A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarozás a kijárási tilalom alatt 

Az este 8-tól érvényes kijárási tilalom első napján megbüntettek a rendőrök egy buszsofőrt, aki nem tudta igazolni, hogy munkába igyekszik. Elindulhatunk éjjel és hajnalban is, de figyelmesen tartsuk be a korlátozásra vonatkozó szabályokat, hogy el tudjuk kerülni a hasonló eseteket. 

A kijárási tilalom este 8 órától mindenkire érvényes – kivéve, aki dolgozik, vagy igazolni tudja, hogy munkavégzés miatt közlekedik az utcákon. A munkabeosztást tehát nem kell átalakítani a korlátozás miatt, de arra oda kell figyelni, hogy az éjszaka közlekedők rendelkezzenek a megfelelő papírokkal. 

Éjszakai munkavégzés

A kijárási tilalom nem vonatkozik arra, aki munkavégzés miatt tartózkodik az utcán este 8 után. Tehát a megszokott ritmus szerint folytathatjuk a munkát, akár éjszakai vezetési idővel is. 

Szinte biztos, hogy a rendőrök nem fogják ellenőrzésre megállítani a teherautókat, buszokat, hiszen nyilvánvaló, hogy miért közlekednek a tilalom órái alatt. Mégis jó, ha a sofőr rendelkezik a munkáltatója hivatalos igazolásával arról, hogy munkaköre és beosztása miatt számára szükséges az éjszakai munkavégzés is. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a sofőr valamiért eltávolodik a járműtől, s felkelti egy közelben tartózkodó rendőr figyelmét (pl. benzinkúton). Fontos tehát, hogy legyen igazolása. 

Az igazoláshoz a kormány oldaláról letölthető mintát javasolják. A  vállalkozók is ezt a nyomtatványt használhatják (ők  maguknak állíthatnak ki igazolást). 

Legyünk körültekintőek a pihenőnél is! A kijárási tilalom a munkavégzésre vonatkozik, a pihenőre nem. Ha a sofőr éjjel veszi ki a 45 perces pihenőt, akkor ne sétáljon, ne távolodjon el jelentősen a járműtől, mert ezzel megsérti a kijárási tilalom szabályait. (Azaz a pihenő alatt nem tehetünk egy kiadós sétát arra hivatkozva, hogy a munkánkat végezzük. De nyugodtan használhatjuk a benzinkutak, a parkolók szociális létesítményeit, és a jármű körül sétálva is felfrissíthetjük magunkat).

Otthonról a munkába, a munkahelyről haza 

A kijárási tilalom nem vonatkozik a munkavégzésre, és ezzel együtt azokra sem, akik a munkavégzés helyére közlekednek vagy onnan haza indulnak. Ilyen esetben kötelező magunknál tartanunk a munkáltatói igazolást, ami felhatalmaz az éjjeli közlekedésre. 

Ügyeljünk arra, hogy a felhatalmazás csak a munkával kapcsolatos közlekedésre jogosít fel. Ha valaki leteszi este 8 után a műszakot, majd még beugrik a benzinkútra vásárolni, az már nem felel meg a kijárási tilalom alóli kivételeknek. Menjünk a legrövidebb úton a munkahelyre vagy haza, ne tegyünk közben a munkához nem köthető kitérőket!

Nemzetközi fuvarozás a kijárási korlátozások alatt

Kijárási tilalmat nem csak Magyarország vezetett be, egyre több ország nyúl ehhez a megoldáshoz a gyorsan terjedő járvány miatt. A teherfuvarozásra azonban egységes szabályok érvényesek az EU területén: egyik ország kijárási tilalma sem érinti a munkájukat végző sofőröket. Kijárási tilalom alatt is elindulhatunk nemzetközi fuvarra, közlekedhetünk másik országok területén is. Ezzel kapcsolatban az Európai Unió hozott egy állásfoglalást. Kinyilvánították, hogy a tagállamoknak megkülönböztetés nélkül kell kezelniük az árufuvarozókat. Biztosítaniuk kell a szabad mozgást, bármelyik országból származik is a jármű és annak vezetője. Az áruszállítás számára lehetővé kell tenni a gyors határátkeléseket. Az egyes országok előírhatnak vizsgálatokat, egészségügyi feltételeket a belépő sofőrök számára, de olyan módon, hogy azok a legkisebb időveszteséggel járjanak. A teherfuvarozás számára tehát akkor is szabad utat kell biztosítani, ha egyébként az országban kijárási korlátozások vannak érvényben. Aki nemzetközi fuvarra megy, tartsa magánál az uniós munkáltatói igazolást: bit.ly/MUNKALTAT.

Szállás

Magyarországon a veszélyhelyzet alatt korlátozták a szálláshelyek működését is. A szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti vagy oktatási céllal érkező vendégeknek adhatnak szállást. A fuvarozás üzleti célnak számít, a kiküldetésben lévő sofőr így jogszerűen foglalhat szállást bármelyik hazai panzióban vagy magánszálláson is (és külföldön is). A szállásadók azt a javaslatot kapták, hogy kérjenek egy saját nyilatkozatot a szállóvendégtől, melyben kijelenti, hogy utazása gazdasági céllal történik. A szállás elfoglalása így jogszerű. 

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu