A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Nem kötelező frissíteni a számlázórendszert

A járványhelyzet miatt július 1-ig nem kell átállítani az online számlaadat-küldő rendszereket az új verziójú adatok küldésére. Elvileg április 1-ig kellett volna frissíteni a rendszereket (a korábbi 1.1 XSD verziójú adatküldés helyett 2.0 verziójú XSD-s adatküldésre). De a számlázóprogramok frissítése sok vállalkozásnál nem oldható meg távolról, ahhoz a fejlesztőnek ki kellene menni. Ezért a NAV 2020. április 1 után is fogadja a korábbi verziójú adatokat, ugyanakkor azt kérik, hogy lehetőség szerint mindenki készüljön fel az átállásra, és ahol ez megoldható, ott álljanak is át az új verzióra.

Forrás: nav.gov.hu

Halasztott érvényességek a veszélyes áruk szállításában

Meghosszabbodik az érvényességi ideje a mostanában lejáró ADR bizonyítványoknak, tartályvizsgálatoknak és a jármű-jóváhagyási igazolásoknak. (Ezt az M324 és M325 multilaterális megállapodás teszi lehetővé, amihez Magyarország is csatlakozott.)

Gépkocsivezetők ADR bizonyítványai: a 2020. március 1. és 2020. november 1. között lejáró ADR bizonyítványok 2020. november 30-ig érvényben maradnak.

Jármű-jóváhagyási igazolások és tartányvizsgálatok (időszakos és közbenső): a 2020. március 1. és 2020. augusztus 1. között lejáró papírok 2020. augusztus 30-ig érvényben maradnak. Ezeket a vizsgálatokat 2020. szeptember 1. előtt kell elvégezni.

Az augusztus 1. után lejáró dokumentumokra már nem vonatkozik a halasztott érvényesség.

Térképen a magyar határhelyzet

A magyarországi friss határhelyzetről egy rendszeresen frissített térképen keresztül is tájékozódhat. Ezen a linken elérheti a térképet: fuvarlevel.hu/nemzetkozi-korkep/

Fertőtlenítők gyártásába kezdett a MOL

A fertőtlenítő termékeket MOL Hygi márkanéven dobták piacra. A MOL Hygi Fluid fertőtlenítő folyadék kézfertőtlenítésre alkalmas. A 2 literes termék áfásan 3990 forintba kerül. A MOL Hygi Flow Rapid pedig egy gyorshatású felületfertőtlenítő. A 2 literes fertőtlenítő 3790 forintba kerül. A termékek itt rendelhetők meg:

bit.ly/MOL_fertotlenito

Külföld:

Változott a francia minimálbér március 1-jétől

Franciaországban márciustól emelkedett a gépjárművezetők minimálbére. A 3,5 tonna feletti járművet vezető, nemzetközis járművezetők minimálbére 10,39 euróra változott. A minimálbér 2020. január 1-től február 29-ig 10,21 euró volt.

Forrás: MKFE

Köszönet a kamionosoknak! 

A spanyolországi Totana város különös, megható módon fejezte ki köszönetét a közlekedési ágazat szakembereinek és a gépkocsivezetőknek. Azért az erőfeszítésért mondtak köszönetet, amivel a fuvarozók kiveszik a részüket a vészhelyzetből fakadó kihívások megoldásában, és biztosítják a termelés és a lakossági ellátást. Az önkéntesek a Mediterranea autópálya egyik felüljáróján „Köszönjük fuvarozók” feliratú molinót feszítettek ki, hogy a helyi lakosság nevében kifejezzék hálájukat a járművezetők áldozat­vállalásáért és erőn felüli munkájáért. Kövessük jó példájukat, fejezzük ki elismerésünket a krízishelyzetben is úton lévő, a határokon órákat, napokat várakozó, családjukért távolról is aggódó gépkocsivezetőink, munkavállalóink részére! Köszönjük, kamionosok!

Forrás: nit.hu

Nem büntetnek Németországban a lejárt GKI miatt

Németországban ideiglenesen nem büntetik, ha egy sofőr nem tudja megújítani a jogosítványban 95-ös kóddal szereplő GKI képesítését. (A 95-ös kód igazolja, hogy érvényes GKI-kártyával rendelkezünk.) A koronavírus járvány miatt a GKI igazolványok megújítása  lehetetlen, ezért hozta a német hatóság az engedményt. A kivétel a külföldi tehergépjármű sofőrökre is vonatkozik. Az Európai Bizottság véleménye szerint is a nemzetközi fuvarozóknál el lehet tekinteni a sofőrök büntetésétől, ha a GKI képesítés megújítására a járvány miatt nincs lehetőség.

Forrás: trans.info, bag.bund.de

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu