A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Belföld

Új körforgalom épül Keszthelyen, a 71-es főúton

Körforgalom épül a 71-es főúton, Keszthelyen, a Rezi úti kereszteződésben. A várost elkerülő út közelmúltbeli építésekor már látszott, hogy a főutat keresztező forgalom miatt szükség lesz a körforgalomra. Tavaly elkészültek a tervek és az engedélyek, nemrég pedig megkezdődött a kivitelezés is, ami várhatóan október végére fejeződik be. Mivel a kivitelezési munkák a nyári főszezonban is zajlanak, ezért számítani kell forgalmirend-változásra Keszthelyen.

Forrás: MTI

Megkezdődnek a váci Duna-híd előkészítő munkái

Vác és térsége mellett a Dunakanyart is szolgálja majd az új átkelő, amely az M2-es autóutat a Szentendrei szigeten keresztül köti össze a 11-es főúttal. Jelenleg a közlekedési folyosó előkészítési, tervezési munkái zajlanak. A tanulmányok elkészítésére a tervezőnek 20 hónap áll rendelkezésére, a környezetvédelmi engedély megszerzése 2023 első felében várható.

Forrás: MTI

Átadták a fényeslitkei intermodális logisztikai terminál vasúti kapcsolatát

Átadták az East-West Gate (EWG) intermodális logisztikai terminál új vasúti kapcsolatát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke határában. A beruházás részeként egy új árufogadó központ is épül, ami évente akár 1 millió darab, 20 láb hosszú konténert tud majd kezelni. A közúti-vasúti szállítási módok összekötését biztosító létesítmény 2022 első negyedévében állhat üzembe. A fényeslitkei az első olyan szárazföldi kombiterminál lesz Európában, amely saját 5G-hálózatot használ a belső kommunikációra és a technológiai eszközeinek működtetésére. Energiaellátását zöldtechnológiával biztosítják, nagy teljesítményű napelemparkkal, valamint hőszivattyús rendszerrel, a terminál területén pedig kizárólag elektromos termináltraktorokat és e-autókat használnak majd.

Forrás: MTI

Érkezik az értesítés az adószámlánkról

Május végétől küldi ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószámla-egyenlegeket a cégeknek. Az egyéni vállalkozók június végétől várhatják a tájékoztatásokat. Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemnél ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségünknek a cégkapura  érkezik az értesítés, a cégkapura nem kötelezetteknek pedig postán. A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik tavaly késtek az adóval, vagy nem fizettek ki valamit, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett. Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető. Az adatok értelmezéséhez a NAV honlapján elérhető adószámla információs oldalon található segítség.

Forrás: MTI

Külföld

Emelkedik a holland minimálbér

A holland minimálbér a munkavállaló korától függ, összegeit a holland munkaügyi törvény szabályozza. A béreket évente kétszer felülvizsgálják. Így történt ez idén is. A minimálbér most júliusban is emelkedik. A 21 évesnél idősebb munkavállalók kategóriájában júliustól a havi minimálbér 1701 euró, a heti 392,55 a napi pedig 78,51 euró lesz. A korosztályokra lebontott bértáblázatot ezen a linken is megnézhetik: bit.ly/holland_minimal. A jelenlegi bruttó holland minimálbér egy teljes munkanapra vonatkozik. A heti munkaóra munkaszerződéstől függően 36 és 40 óra között mozoghat.

Forrás: government.nl

Csak a kijelölt utakon lehet tranzitban átmenni Horvátországon

Horvátország egy új rendeletben kijelölt egy tranzitút-hálózatot. 2021. május 20-tól a 7,5 tonnát, illetve 14 méter hosszúságot meghaladó járművek és járműszerelvények – üresen vagy rakottan – tranzitban csak itt közlekedhetnek. A kijelölt tranzit úthálózat a rendeletben táblázat formájában és térképen is megtekinthető: bit.ly/horvattranzit (lásd: képünkön).

Fontosabb kivételek: Újlak (Ilok) városán keresztül a tranzitforgalom minden jármű esetében tilos. Erdőd (Erdud) esetében a DC 213-as, 26,60 km-es útszakaszt csak olyan tehergépjárművek használhatják, amelyeknek helyben van a fel- vagy lerakodási helye, vagy a fuvarozó bejegyzett székhelye a horvátországi Pozsega-Szlavónia vagy Eszék-Baranya területén, illetve a szerbiai Vajdaság (Vojvodina) területén található.

Forrás: NiT Hungary

Tesztet kérnek a németek az Anglia és Írország felől érkező kamionsofőröktől

Az indiai koronavírus-mutáció megjelenése miatt a Robert Koch Intézet „vírusvariáns szempontjából aggodalomra okot adó” területté nyilvánította Nagy-Britanniát és Észak-Írországot. Az új besorolás és az azzal összefüggő belépési korlátozás 2021. május 23-án lépett érvénybe.

A besorolás módosítása azzal jár, hogy előzetesen online regisztrálni kell azoknak a gépkocsivezetőknek, akik a Németországba történő belépést megelőző 10 napban a fenti területeken jártak. Emellett tesztre is szükség van: 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi Ag teszteredményt is be kell mutatniuk a belépéskor. Az oltottság vagy átfertőzöttség igazolása nem mentesíti a belépő gépkocsivezetőket az előírások alól.

72 órát meghaladó németországi tartózkodás esetén a gépkocsivezetőkre is vonatkoznak a karanténszabályok.

Tranzitforgalomban szintén kötelező előzetesen regisztrálni, de negatív tesztet nem kell bemutatni. Az előzetes regisztráció változatlanul az einreiseanmeldung.de honlapon végezhető el. A Robert Koch Intézet aktuális besorolási listáját továbbra is érdemes követni ezen a linken keresztül: bit.ly/robretkoch.

Forrás: NiT Hungary

Hőségkorlátozás Ukrajnában

Ukrajnában június 1-jétől azokon a napokon, amikor a hőmérséklet meghaladja a 28 °C-ot, nyári forgalomkorlátozás van az összes közúton. Ez vonatkozik a 24 tonna feletti tehergépjárművekre és a 7 tonna feletti tengelyterhelésű tehergépjárművekre. Ez a forgalmi korlátozás egész nyáron érvényben van Ukrajnában. Az ukrán Állami Közúti Ügynökség (Ukrawtodor) tájékoztatása szerint azokon  a napokon, amikor a levegő hőmérséklete meghaladja a 28 °C-ot, a fent említett járművek nem közlekedhetnek 10 és 22 óra között.

Az ukrán hatóságok 982 parkolóhelyet jelöltek ki, amelyeket a sofőrök használhatnak a korlátozás ideje során. A parkolók az egész országban a benzinkutak és más, a teherautó-sofőrök számára fontos objektumok közelében találhatóak meg. A korlátozás nem vonatkozik a veszélyes árut, gyorsan romlandó terméket, élő állatot szállító kamionokra és a közúti balesetek során keletkezett akadályokat eltávolító járművekre.

Forrás: trans.info

Belorusziában 25 foknál lép életbe a korlátozás

Fehéroroszországban május 1. és augusztus 31. között 25 °C feletti hőmérsékletnél lép életbe a forgalomkorlátozás 11 és 21 óra között. Azok a teherjárművek, melyeknél az egy tengelyre vetített terhelés meghaladja a 6 tonnát, nem közlekedhetnek a nemzeti úthálózat útjain. A korlátozás nem vonatkozik a veszélyes árut, gyorsan romlandó terméket, élő állatot szállító kamionokra.

Forrás: MKFE

Összeállította: D.CS.

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu