A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Gyanakodjunk, ha nagyon olcsó üzemanyagot kínálnak

Trükkös fiúk a nagyobb olajtársaságok nevében mobiltelefonon hívták fel néhány fuvarozó kollégánkat, akiknek akciós árú üzemanyagot ajánlottak fel  – előre fizetéssel. Akik hittek a „szép szavaknak”, és még csak az ismeretlen bankszámlaszám sem tűnt fel nekik, súlyos pénzekkel lettek szegényebbek. Vigyázzunk tehát a túl vonzó ajánlatokkal, pláne, ha mobilon érkezik! Lehetőleg rögtön ellenőrizzük is le a céget az ügyfélszolgálatuk felhívásával.

Néhány fuvarozótársunkat mobiltelefonon hívták fel állítólagos üzletkötők, akciós árú üzemanyagot kínálva számukra. Az „üzletkötők” megnevezték valamelyik nagyobb olajtársaságot, mondván, hogy az adott céget képviselik. A várható megtakarítás reményében a fuvarozók beleegyeztek az ajánlatba. A jóhiszemű kollégáknak nem szúrt szemet, hogy a sorszám nélküli számla ismeretlen bankszámlára történő utalást kért tőlük, ráadásul előre fizetéssel. A fuvarozók elutalták a pénzt – de természetesen akciós üzemanyagot nem kaptak cserébe. Azóta persze már megtörtént a feljelentés, de a kicsalt pénz visszaszerzése igencsak kétséges. Legyünk óvatosak: a csalók biztosan próbálkoznak még!

Az MKFE oldalán a következő rendkívül hasznos összehasonlítást olvashatjuk a csalók és az olajtársaságok valódi ügynökeinek könnyebb megkülönböztetésére:

A csalók jellemző viselkedése:

 • mobiltelefon és e-mail útján veszik fel a kapcsolatot
 • magukat az üzemanyag-társaság alkalmazottjának adják ki
 • a szerződött árhoz képest jelentős árengedményt kínálnak fel (14–20 Ft-ot literenként), és azt valamilyen feltétel teljesítéséhez kötik
 • az ajánlatot vagy a számlát nem az üzemanyag-társaság hivatalos e-mail címéről küldik
 • a befizetést egy külön, korábban nem használt bankszámlaszámra kérik
 • időbélyeg és azonosító nélküli elektronikus számlát küldenek ki az akciós árról
 • a befizetést 1 napos határidővel kérik
 • a csalók sok esetben valós, megtévesztésre alkalmas információkkal rendelkeznek

Az olajtársaságok üzletkötőinek jellemző viselkedése:

 • mindig a szerződött árat kínálják fel
 • az árajánlat és a számla a társaság e-mail címéről küldik
 • a szerződésben szereplő fizetési határidőhöz képest nem kérik előbb a számla befizetését
 • bankszámlaszám-változás esetén arról előzetes értesítést küldenek (vagyis nem kérik eddig ismeretlen bankszámlára az utalást!)
 • a számlán megfelelően feltüntetik a partner azonosításához szükséges vevőkódot.

Az MKFE azt ajánlja, hogy amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy a számla vagy az ajánlat kitől származik, hívjuk fel az ügyfélszolgálatát annak a társaságnak, ahonnan (állítólag) az ajánlat érkezett. Kérdezzünk rá, tényleg ők kerestek-e meg bennünket az akcióval!

Vigyázzunk hát a pénztárcánkra, és ne dőljünk be a csalóknak. Ellenőrizzünk mindent akár kétszer is, és csak ha megbizonyosodtunk róla, akkor fizessünk. És ez nem csak az üzemanyagok vásárlására igaz…

Az OMV közleménye

Az OMV honlapján az esettel kapcsolatban a következőket olvashatjuk:

Az OMV Hungária Kft. tudomására jutott, hogy ismeretlen személyek az OMV Hungária Kft. és a MOL Nyrt. cégnevek alkalmazásával valótlan tartalmú okiratokat felhasználva több személyt próbáltak meg tévedésbe ejteni.

Az ismeretlen személyek a valószínűsíthetően valótlan tartalmú okiratok felhasználásával – az OMV és a MOL közötti együttműködésre hivatkozva – előzetesen vételár, illetve vételárelőleg megfizetését kérték a megkeresett személyektől, kilátásba helyezve, hogy a megfizetett összeg alapján üzemanyagkártya igénybevételével lebonyolított tankolásaik után a két hivatkozott társaság együttműködése alapján a töltőállomásokon kedvezményeket vehetnek igénybe.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy ezek a megkeresések valótlanok, az OMV és a MOL között ilyen típusú együttműködés nincs, a megkeresések célja kizárólag a jogtalan haszonszerzés.

Az OMV Hungária Kft. elhatárolódik az ilyen típusú – az érintett társaságok jogait sértő – megkeresésektől, és kéri az esetlegesen megkeresett személyeket, hogy ne teljesítsék az ilyen típusú fizetési felhívásokat; hanem haladéktalanul értesítsék az OMV Hungária Kft.-t a további visszaélések megelőzése érdekében. Az ügyben az OMV Hungária Kft. a szükséges és indokolt jogi lépéseket haladéktalanul megteszi és szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal. Azok az érdeklődők, akik szeretnének meggyőződni a nekik tett bármilyen ajánlat vagy a részükre megküldött bármilyen dokumentum valódiságáról, a +36 1 381-9700 számon érdeklődhetnek.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu