A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hatósági intézkedések a koronavírus miatt (március 12.)

Március 11-én a kormány a koronavírus miatti veszélyhelyzetet rendelt el az ország egész területén. Már másnap, 12-én megjelentek az első korlátozó intézkedéseket tartalmazó rendeletek többek közt a beutazási korlátozásokra és a határforgalom ellenőrzésére. 

Határellenőrzés

Visszaállítják a határforgalom ellenőrzését a magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon. Csütörtökön, 12-én napközben épültek ki a tényleges határellenőrzési pontok. A beszámolók alapján úgy tűnik, hogy az osztrák határ kisebb átkelőit lezárják, az ellenőrzőpontokat csak a nagyobbakon alakítják ki. Bucsu, Kőszeg és Rábafüzes marad átjárható. 

Jelenleg ellentmondásos híreket olvasunk arról, hogy van-e tényleges és állandó határellenőrzés. A napközben érkező hírek szerint a személygépkocsis forgalmat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, a teherforgalomban azonban minden egyes sofőrt megvizsgálnak. 

Mivel Horvátország nem tagja még a schengeni övezetnek, ezért a magyar-horvát határon még nem is számolták fel korábban a határellenőrzést. 

Belépési korlátozások

Általános beutazási korlátozást sehol nem léptettek életbe. Az ország területére csak az egyes területekről érkező utasok nem léphetnek be. Az első intézkedések ezt négy országra korlátozták. Március 11-től nem léphetnek be az ország területére az Olaszországból, Kínából, Koreából és Iránból érkező személyszállító autóbuszok, vonatok és repülőgépek, továbbá ezen országokból érkező nem magyar utasok. 

A magyar állampolgárságú utazók beléphetnek az országba, de a határ átlépésekor orvosi vizsgálatra kötelezhetők. A beutazáskor válaszolni kell arra a kérdésre, hogy az utasok jártak-e az érintett országokban, például Olaszországban. Ha a vizsgálat eredménye negatív, azaz nem áll fenn a koronavírus gyanúja, akkor az országba belépő magyar utazó köteles 14 napra otthoni karanténba vonulni. A járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi őket, a karantén betartását a rendőrség ellenőrzi. Az otthoni karanténban tartózkodó emberek ellátásáról az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. 

Március 12-én délutánig összesen 4 emberrel szemben alkalmazták ezt a korlátozást. A beszámolók szerint az ellenőrzés körülbelül 10 km-es sort okozott a határ osztrák oldalán. 

Külföldi állampolgárok belépése

Árufuvarozást érintő kérdés, hogy beléphetnek-e az országba a nem magyar állampolgárok – például a román, ukrán állampolgárságú járművezetők? 

A korlátozásokat nem az állampolgárság alapján határozzák meg. Az a kérdés, hogy a beutazó Olaszországból érkezik-e magyar területre vagy nem. Ha a beutazó nem érintette a korlátozás alá eső területeket, akkor nincs vele szemben különleges intézkedés. Ha onnan jön és nem magyar állampolgár, akkor elvileg nem engedik be. Kérdés, hogy lesznek-e majd felmentések az árufuvarozókra…

Egyéb korlátozások

A veszélyhelyzetre tekintettel tilos az ország egész területén zárt téren 100 főnél, szabad téren 500 főnél több személy részvételével rendezvényt tartani. A korlátozás érvényesítése a rendező, illetve a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége. Ez érinti a mozikat, színházakat, koncerthelyszíneket, diszkókat, egyszóval minden olyan programot, ami rendezvénynek minősül. 

A felsőoktatási intézményekben szünetel az oktatás. A hallgatók nem látogathatják az intézményeket. Ebbe az intézmények beleértik a kollégiumokat is, tehát azonnali hazaköltözésre szólították fel a diákokat. Ennek lebonyolítása intézményenként eltérő. Az oktatás folytatódhat, de csak távoktatással, például interneten keresztül. Az egyetemi dolgozók munkavégzésének a korlátozásáról nem szól a rendelet. 

Felfüggesztették a külföldi nyelvtanulási programot és a külföldi iskolai kirándulásokat. A már lefoglalt kirándulásokat le kell mondaniuk az intézményeknek. 

Iskolai szünetet az általános és középiskolákban nem rendeltek el, sőt, megtiltották, hogy az intézményvezetők vagy a tankerületek saját hatáskörben rendeljenek el szünetet a diákoknak. 

Utazások Olaszországba és más európai országokba

Olaszország teljes területét a Külügyminisztérium a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő területek közé sorolta. Ez azt jelenti, hogy az ebbe az országba utazóknak különös körültekintéssel kell felkészülniük az utazásra és fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk utazás közben. Ha lehet, útjukat halasszák későbbre. A II. Szintű biztonsági besorolás azt jelenti, hogy a Konzuli Szolgálat csak részlegesen vagy nagy nehézségek árán tudja az állampolgárok érdekeinek képviseletét ezekben az országokban ellátni. (A legsúlyosabb figyelmeztetés az utazásra nem javasolt országok listája. Kína a koronavírus-járvány miatt még január végén került fel erre a listára.) 

Időközben Szerbia lezárta a magyar oldalról átvezető határátkelők egy részét. Az átkelés csak a Hercegszántói, a Tompai valamint a Röszkei autópálya határátkelőhelyen lehetséges. 

Az áruszállítást nem érintik a változások

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint az áruszállítást nem érintik a beutazási korlátozások. A korlátozó intézkedésekről megjelent rendeletek viszont nem tartalmaznak ilyen kivételt. A korlátozásokat elrendelő 41/2020-as kormányrendelet értelmében az Olasz Köztársaság területéről érkező magyar állampolgároknak kötelező 14 napra lakóhelyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek alávetni magukat, azaz otthoni karanténba vonulni. A rendelet kivételt nem tartalmaz, arról pedig még semmilyen kormányszerv nem adott ki értelmezést, hogy az áruszállítást végző járművezetőkre is érvényesíteni kell-e ezt a karantént.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu