A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Belföld

Rontott a hazai közlekedési kultúrán a járvány

A NÚSZ Zrt. #közlekedjbiztonságosan kampánya keretében több mint kétezren osztották meg véleményüket arról, hogyan változtatott a járvány a hazai közlekedési kultúrán. 10-ből 6 ember szerint romlott. A válaszadók több mint fele (55,6%) minden nap találkozik a közlekedési szabályokat megszegő autósokkal, és minden második ember (50,8%) több kihágást tapasztalt a pandémiás időszakban, mint korábban – ismertette a részleteket Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A kutatás rávilágít: a világjárvány időszaka alatt minden második ember maga is követett el valamilyen közlekedési szabálysértést, de saját bevallása szerint ezek főként enyhébb vétségek voltak. Ugyanakkor az emberek több mint fele megpróbálja ennek felelősségét másra hárítani, mondván, az utakon lévő vezetők közlekedési morálja rájuk is kihat. 

Forrás: MTI

Külföld

Megszűnt a határellenőrzés Magyarország schengeni belső határain

Magyarország schengeni belső határain június 23-tól megszűnt a határellenőrzés. A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra. Az Unión kívülről vagy repülővel érkezőktől már kérik a védettség igazolását. Az a külföldi utazhat be, aki igazolja, hogy a határátlépést megelőző fél évben átesett a betegségen vagy felmutatja védettségi igazolványát (olyat, amit elismer Magyarország). Ez bemutatható applikáción keresztül is. Beléphet vele a felügyelete alatt álló, 18 éven aluli gyermeke is. Az EU-n kívülről hazaérkező magyaroknak – ha nincs védettségi igazolványuk – akkor karanténba kell vonulni. Az áruszállításban dolgozók továbbra is kivételek.

Forrás: MTI

Megnyílt határátkelők

Június 21-én újra megnyílt a drávaszabolcsi határátkelőhely a magyar-horvát határszakaszon. Az átkelő a személy- és a teherforgalom résztvevői számára is használható a nap 24 órájában.

Június 23-tól pedig újra megindult a forgalom Magyarország és Szerbia között a Kübekháza-Rábé, a Röszke-Horgos és a Bácsszentgyörgy-Haraszti (Rastina) határátkelőhelyen. Az átkelők 7 óra és 19 óra között működnek. 

Vasárnaponként 7 és 15 óra között újra igénybe vehető Románia irányába a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely is. 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről bővebben a rendőrség határinfó oldalán (bit.ly/hatarinfo) tájékozódhatnak, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil­applikáció is segít.Forrás:

MTI, police.hu

Luxemburgban táblák jelzik a tranzitutakat

Luxemburgban a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek tranzitban csak a kijelölt útvonalakat használhatják. A kötelező tranzit útvonalakat táblák jelzik: „3,5 t” és gépjármű jelzéssel, valamint a következő országot jelző felirattal ellátva: „Transit Belgique”, „Transit France” vagy „Transit Germany“. A tranzitútról letérő sofőrt 250 euróra bírságolhatják.

Forrás: MKFE, groupement-transport.lu

E-matrica Belorusziában

2021 januárjától a 3,5 t alatti járművekre már e-matricával is fizethetjük a belorusz útdíjat. A matrica beszerezhető az ev.beltoll.by oldalon. 

Érvényesség

ideje 2021. január 1-jétől érvényes matrica díjak euróban. 

15 napos matrica 14 €

30 napos matrica 22 €

Éves matrica* 75 €

*Az éves matrica az adott év január 1-től december 31-ig érvényes .

Nem lehet üzemanyagkártyával OBU-t feltölteni Belgiumban

A Satellic tájékoztatása szerint az előrefizetéses (prepay) útdíjfizetési módot választók nem használhatnak üzemanyagkártyát az útdíj egyenlegük feltöltéséhez. Így nem lehet az OBU egyenlegét üzemanyagkártyával feltölteni az online felhasználói fiókban (Road User Portal – RUP) és az ügyfélszolgálati irodákban.

Forrás: MKFE, satellic.be

Romániában kiszerelik a manipulált menetírót

Romániában korlátozhatják azoknak a járműveknek a mozgását, amelyeknek a menetíróját feltételezhetőleg manipulálták. Ha ellenőrzéskor felmerül a gyanú, akkor a járművet egy tachográf műhelybe kísérik. Itt megvizsgálják a készüléket és azt, hogyan van beszerelve. A vizsgálat költségeit a román kormány állja. De ha beigazolódik, hogy a készüléket valóban manipulálták, akkor a jármű tulajdonosának kell állnia az ellenőrzés díját. Az ellenőröknek jogukban áll lefoglalni a menetíró készüléket és a járművezető kártyáját is.

Forrás: trans.info

Párizs korlátozásokat vezet be a szennyezőbb járművekkel szemben

Párizsban korlátozásokat vezettek be az Euro 3-as és Euro 4-es, 2009 előttről származó nehéz tehergépjárművekre. Reggel 8 és este 8 óra között tilos közlekedniük. A korlátozások egész Párizsban érvényben vannak, beleértve az elkerülőt, valamint a Bois de Vincennes és a Bois de Boulogne parkok területét és az A86-os autópálya által határolt teljes kerületet is (magát az autópályát nem). Azok, akik nem tartják be a korlátozást, teherautónként 135 eurós bírságra számíthatnak.

Forrás: trans.info

Szlovéniai nyári korlátozások

A szlovén utakon június utolsó hétvégéjétől szeptember első hétvégéjéig a 7,5 tonna feletti járművek nem közlekedhetnek szombaton 8 és 13 óra között, valamint vasárnap, ünnepnap és munkaszüneti napokon 8 és 21 óra között. Egyes útszakaszokon hosszabb a korlátozás. Szombaton 6 és 16 óra között, vasárnap, ünnepnap és munkaszüneti napokon 8 és 22 óra között van kamionstop a következő szakaszokon: 

  • A1-E61/70 Ljubljana-Koper, 
  • A3-E70 Divaca (Gabrk)-Fernetici (Fernetti), 
  • H5-E751 Skofije-Koper, 
  • G1-11 Koper-Dragonja 
  • és a G1-6 Postojna-Jelsane jelzésű útszakaszokon.

Forrás: Giz Intertransport

Emelkedtek az útdíjak Belgiumban

Idén július 1-től emelkedtek a belga útdíjak. Az útdíjak változnak tartományonként is. Wallóniában például egy 32 tonna feletti, Euro 6-os járműnek 0,137 eurót kell fizetnie kilométerenként. Flandriában 0,159, a brüsszeli autópályákon 0,137, míg a helyi és regionális utakon 0,218 euró a díj. A táblázatot itt találja: bit.ly/belga_utdij.

Forrás: viapass.be

Emelkedik a német minimálbér

A NiT Hungary arról tájékoztatott, hogy Németországban 2021. július 1-től 9,50 euró/óráról 9,60 euró/órára emelkedik a gépkocsivezetők minimálbére. A német törvény alapján még két szakaszban emelkedik majd a kötelező legkisebb bér: 2022. január 1-jén 9,82 euróra, júliusban pedig 10,45 euró lesz.

Forrás: NiT Hungary

Nyilatkozatot kell kitölteni az Angliából Hollandiába érkezőknek

A koronavírus Delta variánsának terjedése miatt az Egyesült Királyság magas kockázati kategóriába került Hollandiában. Ezért június 15-től a szigetországból Hollandiába érkezőknek úgynevezett karantén nyilatkozatot kell kitölteniük, és karanténba kell vonulniuk. A sofőrök mentesülnek a karantén alól, de a nyilatkozatot nekik is ki kell tölteniük, ennek elmulasztása 95 euróig terjedő bírsággal sújtható. A dokumentum letölthető angol nyelven ezen a linken keresztül is: bit.ly/holland_nyilatkozat. 

Forrás:government.nl

Összeállította: D.Cs.

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu