyíló menüből kiválasztani a “view map” kifejezést. A “Configuration”-nél válasszon aszerint, hogy kamionban vagy személyautóban ül-e ( “trucker” /  “passenger”)!

Forrás: MKFE

A származási okmányok másolatát is elfogadják

A COVID-19 járvány miatt a harmadik országok vámhatóságainál megnehezült vagy ellehetetlenült a származást vagy vámjogi státuszt igazoló bizonyítványok kiadása. Ez  veszélyezteti az áruforgalom működését, ezért az Európai Bizottság felhívást tett közzé. Ebben felhatalmazzák a vámhatóságokat arra, hogy elfogadhatják a származási bizonyítványok másolatait is, azzal, hogy az eredeti bizonyítványokat utólag be kell mutatni.

A NAV járványhelyzetben elfogadja a FORM A származási bizonyítvány, az EUR. 1, EUR-MED és az A.TR szállítási bizonyítványok helyett:

– azok másolatát vagy    

– elektronikusan hitelesített példányát

vagy

– elektronikusan hitelesített példányának másolatát.

Tehát a kedvezményes vámelbánás akkor is kérelmezhető, ha valaki a vám-árunyilatkozat benyújtásának időpontjában nem rendelkezik az eredeti bizonyítvánnyal, azonban azt utólag bemutatja.

A másolatok elfogadásának további feltételei:

– a bizonyítványt harmadik ország hatósága 2020. március 1-je után hitelesítette;

– a harmadik ország jelezte az Európai Bizottságnak, hogy másolatokat fog az exportőrei rendelkezésére bocsátani; és

– a bizonyítvány hitelessége és pontossága kapcsán más kétség nem merült fel.

Ha a feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a NAV csak biztosíték ellenében adja meg a kedvezményt. A biztosítékot csak az eredeti bizonyítvány benyújtása után adják vissza.

A felhívás angol nyelven az alábbi linken érhető el: bit.ly/szarmazas_okmany

Forrás: NAV

Dobó Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu