A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A vezetői kártyának a sofőrnél van a helye, hiszen az ő adatait tartalmazza, neki kell elszámolnia vele. De megsért-e valami jogszabályt a járművezető, ha nem viszi magával a kártyát, hanem a hétvégi pihenő alatt benne hagyja a menetíróban?

Nagyon sok olyan helyzet van, amikor a kártya benthagyása fel sem merülhet. A sofőr például más autón dolgozik pénteken, mint amivel hétfőn kezdeni fog. Nagyon hiányozna az a kártya, ha az autóban felejtené. Akkor sem maradhat a menetíróban a kártya, ha a hétvégén csak a sofőr pihen, de az autó nem, azzal másik járművezető megy dolgozni. Sok olyan eset van azonban, amikor ez előfordulhat. Például pihen a sofőr is, a kocsi is. Hétvégén a sofőr nem dolgozik, tehát a kártyára nincs máshol szüksége. Hétfőn pedig ugyanott folytatja a munkát, ahol pénteken abbahagyta. Vajon szabályos-e, ha ilyen körülmények között a kártya a kocsiban marad?

Előre hozva a poént: nem szabályos, komoly bírság járhat érte. Többek szerint Magyarországon is figyelik a rendőrök az ilyen helyzeteket, s rendszeresen bírságolják érte a sofőröket. 

Átböngészve a menetíró használatára vonatkozó rendelkezéseket, nem találunk konkrétan olyan előírást, ami tiltaná a kártya készülékben hagyását. De a tiltás sajnos valóban levezethető más előírások alapján. 

A 165/2014/EU rendelet 34. cikke szól a járművezetői kártyák használatáról. Ebben a paragrafusban, a 3. bekezdésben találjuk meg a lényeges előírást. Az utasítás itt az, hogy ha a jármű elhagyásának következtében a járművezető nem tudja használni a menetíró készüléket, akkor az egyéb munkával, készenléttel és pihenővel töltött időszakokat a kézi adatbeviteli eszközzel kell bejegyezni. Márpedig ha hétvégi pihenőt tartunk, akkor nem tartózkodunk a járműben, tehát a kártyára csak utólag, a kézi bevitellel kerülhetnek fel az adatok. 

De miért jár büntetés, ha valaki nem így jár el? Közvetve ez is benne van az előírásokban. Az említett bekezdés kimondja, hogy ha nem tartózkodunk a járműben, akkor kézi bevitellel kell az adatot rögzíteni. Ebből következtethetünk arra, hogy ha nem kézi bevitellel rögzítjük a pihenőt, akkor a járműben töltjük ezt az időszakot. A rendes heti pihenőt azonban nem tarthatjuk a járműben. 

Az adatokat vizsgáló rendőr tehát a következőként gondolkodhat: ha a kártya a kocsiban van, akkor a sofőr is ott van, tehát megszegi a hétvégi pihenőre vonatkozó szabályokat. 

Mindez nemcsak a digitális menetírókra igaz, hanem a régi, korongos tachográfokra is. Ott sem hagyhatjuk a korongot a hétvégén a járműben ugyanebből az okból. 

Nagy Csaba