A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Belföld

Nem használhatják a kamionok a Szilvásvárad és Bükkösdmogyorósd közötti hidat

Felújítás miatt április közepétől júniusig lezárták a 12 tonnánál nehezebb járművek elől a 2508-as jelű, Ózd-Szilvásvárad összekötő úton található Mogyorós-patak hidat. Terelőútként a Szilvásvárad-Dédestapolcsány-Nekézseny-Csernely-Bükkmogyorósd települések közötti utak igénybevételét javasolja a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Forrás: Magyar Közút

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a „horrorkaravánokra”

A „horrorkaravánok” üzemeltetőinek eddig összesen 15,5 millió forintjukba kerültek a jogsértések. A közlekedési hatóság január vége óta léphet fel hatékonyabban a balesetveszélyes, túlterhelt, személygépkocsikkal vagy kisteherautókkal vontatott szerelvényekkel szemben. Akár félmillió forintos bírságot is kiszabhatnak, aminek a kifizetéséig visszatarthatják a járműveket. A továbbhaladás kötelező feltétele a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése.

Forrás: MTI 

Négysávosra bővítik a 37-es főút Szerencs-Gesztely közötti szakaszát 

Hamarosan megkezdődik a 37-es főút Szerencstől Gesztelyig tartó, 19 kilométeres szakaszának négysávosra bővítése. A beruházás a tervek szerint 2023 tavaszán fejeződhet be. A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabban, kényelmesebben, biztonságosabban lehet majd eljutni Szerencs felől Miskolcra.

Forrás: MTI

Biztonsági üveg zajvédő falat próbálnak ki az M7 autópályánál

Az autópálya velencei szakasza mentén kísérleti jelleggel, 42 méteren építették ki az új, üveg zajárnyékoló falat, ami magyar fejlesztésben és gyártásban készült. Az üvegfal szebb mint a műanyag, és hosszabb az élettartama is, nem homályosodik be. A madarakat csíkozás védi meg attól, hogy a falnak repüljenek. A karbantartás és a csere is egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint a hagyományos zajvédő falaké. A biztonsági üveg zajárnyékolót az M7 autópálya jobb pályája mellett, Velence térségében próbálja ki a Magyar Közút.

Forrás: Magyar Közút

Külföld

Kétszeresére emelkedhet a gyorshajtásért járó büntetés a német utakon szeptembertől

Ez év szeptemberében szavaz a német parlament a közlekedési vétségekért kiszabható bírságokról. A tervek szerint a teherautó-sofőröknek mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha gyorshajtáson kapják őket, elállják a mentőfolyosót vagy szabálytalanul parkolnak. Már kisebb sebességtúllépésért is büntetőpontot adhatnak. Ehhez elég lesz városban 11 km/h-val túllépni a megengedett sebességet, városon kívül pedig 16 km/h-val. 70 eurós pénzbírságot és egy büntetőpontot kap az, aki jobbra kanyarodáskor nem figyel a gyalogosra, kerékpárosokra. 110 euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatják a járdákon és kerékpárutakon parkolást. A buszsávokkal és a parkolással kapcsolatos szabálysértéseket 100 euróig büntetik. Ennél is többet kell fizetni annak, aki nem áll félre a mentőfolyosó kialakításához, vagy éppen használja a mentőfolyosót. Ez a jövőben 200 és 320 euró közötti bírságot érhet, és egy hónapra bevonhatják a jogosítványt is. Az új bírságrendelet a szeptemberi szavazást követően várhatóan 2021. november 1-én lép hatályba.

 Forrás: trans.info

 Létrejön a kínai-magyar légi Selyemút

Létrejön a kínai-magyar légi Selyemút, az erről szóló megállapodást Budapesten írta alá a Budapest Airport, a kínai Henan Airport Group és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalat. Mosóczi László államtitkár szerint az együttműködési megállapodás jelentősen növeli a Magyarország és Kína közötti légi áruszállítást, s Magyarország Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává válhat. A tervek szerint két-három éven belül egy új logisztikai bázis is megépülhet a repülőtéren.

Forrás: MTI

Emelkedett a francia minimálbér

Franciaországban emelkedett a 3,5 tonna feletti tehergépjárművet vezető, nemzetközis sofőrök bére. A kötelezően alkalmazandó minimálbér 2021. március 25-től 10,49 euróra emelkedett. Az MKFE arról tájékoztatott, hogy ha már bejelentettük a sofőröket, de még az előző minimálbérrel (10,39 EUR), nem kell módosítani a bejelentést. De a bérek kifizetésénél március 25-től 10,49 euróval kell számolni. A munkabér-táblázatot ezen a linken keresztül is elérhetik: bit.ly/francia_minimal.

Forrás: MKFE

Német parkoló foglaló alkalmazás

Egy új alkalmazással, előre tudunk kamion-parkolóhelyet foglalni a német utakon. Az aparkado.de alkalmazásban látjuk az útvonalon lévő parkolóhelyeket, és azt is, hogy van-e bennük hely. Így ha minden hely foglalt, még időben tudunk másik helyet keresni.  

De nemcsak spontán tudunk keresni a programban, hanem útvonaltervezést is tudunk vele készíteni, és előre le lehet foglalni a parkolóhelyet a pihenőidőre. Ha pedig közbejönne valami, akár egy dugó, akár egy elhúzódott rakodás, fel lehet szabadítani a már lefoglalt időpontot és új lehetőségeket lehet keresni. Az aparkado.de applikációt regisztráció után tudjuk elérni. Az alkalmazást letölthetjük, de böngészőből is használhatjuk.

Előnyei:

– üzemanyagot tudunk megtakarítani,

– segít a vezetési idő betartásában

– több mint 600 parkolóhelyet kínál fel: teherautó parkolót, pihenőt, nyilvános parkolóhelyet

– meghatározott feltételek szerint szűrni is tudjuk a parkolókat

– miután lefoglaltuk a parkolóhelyet, a számla az általunk megadott e-mail címre érkezik

– a sofőrök igazolják magukat, ezáltal nő a helyek biztonsága.

Az alkalmazást már csak azért is érdemes használni, mert a német parkolók nagyon telítettek. A Német Szövetségi Autópálya Kutató Intézet adatai szerint 23 ezer teherautó parkolóhelyre lenne szükség. Egy 2018-as felmérésük szerint 5 év alatt 13%-al nőtt a parkolóhelyek száma, viszont ugyanebben az időszakban a pihenőkben megálló teherautók száma 32%-kal nőtt.

forrás:trans.info