A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ha nem küldenek számlát, nézzünk utána a NAV-nál!

Olvasóink kérdezték:

Olvasónk egy ideje nem kap számlát attól a cégtől, amelyiktől a járműveit bérli, így az áfát sem tudja visszaigényelni. Mit tehet?

Gépjármű bérlés esetén a bérleti díjról a kölcsönző cégnek számlát kell kiállítani. Ez rövid és hosszú távú bérlés esetén is így van. A haszongépjárművek bérlése legtöbb esetben szerződés alapján történik. Fuvarozóként ragaszkodjunk is a szerződéshez! Ez a bérlő és a bérbeadó kötelezettségein felül rögzíti a fizetés és a számlázás kérdéseit is. Így többek között azt, hogy a bérleti díj fizetése havi, negyedéves, féléves vagy éves gyakorisággal történik-e. Első lépésként tehát olvasónknak azt kell megnézni, hogy szerződése szerint milyen gyakorisággal kell a bérleti díjat fizetnie. Előfordulhat, hogy már három hónappal korábban megkapta a számlát és ki is fizette a díjat. Folyamatos bérlés esetén számla alapján fizessünk, ne díjbekérő alapján! Ez a bizonylat ugyan külalakban és tartalomban is nagyon hasonlít a számlához, de valójában nem az, ezért elszámolásra, áfa-visszaigénylésre nem alkalmas. (Itt nincs is értelme a díjbekérőnek, hiszen pontosan lehet tudni a teljesítés idejét. A bérbeadónak mindenképpen számlát kell kiállítani.)

Ha valóban nem kaptuk meg az esedékes számlát, küldjünk egy felszólító levelet a cégnek és kérjük meg őket, hogy küldjenek számlát! Legjobb ezt tértivevényes levél formájában megtenni. Ha ekkor sincs változás, lehetőségünk van az adóhatóságtól (NAV) lekérni, hogy a kölcsönző állított-e ki egyáltalán számlát. Sőt aki a NAV online számla alkalmazását használja (mobil alkalmazás vagy program), az a “bejövő számlák” alatt ellenőrizni is tudja, hogy partnerei milyen számlákat állítottak ki neki.  Ha a partnerünk nem állítja ki számlát, akár fel is mondhatjuk a szerződést.

Szilágyi Katalin

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu