A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az európai országok a járvány kezdete óta azt utazást korlátozó intézkedések alól felmentették a teherszállítást végző sofőröket. A járványügyi intézkedések többsége a teherszállításban dolgozókra nem volt érvényes. Görögország most kivételt tett, s a beutazásnál a teherautó-sofőröktől is regisztrációt követel.

A koronavírus-járvány az európai országok szinte mindegyikében újra terjed. A magyarországi beutazási szabályok az elmúlt hetekben nem változtak meg: az uniós országok néhány kivétellel mind a zöld kategóriába tartoznak. Innen szabadon, karantén vállalása és tesztelés nélkül hazajöhetnek a magyar állampolgárok. Az uniós országok közül Svédország, Spanyolország, Románia és Bulgária áll sárga besorolás alatt. Szintén sárga a nem uniós, szomszédos Szerbia, piros lett viszont Ukrajna.

Aki sárga vagy piros országból érkezik haza, az hatósági házi karanténba köteles vonulni. Otthonát nem hagyhatja el 2 hétig. A sárga országból érkező utas a karantént feloldhatja, ha saját költségén koronavírus-tesztet készített. Két tesztet kell készíteni, de az első negatív eredmény után a karantén feloldható. Aki piros országból érkezik haza, ő csak két negatív teszt után hagyhatja el a karantént.

A magyarországi beutazásnál azt kell figyelni, hogy milyen az eredeti kiinduló ország besorolása. Görögország például zöld, de közúton vagy Románián vagy Szerbián keresztül lehet csak hozzánk eljutni. Ezek viszont sárga besorolásúak. A Görögország felől érkezőknek mégsem kell karantén. Ennek feltétele az, hogy az útba eső, sárga besorolású országokon valóban csak tranzitként hajtsanak át és a tranzitra kijelölt pihenőkön kívül ne álljanak meg máshol.

Mai ismereteink szerint Magyarország szeptember elsejétől tovább korlátozza majd a beutazást, elsősorban a déli országokból. E cikk írásakor azonban erről nincs bővebb információnk.

Belépés Görögországba

A görögországi beutazásnál ügyelni kell az ország saját, szigorúbb szabályaira. Az ország már július eleje óta kötelezően regisztrálja a belépő utasokat közúton és a repülőtereken is. Továbbá július közepétől koronavírus-tesztet is megkövetnek azoktól, akik közúton lépnek be az ország területére. A tesztet az indulás előtti 72 órában kell elvégeztetni. Ez főleg a buszos, személyautós nyaralókat érinti.

A regisztráció a teherautó-sofőrök számára is kötelező, tesztet azonban nekik nem kell végeztetniük. A regisztrációt még utazás előtt kell interneten elvégezni. Az űrlapot legalább 24 órával az indulás előtt ki kell tölteni. Az oldal ezen a címen érhető el, angol, német és francia nyelven: https://travel.gov.gr/#/

Kitöltés után kapunk egy úgynevezett QR kódot, amit ki kell nyomtatni vagy telefonnal le kell fényképezni. A kódot e-mailben kapjuk meg, a tervezett utazás napján, éjfélkor. Ezt a kódot kell bemutatni a határon belépéskor. Magánszemélyeknek családonként egy regisztrációt kell készíteniük.

Éjszakai behajtási tilalom

Augusztus 20-án tette közzé a görög fuvarozószervezet, hogy Görögország tovább korlátozza az áruszállítási célú beutazást is. Fuvarozók számára csak az alábbi határátkelők lesznek nyitva:

Kakavia (Albánia határa),
Krystallopigi (Albánia határa),
Evzoni (Macedóniai határa),
Promachonas (Bulgária határa),
Ormenio (Bulgária határa),
Nymfaia (Bulgária határa),
Kipi (Törökország határa).

Ezeken a helyeken csak reggel 7 és este 23 óra között lehet belépni, éjjel a határátkelők zárva tartanak. Kivételt képez a Promachonas határátkelő, ami továbbra is egész nap nyitva tart a hét minden napján. Az intézkedés a gyorsan romló árut és az ADR-t szállítókra is vonatkozik. A görög fuvarozószervezet (OFEA) már dolgozik azon, hogy a későbbiekben legalább ezeket átengedjék a határon a görög hatóságok.

Nagy Csaba