A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hatósági áras lett az üzemanyag – a 95-ös benzin és a gázolaj legfeljebb 480 forintba kerülhet

November 15-től a benzin és a gázolaj ára három hónapon keresztül, vagyis február 15-ig nem haladhatja meg a 480 forintot. Az üzemanyag ennél csak olcsóbb lehet, drágább nem. A 480 forintos benzinár minden benzinkútra érvényes, kivétel nélkül. A hatósági ár nem vonatkozik a magasabb oktánszámú, prémium üzemanyagokra, de több töltőállomás bejelentette, hogy ezeket is 480 forintért fogja árulni.

A kutak kötelesek nyomott áron is üzemanyagot adni

A benzinkutak nem bújhatnak ki a rendelkezés alól azzal, hogy nekik nem éri meg 480 forintért árusítani a 95-ös benzint és a gázolajat. Ha egy héten belül 48 óránál tovább szüneteltetik az üzemanyag árusítást, akkor üzemszünetet kell tartaniuk. Márpedig üzemszünet idején a benzinkúton semmiféle kereskedelmi tevékenység nem folytatható. Azaz nem árulhatnak motorolajat, szélvédőtisztítót, üdítőt és rágcsálnivalót sem, ha nincs lehetőség a tankolásra. A kutak így nem tudják megtenni azt, hogy nem árulják veszteséggel az üzemanyagot, hanem az egyéb cikkek értékesítésével próbálják kihúzni a hatósági áras időszakot. Ezzel próbálja a kormány kiküszöbölni azt, hogy a benzinár alacsonyan tartása miatt sorra leállítsák az üzemanyag értékesítést a kutak, és üzemanyag-hiány alakuljon ki. 

A nyitvatartási idő rövidítése is tilos, és be sem zárhatnak (kivéve ugye, ha nem tudnak üzemanyagot eladni.) 

Durván megbüntetik a kutakat, ha ellenszegülnek

Ha a benzinkút nem alkalmazza a hatósági árat, akkor 100 ezer és 3 millió forint közötti pénzbírságot kaphat. Ha pedig ez többször előfordul, akkor ideiglenesen be is zárathatják: minimum egy napra, maximum fél évre. A pénzbírság ellen fellebbezni nem lehet. Jellemző az intézkedés szigorára, hogy a pénzbírságot egy napon belül többször is ki lehet szabni, valamint az, hogy a bezárás és a pénzbírság egyidejűleg is elrendelhető.

Ha egy hely többször lebukik azzal, hogy nem tartja be a hatósági árat, akkor az üzemeltetőt eltilthatják a tevékenységtől. Ez pedig azt jelenti, hogy megbízhatnak egy másik szolgáltatót az adott kút üzemeltetésével. A megbízott szolgáltató a hatósági áras időszakban üzemelteti a kutat, használhatja minden eszközét, értékesítheti a termékeit. Ugyanígy járhat az a kút is, amit azért kell bezárni, mert nem értékesít üzemanyagot. Erre a kormányrendelet szerint az üzemanyagellátás zavartalansága érdekében van szükség.

Három hónap múlva felülvizsgálják

November 15 óta tehát már mindenhol olcsóbb az üzemanyag. A legtöbb helyen 479,90 forint, de ezeken is túltesz az Auchan a maga 477 forintos literenkénti árával. Az ár rögzítésének eredményeképpen több tízmilliárd forint marad a fogyasztóknál. 

A kormány három hónap múlva felülvizsgálja, hogy szükség van-e hatósági üzemanyagár fenntartására.                          Kaibinger Tamás

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu