A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az este 8-tól érvényes kijárási tilalom első napján megbüntettek a rendőrök egy buszsofőrt, aki nem tudta igazolni, hogy munkába igyekszik. Elindulhatunk éjjel és hajnalban is, de figyelmesen tartsuk be a korlátozásra vonatkozó szabályokat, hogy el tudjuk kerülni a hasonló eseteket. 

A kijárási tilalom este 8 órától mindenkire érvényes – kivéve, aki dolgozik, vagy igazolni tudja, hogy munkavégzés miatt közlekedik az utcákon. A munkabeosztást tehát nem kell átalakítani, de arra oda kell figyelni, hogy az éjszaka közlekedők rendelkezzenek a megfelelő papírokkal.

Éjszakai munkavégzés

A kijárási tilalom nem vonatkozik arra, aki munkavégzés miatt tartózkodik az utcán este 8 után. Tehát a megszokott ritmus szerint folytathatjuk a munkát, akár éjszakai vezetési idővel is.

Szinte biztos, hogy a rendőrök nem fogják ellenőrzésre megállítani a teherautókat, buszokat, hiszen nyilvánvaló, hogy miért közlekednek a tilalom órái alatt. Mégis jó, ha a sofőr rendelkezik a munkáltatója hivatalos igazolásával arról, hogy munkaköre és beosztása miatt számára szükséges az éjszakai munkavégzés is. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a sofőr valamiért eltávolodik a járműtől, s felkelti egy közelben tartózkodó rendőr figyelmét (pl. benzinkúton). Fontos tehát, hogy legyen igazolása.

Az igazoláshoz a kormány oldaláról letölthető mintát javasolják: bit.ly/kijarasi. Az operatív törzs tájékoztatása szerint a vállalkozóknak is ezt a nyomtatványt ajánlják kitöltésre (annak ellenére, hogy a vállalkozó más esetben nem írhat saját maga számára igazolást). A nyomtatvány használatát nagyon szigorúan veszik, szóbeli közléseket nem fogadnak el. Akinél nincs igazolás, 30-50 ezer forintos bírságra számíthat, ha este 8 óra után az utcán érik a rendőrök.

Legyünk körültekintőek a pihenőnél is! A kijárási tilalom a munkavégzésre vonatkozik, a pihenőre nem. Ha a sofőr éjjel veszi ki a 45 perces pihenőt, akkor ne sétáljon, ne távolodjon el jelentősen a járműtől, mert ezzel megsérti a kijárási tilalom szabályait. (Ne tegyünk tehát egy kiadós sétát arra hivatkozva, hogy a munkánkat végezzük. De természetesen nyugodtan használhatjuk a benzinkutak, a parkolók létesítményeit, és a jármű körül sétálva is felfrissíthetjük magunkat).

Otthonról a munkába, a munkahelyről haza 

A kijárási tilalom nem vonatkozik a munkavégzésre, és ezzel együtt azokra sem, akik a munkavégzés helyére közlekednek vagy onnan haza indulnak. Ilyen esetben kötelező magunknál tartanunk a munkáltatói igazolást, ami felhatalmaz az éjjeli közlekedésre.

Ügyeljünk arra, hogy a felhatalmazás csak a munkával kapcsolatos közlekedésre jogosít fel. Ha valaki leteszi este 8 után a műszakot, majd még beugrik a benzinkútra vásárolni, az már nem felel meg a kijárási tilalom alóli kivételeknek. Menjünk a legrövidebb úton a munkahelyre vagy haza, ne tegyünk közben a munkához nem köthető kitérőket!

Nemzetközi fuvarozás a kijárási korlátozások alatt

Kijárási tilalmat nem csak Magyarország vezetett be, egyre több ország nyúl ehhez a megoldáshoz a gyorsan terjedő járvány miatt. A teherfuvarozásra azonban egységes szabályok érvényesek az EU területén: egyik ország kijárási tilalma sem érinti a munkájukat végző sofőröket. Kijárási tilalom alatt is elindulhatunk nemzetközi fuvarra, közlekedhetünk másik országok területén is. Ezzel kapcsolatban az Európai Unió hozott egy állásfoglalást. Kinyilvánították, hogy a tagállamoknak megkülönböztetés nélkül kell kezelniük az árufuvarozókat. Biztosítaniuk kell a szabad mozgást, bármelyik országból származik is a jármű és annak vezetője. Az áruszállítás számára lehetővé kell tenni a gyors határátkeléseket. Az egyes országok előírhatnak vizsgálatokat, egészségügyi feltételeket a belépő sofőrök számára, de olyan módon, hogy azok a legkisebb időveszteséggel járjanak. A teherfuvarozás számára tehát akkor is szabad utat kell biztosítani, ha egyébként az országban kijárási korlátozások vannak érvényben. Aki nemzetközi fuvarra megy, tartsa magánál az uniós munkáltatói igazolást: bit.ly/MUNKALTAT.

Szállás d

Magyarországon a veszélyhelyzet alatt korlátozták a szálláshelyek működését is. A szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti vagy oktatási céllal érkező vendégeknek adhatnak szállást. A fuvarozás üzleti célnak számít, a kiküldetésben lévő sofőr így jogszerűen foglalhat szállást bármelyik hazai panzióban vagy magánszálláson is (és külföldön is). A szállásadók azt a javaslatot kapták, hogy kérjenek egy saját nyilatkozatot a szállóvendégtől, melyben kijelenti, hogy utazása gazdasági céllal történik. A szállás elfoglalása így jogszerű.

Nagy Csaba