A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarlevél hírek

Belföld

Téli üzemmódra állt át a közútkezelő

Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így országosan 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. Az idei évben jelentősen megújult a cég gépparkja, 66 új teherautót és 32 új Unimogot szereztek be, ezek a téli időszakban is szolgálatot teljesítenek majd. A közútkezelő már feltöltötte a sótárolókat, így országosan összesen mintegy 137 ezer tonna útszóró só, 1300 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,9 millió liter kálcium-klorid oldat és 20 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészletként. A hófúvásveszélyes szakaszokon hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra. Az őszi és téli hónapokban is érdemes indulás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetekről, ezt megtehetik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is a 06-1-366-2400-ás telefonszámon. A www.utinform.hu oldalon pedig néhány óránként országos összesítést is publikálnak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

Forrás: Magyar Közút

Másfél milliárd forintos útfelújítás Komárom-Esztergom és Fejér megye határán

Csaknem másfél milliárd forintos útfelújítás kezdődött a Biatorbágy-Tatabánya és a Felcsút-Szárliget összekötő utakon. A két útszakaszon összesen 8,1 kilométeren újul meg az útburkolat, várhatóan 2022 őszére. A 8101-es Biatorbágy-Tatabánya összekötő út érintett szakaszán idén az előkészítési munkákat végzik el, a 8113-as Felcsút-Szárliget összekötő úton marás és aszfaltozás is történik.

Forrás: MTI

Két és félmilliárd forintos útfelújítási támogatást nyert el Békés megye

Európai uniós forrásból 14 kilométernyi mellékút újul meg Békés megyében. Felújítják a Gyula-Pitvaros-Makó, a Szarvas-Orosháza, a Gyomaendrőd-Nagyszénás-Szentes, a Sarkad-országhatár, a Furta-Gyula és a Kevermes-Medgyesegyháza-Orosháza összekötő út egy-egy szakaszát. A fejlesztéssorozat várhatóan jövőre indul meg.

Forrás: MTI

Külföld

Útdíjvisszatérítés Németországban

Ahogy arról már beszámoltunk, az Európai Bizottság arra kötelezte Németországot, hogy fizesse vissza az útdíjaknak azt a részét, amit jogosulatlanul szedett be. (A németek gyakorlatilag a közlekedési rendőrök költségeit is beépítették az útdíjakba, ezt pedig nem szabadna.) A visszatérítés a 2020. október 28. és 2021. szeptember 30. közötti időszakban fizetett útdíjakat érinti. A visszatérítési igényeket 2023. év végéig lehet leadni. A német szaktárca felhívja a figyelmet arra, hogy a kérelem beadásakor csatolni kell a jogosultságot igazoló dokumentumokat (pl.: útdíjszámlák). Azt is javasolják, hogy a fuvarozók várják meg, míg az összes szükséges dokumentum rendelkezésre áll. Egy beadványon maximum 20 jármű visszaigénylését lehet kérni.

Forrás: MKFE

Előzési tilalom Szlovéniában

Az MKFE kérdésére a szlovén autópályakezelő megerősítette, hogy november 1-től a 7,5 tonna feletti járműveknek az összes gyorsforgalmi úton előzési tilalmuk van 6 és 18 óra között. Az előzés kizárólag azokon az útszakaszokon engedélyezett, ahol három forgalmi sáv van.

Forrás: MKFE

A közúti fuvarozást is érintik a német járványügyi szabályok

A német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium tájékoztatása szerint 2021. november 24-től új járványügyi szabályozás lépett életbe Németországban. Az intézkedések minden munkahelyre vonatkoznak, kivételt csak a fuvarozásban használt járművek képeznek. 

A tulajdonosok és alkalmazottak csak akkor léphetnek be a munkahelyre (ahol nem zárható ki a másokkal való fizikai érintkezés), ha gyógyultak, oltottak vagy megfelelő teszt-igazolással rendelkeznek és ha nem mutatnak koronavírus fertőzésre utaló tünetet. Nem kivétel a rövid kültéri érintkezés sem a be- és kirakodás közbe.! A munkahelyre belépéskor kéznél kell tartani az igazolást. Az igazolására vonatkozó követelményekről itt lehet tájékozódni:  bit.ly/nemet_vedoltasigazolas. Németország csak az EU által jóváhagyott oltóanyagokat fogadja el, az engedélyezett vakcinák listája ezen a linken keresztül nézhető meg: bit.ly/engedelyezett_vakcina. A negatív antigéntesztek legfeljebb 24 órásak, a negatív PCR-tesztek legfeljebb 48 órával korábbiak lehetnek. A németországi vállalatoknak lehetőségük van vizsgálati helyeket  kialakítani. Ebben az esetben az oltási igazolással vagy a gyógyulás igazolásával nem rendelkező személyek beléphetnek a helyiségbe, hogy azonnal helyszíni vizsgálatot végezzenek.

A német minisztérium tájékoztatása szerint a jármű fülkéje nem minősül munkahelynek. Ha a sofőr csak itt tartózkodik, nem érintkezik a fel- vagy lerakó személyzetével, és megoldott a fuvarokmányok érintésmentes átadása, akkor nem kell betartania a fenti szabályokat. 

 Forrás: Nit Hungary

Összeállította: Dobó Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu