A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

November 15-től a benzin és a gázolaj ára három hónapon keresztül, vagyis február 15-ig  nem haladhatja meg a 480 forintot. Az üzemanyag ennél csak olcsóbb lehet, drágább nem. A 480 forintos benzinár minden benzinkútra érvényes, kivétel nélkül. A hatósági ár nem vonatkozik a magasabb oktánszámú, prémium üzemanyagokra, de több töltőállomás bejelentette, hogy ezeket is 480 forintért fogja árulni.

A kutak kötelesek nyomott áron is üzemanyagot adni

A benzinkutak nem bújhatnak ki a rendelkezés alól azzal, hogy nekik nem éri meg 480 forintért árusítani a 95-ös benzint és a gázolajat. Ha egy héten belül 48 óránál tovább szüneteltetik az üzemanyag árusítást, akkor üzemszünetet kell tartaniuk. Márpedig üzemszünet idején a benzinkúton semmiféle kereskedelmi tevékenység nem folytatható. Azaz nem árulhatnak motorolajat, szélvédőtisztítót, üdítőt és rágcsálnivalót sem, ha nincs lehetőség a tankolásra. A kutak így nem tudják megtenni azt, hogy nem árulják veszteséggel az üzemanyagot, hanem az egyéb cikkek értékesítésével próbálják kihúzni a hatósági áras időszakot. Ezzel próbálja a kormány kiküszöbölni azt, hogy a benzinár alacsonyan tartása miatt sorra leállítsák az üzemanyag értékesítést a kutak, és üzemanyag-hiány alakuljon ki.

A nyitvatartási idő rövidítése is tilos, és be sem zárhatnak (kivéve ugye, ha nem tudnak üzemanyagot eladni.)

Durván megbüntetik a kutakat, ha ellenszegülnek

Ha a benzinkút nem alkalmazza a hatósági árat, akkor 100 ezer és 3 millió forint közötti pénzbírság kaphat. Ha pedig ez többször előfordul, akkor ideiglenesen be is zárathatják: minimum egy napra, maxiumum fél évre.  A pénzbírság ellen fellebbezni nem lehet. Jellemző az intézkedés szigorára, hogy a pénzbírságot egy napon belül többször is ki lehet szabni, valamint az, hogy a bezárás és a pénzbírság egyidejűleg is elrendelhető.

Ha egy hely többször lebukik azzal, hogy nem tartja be a hatósági árat, akkor az üzemeltetőt eltilthatják a tevékenységtől. Ez pedig azt jelenti, hogy megbízhatnak egy másik szolgáltatót az adott kút üzemeltetésével. A megbízott szolgáltató a hatósági áras időszakban üzemelteti a kutat, használhatja minden eszközét, értékesítheti a termékeit. Ugyanígy járhat az a kút is, amit azért kell bezárni, mert nem értékesít üzemanyagot. Erre  a kormányrendelet szerint az üzemanyagellátás zavartalansága érdekében van szükség.

Már olcsóbb az üzemanyag 

Üzletpolitikai megfontolások alapján most nagyon sok benzinkút 479,90 forintért kínálja a portékát, de ezeken is túltesz az Auchan a maga 477 forintos literenkénti árával. Az ár rögzítésének eredményeképpen több tízmilliárd forint marad a fogyasztóknál.

A kormány három hónap múlva felülvizsgálja, hogy szükség van-e hatósági üzemanyagár fenntartására.

Kaibinger Tamás