A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ha az Egyesült Királyságba szállítunk, kérjünk EORI-számot!

Aki vámköteles tevékenységet folytat, annak azonosítania kell magát a vámhatóság előtt. Ezt szolgálja az ún. EORI-szám, amivel az EU-n belül bárhol kezdeményezhető vámeljárás. EORI-számra általában az importőröknek és exportőröknek van szükségük, de a Brexit változtatott ezen. Az Egyesült Királyságba történő szállításokhoz a fuvarozónak is kell EORI-szám, ráadásul akár kettő is.

EORI-szám: jellemzően a megbízóknak kell

Ahhoz,  hogy valaki árut vigyen ki vagy hozzon be az Unióba, vagy az Unióból, azonosítania kell magát a vámhatóság előtt. Ehhez kap egy vámazonosító számot, az ún. EORI-számot. Ezzel a számmal bárhol az Unióban tud vámeljárást kezdeményezni.

Az uniós EORI-számot a magyar vállalkozásoknak itthon kell igényelni:

– előre: a NAV T101 (egyéni vállalkozó) vagy a T201T (cégek) nyomtatványon vagy

– közvetlenül a vámeljárás előtt  a NAV Adó- és Vámigazgatóságain kérhető adatlap.

Az igénylésről itt találunk információt: bit.ly/eoriigénylés.

Brexit –  módosulnak a szabályok

2021. január 1-jétől Nagy-Britannia már nem az EU tagja, vagyis harmadik országnak tekintendő. Észak-Írországban viszont az EU vám és áfa szabályait kell alkalmazni.

A Nagy-Britanniába tartó vagy onnan jövő áruk vámkötelessé váltak. Így minden cégnek, aki árut mozgat az Egyesült Királyság határain keresztül EORI-számra van szüksége (kivéve: Észak-Írország és Írország között). Méghozzá nem elég az itthon beszerzett, uniós EORI-szám, hanem brit is kell. (Ez GB-vel kezdődik.)

Az Egyesült Királyságban a fuvarosoknak is kell EORI-szám 

Az Egyesült Királyságban minden fuvarhoz biztonsági és védelmi nyilatkozatot kell készíteni. Ennek két fajtája van:

– kilépési gyűjtő vámáru nyilatkozat (EXS)

– belépési gyűjtő vámáru nyilatkozat (ENS).

A belépési nyilatkozatnak többek közt a következő adatokat kell tartalmaznia

  • a nyilatkozat készítőjének EORI száma
  • az importőr EORI száma
  • a fuvarozó vállalkozás neve
  • feladó
  • címzett
  • az áruk leírása és súlya
  • útvonal (országonként)
  • szállítás (pl. komp vagy Csalagút)
  • érkezési idő.

A Nagy-Britanniába menő áruknál a belépési nyilatkozatot a fuvarozó vállalkozásnak vagy a vállalkozás képviselőjének kell elkészíteni 2 órával a várható kikötés előtt. (A képviselő lehet a sofőr, vagy egy megbízott vámügyintéző stb.) A Csalagúton érkezőknek ezt elég 1 órával az érkezés előtt megtenni. Az exportőr/importőr nem tud nyilatkozni helyettünk, hiszen nem tudja, hogy melyik kikötőből és mikor fogunk kihajózni. A nyilatkozatban tulajdonképpen jelezzük annak pontos idejét, hogy mikor fog a vámolandó rakomány Nagy-Britanniába érni. Az angol hatóságok az ENS alapján döntik el, hogy ellenőrzik-e a kompról leguruló járművet vagy sem. A lényeg, hogy a nyilatkozat kitöltéséhez a fuvarozóknak is kell, hogy legyen brit EORI-számuk. Ezt be kell írni egy rovatba. Vagyis nekünk – mint ügyintézőknek – is kérni kell egy angol EORI-számot.

Erre csak akkor nincs szükség, ha a komptársaság megcsinálja az ENS-nyilatkozatok ügyintézését. (Néhány holland és belga komp vállalja a vámügyintézést.) Nem kell EORI számot kérni akkor sem, ha a pótkocsi sofőr nélkül utazik, azaz csak a kikötőig húztuk el az árut. Ekkor a komptársaság vagy a vasúttársaság kötelessége a nyilatkozat elkészítése.

Az angol EORI-szám beszerzéséről itt lehet olvasni: bit.ly/EORIszámGB.

2021. júliusig türelmi idő van, így nem tiltják meg a belépést akkor, ha elmulasztottuk megtenni a nyilatkozatot.

Importnál nem kell

Az Angliából hozott áruknál nem lesz ilyen probléma. Ott az EXS-nyilatkozatot általában egyesítik az exportnyilatkozattal (vámnyilatkozat), így azzal fuvarozóként nem lesz sok gondunk.

Szintén nem kell brit EORI akkor, ha Észak-Írországba szállítunk, oda jó az EU-s, vagyis a Magyarországon beszerezhető EORI-szám. De aki Nagy-Britanniába szállít, annak az angol EORI- számra is szüksége lesz.

A brit hatóságok létrehoztak egy állandóan frissülő Brexit- információs oldalt a fuvarozók számára: bit.ly/BrexitFuvarozásiTájékoztató. Ezen magyar nyelven megtaláljuk az angliai fuvarok  új szabályait.

Összegezve: angliai fuvar előtt szerezzünk be egy brit és egy uniós EORI-számot, mert sok kellemetlenségtől megkímélhet bennünket!

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu